Het is helemaal niet moeilijk om thuis een persimmon uit een steen te laten groeien.

Ik hou ervan om te experimenteren en ongebruikelijke kamerplanten te verwerven. Dankzij deze hobby groeien er al enkele jaren sinaasappel- en citroenbomen op mijn vensterbank, beide verkregen uit zaden. Het is tijd om de collectie aan te vullen met een nieuwe bewoner, en de volgende in de rij is persimmon. Vertel me hoe je thuis een persimmon uit een steen kunt laten groeien?

ontpitte persimmon De laatste tijd zijn bloementelers steeds meer geïnteresseerd geraakt in het kweken van exotische gewassen binnenshuis. Je zult niemand verrassen met een citroen in een pot, maar niet iedereen besluit een persimmon te planten. En het is volkomen tevergeefs, want deze thermofiele plant voelt zich binnenshuis zeer comfortabel en draagt ​​zelfs vruchten, mits de landbouwtechnologie correct is. Daarnaast is de struik zeer decoratief en kan hij evengoed een plaats innemen tussen andere kamerplanten..

Plantmateriaal is altijd te vinden op de markt of in de winkel, waar tegen het einde van de herfst een ruime keuze aan fruit is. In plaats van de zaden weg te gooien na het eten van het zoete vruchtvlees, kunnen we proberen om binnenkaki’s uit zaden te kweken. Dit is helemaal niet zo moeilijk als het op het eerste gezicht lijkt, en een paar tips zullen zelfs een beginner helpen om ermee om te gaan.

Hoe zaadmateriaal te kiezen en klaar te maken??

botten

Indien mogelijk is het beter om de meest koudebestendige persimmon-variëteit te kopen, vooral als verdere aanplant van de boom in de tuin is gepland (Virginsky, Rossiyanka, Tamopan). In het geval dat de persimmon uitsluitend binnenshuis groeit, is de variëteit niet zo belangrijk..

De hoofdregel bij het kopen van dadelpruimen is dat het fruit niet mag worden ingevroren, anders verliest de steen zijn vitaliteit. Het is beter om een ​​halfrijpe persimmon te kopen en deze in het appartement te laten rijpen.

Als de vrucht zacht is, scheidt u het vruchtvlees en verwerkt u de zaden als volgt:

  • goed uitspoelen;
  • droog;
  • een dag weken in een oplossing van kaliumpermanganaat;
  • zet een paar uur voor het planten een oplossing met een groeistimulator.

De persimmonsteen is bedekt met een zeer dichte schil. Om de kieming te versnellen, moet je het met schuurpapier schrapen.

Hoe kaki te ontkiemen??

zaad spruit

U kunt een geprepareerd bot ontkiemen met een van de volgende methoden:

  1. Vouw gaas in meerdere lagen en bevochtig het overvloedig. Leg het bot erop en doe alles in een zak. Bind het vast en leg het op een warme plaats. Open regelmatig voor ventilatie. Wanneer een spruit verschijnt, plant het zaad dan in de grond.
  2. Plant dadelpruimen onmiddellijk in kleine kopjes met voedzame lichte grond en dek af met een zak.

Ongeacht welke methode wordt gebruikt, de zaden moeten na ongeveer 2 weken ontkiemen, anders worden ze als niet levensvatbaar beschouwd en is het beter om de zaden te vervangen door nieuwe..

Hoe zorg je voor persimmon??

jonge kaki

Zodra de scheuten uitkomen, wordt de schuilplaats verwijderd en blijft de plant groeien, matig water geven en sproeien.

Soms opent de schaal van het bot niet genoeg, waardoor de spruit wordt geknepen. Verwijder deze voorzichtig met een pincet, anders sterft de plant af..

Wanneer zich een paar echte bladeren vormt op de zaailing, wordt deze overgebracht naar een ruimere pot. De volgende overslag wordt uitgevoerd wanneer de persimmon een hoogte van ongeveer 40 cm bereikt (dit zal heel snel gebeuren, omdat de struik in een goed tempo groeit). In de toekomst wordt de procedure elk jaar uitgevoerd totdat de boom 5 jaar bereikt, daarna om de twee jaar. In de zomer kan een pot persimmon op straat worden gezet, maar in de winter kan het in huis worden genomen..

We planten een persimmonzaad correct – video

Adblock
detector