Vertel me hoe grillig de bosgoudsbloem is. Mijn man heeft eindelijk mijn droom vervuld en een kleine vijver in de tuin gemaakt. Nu blijft het om te versieren: ik heb al een decoratieve zwaan geïnstalleerd, het is aan de planten. Een vriendin adviseerde om een ​​goudsbloem te planten, zegt ze, die groeit goed in de buurt van het water. Ik heb de zaailingen nauwelijks op internet gevonden en heb ze al geplant. Nu maak ik me zorgen: de herfst komt eraan en onze winters zijn niet bijzonder warm. Zal het bevriezen??

bos goudsbloem

Bloeiende planten genieten bijzondere aandacht van tuinders, maar ze willen altijd dat ze na de bloei decoratief blijven. Bosgoudsbloem is een van de pretentieloze gewassen die in het vroege voorjaar bloeit, maar ook het hele seizoen een prachtige uitstraling behoudt. Gezien zijn hoge winterhardheid kan hij niet alleen in de warme zuidelijke strook worden gekweekt. Het enige dat de goudsbloem nodig heeft, is vocht. Als je een natuurlijk of kunstmatig reservoir op je site hebt, moet je het zeker planten.

In natuurlijke omstandigheden hebben de struiken gekozen voor vochtige moerassige plaatsen. Hiervoor worden ze in de volksmond het moerasviooltje, pad, peddelen en zelfs moerasnachtblindheid genoemd..

Wat is een plant?

bloeiende goudsbloem De cultuur behoort tot de boterbloemfamilie en is een van de 40 soorten moerasgoudsbloem. Ze ziet er charmant uit en lijkt helemaal niet op gecultiveerde bloemen. Integendeel, de struiken zien er op hun gemak uit en lijken meer op wilde. Kruidachtige vaste plant heeft een vlezige rechte stengel en vezelige ondiepe wortels.

De maximale hoogte van de struik is niet groter dan 60 cm en bladeren geven het een speciaal decoratief effect. De diameter van de bladplaat kan 18 cm bereiken en de randen zijn sierlijk golvend. Als de struik lange tijd onder de felle zon staat, krullen de platen op. Het blad heeft een diep bruin – groene kleur, bovendien is het bedekt met glans. De onderste bladeren zijn op lange bladstelen (tot 15 cm) aan de stengel bevestigd. Hoe hoger de bladeren groeien, hoe korter hun bladstelen en het bovenste blad is over het algemeen zittend. Zo wordt de hele bladkap goed verlicht door de zon..

Na verloop van tijd drogen de onderste bladeren uit en vallen ze af, maar de bladstelen zelf blijven. Aan deze zwarte vezelresten herken je de bosgoudsbloem.

Struiken bloeien vroeg en niet lang: de eerste knoppen bloeien eind april. De bloemen zelf zijn niet erg groot, maximaal 5 cm in diameter. Maar ze zijn helder, goudgeel van kleur, alleenstaand of verzameld in kleine groepen. Aan het begin van de zomer zet de goudsbloem zaden in multileaf.

De plant heeft geneeskrachtige eigenschappen, maar is giftig. Na warmtebehandeling van het plantendeel wordt het gif echter vernietigd.

Bosgoudsbloem – eenvoudige geheimen van groeien

goudsbloem op het waterRekening houdend met de natuurlijke behoefte van de plant aan vocht, is het beter om hem in de buurt van waterlichamen te planten. In de tuin of in het bloembed zal de goudsbloem ook wortel schieten, maar alleen op voorwaarde van frequent en overvloedig water geven.

Het moerasviooltje heeft geen nadelen, wel enkele voordelen:

  • wordt niet ziek;
  • ongedierte houdt niet van haar;
  • overwintert zonder beschutting en is niet bang voor zelfs 35° vorst;
  • verdraagt ​​​​transplantatie goed (trouwens, het is raadzaam om de struiken na 4 – 5 jaar te planten);
  • kan groeien in de schaduw en in de zon.

De goudsbloem reproduceert het vaakst op een vegetatieve manier door de struik te verdelen of door stekken. Indien gewenst kunt u zaden zaaien (in het voorjaar of voor de winter). In het laatste geval zal hij pas na 3 jaar bloeien..

Nuttige eigenschappen en gebruik van goudsbloem – video