Een teelthybride met grote bollen en een pittige smaak – Centurion ui – wiresummit.org

d3b 6a5 761 616 b2f 883 da6

Hoe ziekteresistent is de Centurion-ui en hoe lang is deze houdbaar? Ik wil dit ras vooral voor de verkoop aanplanten, vorig jaar hebben we geprobeerd om meerdere bedden voor onszelf te kweken. De bollen werden groot, sappig, we vonden het lekker, maar we slaagden er niet in om te evalueren hoe ze zich tijdens opslag gedragen – ze eindigden snel.

centurio boog Het groeit goed zowel in kassen als in het open veld, heeft een hoge immuniteit, uitstekende opbrengst en een pikante smaak. De Nederlandse hybride ui Centurion wordt al lang geteeld in Rusland en is sinds 2006 officieel opgenomen in het Rijksregister. Het ras wordt aanbevolen voor de teelt in de middenzone, maar geeft ook goede resultaten in andere regio’s. Verhoogde weerstand tegen stress, grote vruchten en vroege rijping. Dit is wat het populair maakt bij zowel tuinders als boeren..

Centurion ui – rasbeschrijving

centurion ui rasbeschrijving De ouder van de hybride was de Duitse variëteit Stuttgarten Riesen, die haar opbrengst en uitstekende zaadkieming gaf. Het middenvroege ras is erg populair, omdat het in 3 maanden een oogst oplevert. Tegelijkertijd kan Centurion zowel op een raap als op een veer worden gekweekt. In het laatste geval wordt bij het gebruik van kassen het gewas jaarrond geoogst..

U kunt uien planten met zaden (in de lente of voor de winter) en sevkom. Planten verdragen temperatuurveranderingen goed, maar stellen hoge eisen aan verlichting en bodemvruchtbaarheid.

Met de juiste zorg zal de boog niet pijlen. Het ras heeft een hoge immuniteit tegen veelvoorkomende gewasziekten en wordt zelden aangetast door plagen..

Smaak en opbrengst

centurion bollenDe variëteit zal u verrassen met een hoge opbrengst, want van elke vierkante meter levert het tot 6 kg wortelgewassen op. De bollen zijn groot, met een gewicht tot 150 g, hebben een ronde, enigszins langwerpige vorm. De bovenste schubben zijn goudkleurig, mooi, met wit vlees eronder verborgen. Het is zeer sappig, met een scherpe smaak en een uitgesproken karakteristiek aroma..

De grootste bollen worden geoogst bij het opkweken van een Centurion door middel van zaailingen.

Door de verhoogde elasticiteit en sappigheid kunnen uien lang worden bewaard zonder hun uiterlijk en smaak te verliezen. De aangegeven houdbaarheid is 6 maanden. Maar in aanwezigheid van een speciale ruimte worden de bollen volledig “uitgeschoven” tot de nieuwe oogst.

Voor- en nadelen van de variëteit

voor- en nadelen van de centurion-variëteitDe belangrijkste voordelen van de Centurion boog zijn:

  • vroege volwassenheid;
  • grootbloemig;
  • goede smaak;
  • goede zaadontkieming;
  • lange houdbaarheidstermijn;
  • ziekte immuniteit.

De hybride heeft geen noemenswaardige nadelen. De meeste afwijkingen met de aangegeven eigenschap zijn het gevolg van fouten bij het planten of verzorgen (gebrek aan licht, arme grond zonder bemesting). Maar waar u op moet letten, is de aanschaf van hoogwaardig plantmateriaal. Het heeft geen zin om zelf zaden te verzamelen, want dit is een hybride. Gekochte exemplaren kosten behoorlijk geld, en bovendien is het noodzakelijk om alleen vertrouwde leveranciers te kiezen. Maar over het algemeen beoefenen tuinders een tweejarige versie van de Centurion-teelt. Eerst kopen ze zaden en in het tweede jaar planten ze sevok.

Een Centurion-ui op een veer laten groeien