Een aarden peer laten groeien (Artisjok van Jeruzalem)

Een buurman bracht me een dozijn aardpeer “aardappelen”. Hij prijst de smaak en geneeskrachtige eigenschappen zeer. Ik besloot ook om te proberen deze plant in het land te laten groeien. Vertel me wat een aarden peer (artisjok van Jeruzalem) is en hoe je hem kunt laten groeien??

Aarden peer (Jeruzalem artisjok) is zeer bekend onder bewonderaars van de traditionele geneeskunde. Het wordt gebruikt om een ​​breed scala aan ziekten te behandelen en te voorkomen..

aarden peer

Bovendien kan de artisjok van Jeruzalem ook als voedsel worden gebruikt. Het smaakt een beetje naar aardappelen, en sommige bronnen noemen het zo – bulba, drumstick. Qua uiterlijk lijkt de artisjok van Jeruzalem op een zonnebloem, bovendien is het er verwant aan, daarom wordt het ook een knolachtige zonnebloem genoemd.

Plantkenmerk

Artisjok van Jeruzalem

De aarden peer behoort tot de familie Asteraceae, het is een knolachtige vaste plant. Het heeft een ontwikkeld wortelstelsel dat tot een diepte van 30 cm in de grond kan doordringen.Aan het begin van de herfst rijpen knollen met een dunne schil op de scheuten die ondergronds zijn. Door hun behoorlijke diepte zijn ze bestand tegen strenge vorst in de winter en drogen ze niet uit in droge zomers. De grootte en kleur van de knollen is niet hetzelfde en in het voorjaar verschijnen er nieuwe scheuten op..

aarden perenoogst

Van een volwassen artisjokstruik van Jeruzalem kun je tot 1 emmer knollen krijgen, en de artisjok van Jeruzalem bereikt soms een hoogte van 5 meter. De stengels van de plant zijn bedekt met haren, voelt ruw aan, hij bloeit in enkele manden met donkere buisvormige bloemen, waarin gele tongen zichtbaar zijn, terwijl hij zeer weinig zaden geeft.

Artisjok van Jeruzalem kan tot 30 jaar op één plek groeien zonder extra bemesting. In tegenstelling tot aardappelen houdt de coloradokever er niet van om ervan te smullen..

Artisjok van Jeruzalem telen

jonge artisjok van Jeruzalem

Voor het kweken van aarden peren worden knollen of ogen gebruikt. Vanuit de ogen moet je eerst zaailingen krijgen door ze in potten te planten. In de volle grond kan de aardpeer het beste in de late herfst worden geplant, zodat de plant vroeg opkomt. Knollen die in de herfst zijn opgegraven (na aardappelen) zijn echter licht bitter. Het is beter om ze in de grond te laten overwinteren, en in de lente zullen ze zoetheid oppikken en klaar zijn om te eten..

oogst

Bij het oogsten worden de stengels en bladeren niet weggegooid – ze kunnen worden gebruikt om medicijnen te bereiden of als kuilvoer.

Sommige tuinders planten de bol in het voorjaar na de aardappel. Maak hiervoor gaten met een onderlinge afstand van 50 cm, voeg aan elk as (1 el), zand (een kwart emmer) en compost (een halve emmer) toe. De rijenafstand is minimaal 70 cm.Voor het planten worden hele knollen gebruikt, maar je kunt ze ook in stukjes snijden. 10 m² je hebt ongeveer 15 kg knollen nodig.

Gedroogde knollen voor het planten in water zetten en 2 dagen laten staan.

Wanneer zijscheuten verschijnen, wanneer de plant 50 cm hoog wordt, moeten ze worden verwijderd. Een van de sterkste stelen blijft aan de struik achter. Als het twee keer groeit, moet je het goed water geven, je kunt het ook bemesten met humus.

Rekening houdend met de verre van kleine “groei” van de artisjok van Jeruzalem, is het goed om het rond de omtrek van de tuin te planten. Dit beschermt andere gewassen tegen de wind en creëert een unieke haag..

Artisjok van Jeruzalem in de tuin

Om de opbrengst 2 weken voor het uitgraven van de knollen te verhogen, wordt aangeraden de stengels te maaien.

De zorg voor jonge aanplant van een aarden peer is bijna hetzelfde als die van een aardappel. In de toekomst volstaat het om onkruid te verwijderen, de grond rondom los te maken en een beetje te voeren:

  • in de zomer – een oplossing op basis van vogelpoep of toorts;
  • in de herfst – kaliumzout, superfosfaat, ammoniumsulfaat.

Nuttige eigenschappen van de artisjok van Jeruzalem en aanbevelingen voor het kweken – video

Adblock
detector