Dianthus-anjer - wat is het en hoe te groeien?

Ik bereidde me voor op het lentetuinseizoen en liep de winkel binnen op zoek naar zaden. Onder de bloemen was een Dianthus-anjer. De tas had een foto van een weelderige struik met kleine roze bloemen. Vertel ons wat voor soort plant het is en hoe je het moet laten groeien? Waar te zaaien – zaailingen of in de grond? Helaas staat er, afgezien van de foto, geen andere informatie op de verpakking..

anjer dianthus Veel tuinders denken dat Dianthus-anjer de naam van het ras is, maar dit is niet helemaal waar. In feite is “dianthus” de Latijnse naam voor deze bloem. Wat betreft de variëteiten, er zijn er gewoon een enorm aantal, want er zijn alleen al bijna 400 soorten anjers.Ze verschillen in vorm, grootte en kleur, maar alle anjers bloeien charmant. Er zijn onder hen beide variëteiten, zowel voor de volle grond als voor de thuisteelt. Wat is Dianthus en waar houdt hij van??

Beschrijving van cultuur

anjerstruik Een kruidachtige plant, de anjer groeit in een compacte struik. De hoogte is afhankelijk van de variëteit, maar over het algemeen is deze niet groter dan 80 cm.Er zijn ook miniatuursoorten met een hoogte van slechts 15 cm. De struiken bestaan ​​uit sappige, maar sterke, stengels, rechtopstaand of liggend. Over de hele lengte zijn duidelijk verdikkingen zichtbaar, waaruit lancetvormige of subulate bladeren groeien tegenover elkaar. Ze zijn lichtgroen van kleur, met een glad blad dat eindigt in een scherpe punt. Bovenop zit een zilveren coating. Anjerwortelstok is cruciaal, maar niet erg lang, maximaal 20 cm, met korte zijwortels.

Dianthus bloeit vanaf het late voorjaar op de toppen van de scheuten, enkele kleine bloeiwijzen of verzameld in parasols. Elke bloem bestaat uit 5 gekartelde bloembladen met meeldraden in het midden. De kleur van de bloeiwijzen is het meest divers, er zijn eenvoudige en badstofvariëteiten..

Anjer is een vaste plant in de natuur, maar wordt meestal gekweekt als een tweejarige of eenjarige plant. Er zijn ook meerjarige variëteiten beschikbaar, maar tegen het tweede levensjaar verliezen ze hun decoratieve effect aanzienlijk. Hun stengels worden dikker, verhouten en veranderen van een delicate struik in een uitgestrekte halve struik.

Populaire soorten dianthus

In ons klimaat worden slechts zo’n 30 soorten anjers als tuinbouwgewas geteeld.. Onder hen zijn de meest voorkomende:

  1. Kruid. Rijkbloeiende lage struiken (maximaal 40 cm) met smal heldergroen blad. Bloei de hele zomer en tot halverwege de herfst met kleine karmijnrode bloeiwijzen met een paarse kern.anjer kruid
  2. Shabo. Weelderige struik tot 60 cm hoog met smalle korte bladeren (tot 2 cm). De bloeiwijzen zijn groot genoeg, tot 7 cm in diameter, dubbel of halfdubbel, met bloembladen ontleed langs de rand. Kan wit, roze, rood, geel zijn.anjer shabo
  3. Turkse anjer. Tweejarige tot 75 cm hoog met lange, tot 10 cm, maar zeer smalle bladeren. De bloemen zijn eenvoudig, roze van kleur, de meeste soorten hebben een lichte rand rond de rand van de bloembladen. Kan enkelvoudig zijn of verzameld in dichte bloeiwijzen.Turkse anjer
  4. Chinese anjer. Een dichte struik van niet meer dan 50 cm hoog met lancetvormige bladeren die aan de uiteinden zijn gedraaid. Bloeit van midden zomer tot vorst. De kleur van de bloemen is gevarieerd, maar met de verplichte aanwezigheid van bordeauxrode strepen op de bloembladen.chinese anjer

Dianthus-anjer: teeltkenmerken

De plant wordt geplant door zaad. Zaden kunnen begin mei of vóór de winter, begin oktober, worden gezaaid. Om de bloei van eenjarige variëteiten dichterbij te brengen, wordt ook de teelt van zaailingen beoefend. In dit geval moet het zaaien al in maart worden gestart..

Om dianthus te laten groeien, moet je een goed verlicht tuinbed nemen. Het is raadzaam om de grond op te graven met het inbrengen van compost en beendermeel.

anjer zorgAnjeranjer in een bloembed zal niet veel problemen opleveren. Je moet de struiken regelmatig water geven, maar niet veel, en vergeet niet dat ze oppervlakkige wortels hebben. Door overtollig vocht beginnen ze te rotten. Tijdens het seizoen is het voldoende om 2 dressings te maken. In het voorjaar, tijdens de periode van actieve groei, moet u de aanplant bemesten met ammoniumnitraat. De tweede keer worden meststoffen in de vorm van superfosfaat aangebracht vóór de bloei, wanneer de knoppen beginnen te stollen. Hoge soorten hebben ondersteuning nodig en variëteiten die bedoeld zijn om te snijden, moeten zijscheuten en een deel van de knoppen verwijderen.

Chinese anjer en shabo kweken door zaailingen – video

Adblock
detector