Buitenkweek van bletilla-orchideeën - waarheid of fictie

Vertel eens, is het mogelijk om Bletilla-orchideeën in het open veld te kweken? Ze groeit in de tuin van een vriend, maar in een pot, die voor de winter in huis wordt gebracht. Interessant is dat als het in een bloembed wordt geplant, het zal bloeien? En hoe zit het met overwinteren in de middenzone? Misschien is het goed om alleen de struik te bedekken?

vollegrondsteelt van Bletilla-orchideeën We zijn eraan gewend dat exotische schoonheden van orchideeën in ons klimaat alleen in bloempotten als kamerplant te zien zijn. Er zijn echter ook soorten die zich ook in de tuin goed voelen. Dus onder tuinders is het erg populair om Bletilla-orchideeën in het open veld te kweken. Het groeit zonder problemen in tuingrond en geniet zelfs elk jaar van een zachte bloei. Het belangrijkste voor een struik is om een ​​goed verlicht gebied te kiezen en het te helpen comfortabele omstandigheden te creëren voor een rustperiode. Wat is bletilla en wat is het geheim van zijn pretentie??

Karakteristieke kenmerken van bletilla

orchidee bletilla Omdat het een vaste plant op het land is, is de orchidee compact van formaat. De bladeren zijn lancetvormig, maar breed genoeg, groeien uit ovale ondergrondse pseudobollen, die niet volledig in de grond zijn verzonken. Elke bol produceert een klein bosje van verschillende groene bladeren, hoewel er ook bonte variëteiten zijn. De orchidee bloeit in het late voorjaar in warme streken en in de zomer in een koelere strook. De struik produceert een steel tot 40 cm lang, waarop afwisselend maximaal 8 bloemen bloeien.

De bloemen zijn zeer geurig, met een karakteristiek “hoogtepunt” van de cultuur – een interessante drielobbige lip, breed en met tandjes. De hoofdkleur is roze of lila, maar er zijn varianten met witte, gele en rode bloemen. Totale bloeitijd – maand.

Deze orchidee is ingedeeld in een apart geslacht, hoewel het niet talrijk is en niet meer dan een dozijn soorten omvat. In het open veld worden echter meestal twee soorten bletilla gekweekt:

  • bruin – geel met kleine bloemen en compact formaat;
  • hyacint met roze-paarse bloemen, maar hoger (ongeveer 70 cm hoog).

Buiten kweken van Bletilla orchideeën

bletilla in de tuinVanwege het pretentieloze karakter kan de cultuur zelfs in de middelste rijstrook in de tuin worden gekweekt. Daar zal ze je verrassen met helder blad, maar voor de bloei heeft een tuinorchidee meer warmte nodig. In de zuidelijke regio’s zal dit geen probleem zijn, in een koeler klimaat bloeit de struik niet elk jaar..

Bletilla stelt weinig eisen aan de samenstelling van de grond en kan zelfs in tuingrond groeien. Maar indien mogelijk is het beter om meer voedzame en losse grond voor haar te bereiden door humus en zand toe te voegen. Maar de keuze van de landingsplaats moet verantwoordelijker worden genomen. De bloem heeft een goed verlichte ruimte nodig waar het vocht niet stagneert en er geen tocht is. Voor een goede bloei zal het voeren niet interfereren, hoewel de struik voldoende voedingsstoffen uit de grond heeft.

Wat te doen met een orchidee in de winter?

overwintering van bletilla in potMet de komst van de herfst begint de plant zich voor te bereiden op de rustperiode en dit is een voorwaarde voor toekomstige bloei. De bladeren sterven af, en alleen de pseudobol vertrekt in de winter. Deze variëteit behoort tot koude winterharde orchideeën die in de koelte rusten. Tegelijkertijd zijn er ook kritische waarden voor. Zij zijn het die bepalen waar de orchidee zal overwinteren..

In warme klimaten zal ze de winter in de tuin kunnen overleven, maar op voorwaarde dat de temperatuur niet onder de 5 ° C komt. Bij min-waarden sterven bloempijlen en zal bletilla niet bloeien. Als de winters erg ijzig zijn, moeten de bollen worden uitgegraven. Je kunt ze bewaren door ze tot het voorjaar op een droge en koele plaats te bewaren. Sommige telers transplanteren de orchidee eenvoudig in potten en nemen deze mee naar huis..

Bloeiende orchidee Bletilla Striata – video

Adblock
detector