Bekalken van de grond in de herfst - dosering afhankelijk van de gebruikte stof

Vertel me wanneer de grond in de herfst kalkt, de mate van toediening en welke preparaten hiervoor worden gebruikt. Ik heb een hoek aan de rand van het zomerhuisje, wat ik daar ook plant, er groeit niets. Maar de wilde zuring is elk jaar bijna mijn middel, die krijg je er niet uit. Ik heb gelezen dat het in zure grond groeit, wat betekent dat dit de reden is waarom mijn planten geen wortel schieten. Dus besloot ik in de herfst om te proberen deze site geschikt te maken voor tuingewassen. Wat kan worden gestort en hoeveel??

bekalken van de grond in de herfsttoepassing Om tuin-, groente- en bloemgewassen goed te laten ontwikkelen, hebben ze voedingsstoffen nodig, en ook een bepaalde zuurgraad van de grond. Niet alle planten doen het goed in zure grond, bovendien hebben de meeste helemaal niet zo’n samenstelling. Om de zuurgraad van de grond te verminderen en te verzadigen met bepaalde micro-elementen, wordt de grond in de herfst bekalkt, waarvan de toedieningssnelheden belangrijk zijn om strikt in acht te nemen. Niet alleen zure, maar ook alkalische grond is niet geschikt voor de vrachtwagen- en tuinbouw. Het wordt gezouten en voorkomt de opname van calcium en andere voedingsstoffen door planten. Bovendien wordt er alleen gekalkt als dat nodig is. En hiervoor is het belangrijk om eerst te bepalen welke zuurgraad op de site.

Hoe te bepalen of de grond bekalkt moet worden?

welk onkruid groeit op zure grond? De meest nauwkeurige manier om de zuurgraad te achterhalen, is in het laboratorium, maar niet iedereen heeft zo’n mogelijkheid. Evenals de aanschaf van speciale apparaten of indicatoren. Maar vaker wel dan niet, maakt de natuur zelf duidelijk dat de bodem niet genoeg alkali heeft. Het volstaat om de gewassen te observeren die in dergelijke gebieden groeien, zelfs onkruid..

Op zure grond voelen dergelijke planten zich goed en groeien ze actief:

 • veld paardestaart;
 • paardenzuring;
 • grote weegbree;
 • wilde mosterd;
 • de hooglander is pochechuy;
 • weide korenbloem;
 • zegge;
 • oxalis;
 • mos.

Bovendien spreekt een witte bloei op het oppervlak van de grond ook van de noodzaak van kalk. En wanneer water in dergelijke gebieden wordt verzameld, is het roestig, met een bruin sediment en een iriserende film op het oppervlak van de plassen..

Waarom kalk in de herfst

waarom de grond kalken?De herfst is de beste tijd om te kalken, omdat het niet nodig is om deze procedure te berekenen en te vergelijken met planten. Het is mogelijk om de grond in het voorjaar te ontzuren, maar dan is het belangrijk om dit minimaal 3 weken voor het planten of zaaien te doen.

Het tweede belangrijke voordeel van herfstbekalking is dat het niet gelijktijdig kan worden uitgevoerd met de introductie van stikstofmeststoffen, en meer specifiek ammonium. Hierdoor ontstaan ​​in de bodem stoffen die onverteerbaar zijn voor planten. Stikstofbemesting wordt uitgevoerd in de lente, dus het is beter om de deoxidatie over te brengen naar de herfst en deze onder het graven door te brengen. Dit zal niet alleen de zuurgraad verminderen, maar ook de structuur van de grond dubbel verbeteren, waardoor deze losser en meer vochtdoorlatend wordt..

Bekalking is nodig voor gebieden met een zuurgraad lager dan 5 pH.

De grond bekalken in de herfst – dosering en voorbereiding

de bodem bekalken in de herfst de mate van kalktoedieningVoor deoxidatie kun je de volgende stoffen gebruiken:

 1. Limoen (pluis). Voor grond met een zuurgraad tot 4,5 is het verbruik 0,3-0,5 kg pluis per vierkant. 0,1-0,2 kg is voldoende voor zure grond met een pH tot 5,3 en 0,2-0,1 kg voor licht zure grond per vierkante meter oppervlakte.
 2. Dolomiet meel. Het heeft een belangrijk voordeel: het kan in de winter worden aangebracht, direct op het sneeuwdek. Voor kleigrond met een zuurgraad van 3,5 tot 5,3 is de dosering 0,5 kg per vierkante meter. m., 0,35 kg is voldoende voor lichtzure grond. Voor zandsteen zouden de normen nog lager moeten zijn: 0,3 kg per vierkante meter. m. voor sterk zure grond, 0,2 kg – voor zure grond en slechts 0,1 kg – voor licht zure grond.
 3. Houtas. Bij de hoofdtoepassing is het tarief 600 g per 1 vierkante meter. m., herhaalde deoxidatie – niet meer dan 200 g.
 4. Turfas – 1,8 kg / m². voor de eerste toepassing en voor extra niet meer dan 400 g.

Hoe en wanneer de grond in de herfst bekalken?

Adblock
detector