Appelbomen snoeien in de herfst - alles wat een beginnende tuinier moet weten

Kunt u ons vertellen in welk tijdsbestek en hoe het snoeien van appelbomen in de herfst wordt uitgevoerd? We hadden vroeger een goede moestuin bij onze datsja, en die hebben we elk jaar helemaal beplant met groenten. Helaas werd dit werk met het ouder worden ondraaglijk voor ons, dus hebben we besloten om een ​​tuin aan te leggen in plaats van een moestuin. Zolang het nog kan, gaan we er zelf mee aan de slag, en daar blijven de kinderen. We stopten bij appelbomen, ze zijn dol op in onze familie. We kochten zaailingen in de lente, plantten ze, nu is het tijd om na te denken over hoe ze te snijden. En de oude appelboom kan geen kwaad om te verjongen, de vruchten worden elk jaar minder en minder. Wanneer mag je snoeien en zijn er verschillen in het snoeien van jonge en oude bomen??

appelbomen snoeien in de herfst Voor tuinders is het snoeien van appelbomen in de herfst een geweldige kans om niet alleen je tuin op te ruimen, maar ook om lenteproblemen te “lossen”. In het voorjaar zijn er al veel dingen: je moet bomen bespuiten tegen ongedierte, en om ziekten te voorkomen, verwerken en voeren. En als de tuin groot is, moet je ook tijd hebben om hem te knippen voordat de knoppen bloeien. Om niet te hoeven haasten, is het beter om deze procedure uit te stellen tot de herfst. Een herfstsnoei van een appelboom wordt goed verdragen als je de deadline haalt. Bovendien helpt het de voeding van bomen te verbeteren, vormen en “ontlaadt” de kroon, wat de opbrengstindicatoren verbetert.

Het is echter niet alleen belangrijk om de appelbomen op tijd te snoeien, maar ook om het goed te doen. Vergeet niet dat de algemene ontwikkeling van tuinbewoners hiervan afhangt. Om bomen sterk te laten worden, minder vaak ziek te worden en een overvloedige en grote oogst te geven, moet je weten hoe je ze moet kappen. Wat het snoeien zal zijn, zal het uiterlijk en de leeftijd van de plant bepalen. Als jonge culturen vormsnoei nodig hebben, hebben volwassen “oude” exemplaren verjongingsprocedures nodig. Wat is hun verschil en wanneer is het juiste moment voor herfstsnoei – dit is waar we het vandaag over zullen hebben.

Tijd voor het snoeien van appelbomen in de herfst

timing van het snoeien van appelbomen in de herfst Tuinieren in de herfst heeft slechts één nadeel, dat echter eenvoudig op te lossen is: laat snoeien bedreigt de dood van de tuin. In plaats van de snijwonden blijven er levende wonden over, die tijd moeten hebben om te genezen voor het begin van de vorst. Stel het snoeien niet uit tot het laatst in de hoop op een warme en lange herfst. Het weer is zo wisselvallig de laatste tijd. De eerste “min” zal gemakkelijk een verse snede binnendringen en de tak bevriezen, waardoor het zijn eigen aanpassingen aan uw plannen maakt.

Het is moeilijk om de exacte timing van het snoeien te noemen, omdat ze afhankelijk zijn van het klimaat en in elke teeltregio anders zullen zijn. Gemiddeld is dit de maand oktober. Hoofdregel: er moet minimaal 2 weken op voorraad zijn voor het gaat vriezen. Deze tijd is genoeg voor de appelbomen om de sneden aan te spannen. U kunt zich concentreren op de bladeren. Zodra ze beginnen te vallen, betekent dit dat de bomen zijn gestopt met groeien en dat het tijd is om ze te snoeien..

Tegelijkertijd is het op de noordelijke breedtegraden handiger om de procedure uit te stellen tot de lente. De herfstperiode is daar kort, de winter komt vaak plotseling en hardnekkige nadelen worden direct vastgesteld. Appelbomen hebben gewoon geen tijd om hun wonden te helen, en ze zullen bevriezen.

Soorten herfstsnoei

soorten snoeienEr zijn verschillende soorten tuinsnoei, waaronder appelbomen, afhankelijk van het doel, de leeftijd van de bomen en de mate van verkorting van de scheuten.

Op basis van welk doel voor je ligt en in welke staat de tuin is, kan het snoeien van appelbomen in de herfst zijn:

 • sanitair (verwijdering van droge takken die de kroon verdikken);
 • vormend (vooral belangrijk voor jonge bomen);
 • verjongend (helpt oude appelbomen een tweede leven te geven).

Bovendien omvat snoeien niet alleen het volledig verwijderen van scheuten, maar ook het inkorten ervan.. Van hoe sterk het zal zijn, snoeien gebeurt:

 1. Zwak (1/4 van de takken wordt afgesneden). Het wordt gebruikt voor kroonvorming bij jonge appelbomen tot 5 jaar oud.
 2. Medium (de opname wordt met 1/3 ingekort). Wordt gebruikt om de kroonbelasting in volwassen bomen te regelen.
 3. Sterk (1/2 van de lengte van de scheuten wordt verwijderd). Is het belangrijkste “gereedschap” voor het verjongen van oude appelbomen.

Laten we elk type procedure in detail bekijken.

Appelbomen snoeien in de herfst – de basisprincipes van sanitaire maatregelen

hygiënische snoeiregelsEr zijn algemene snoeiregels die bepalen welke scheuten volledig moeten worden verwijderd. Ze moeten niet alleen in de herfst worden begeleid, maar ook bij het uitvoeren van het lentekapsel van de tuin. Ze zijn ook het doel van het hygiënisch kappen van bomen..

Dus, wanneer u begint met snoeien, mag u deze takken niet missen en volledig afknippen:

 • getroffen door de ziekte;
 • droog;
 • verticaal naar beneden groeiend (naar de grond gericht);
 • diep in de kruin gaan en deze dikker maken);
 • tegen elkaar wrijven (verwijder er een, laat een mooier gevormde en sterkere over);
 • jonge scheuten die bijna op de grond verschijnen, onder de entplaats – dit is een wild spel;
 • tollen – dunne rechte takken die verticaal omhoog of iets opzij groeien.

Als de tak van de appelboom droog is of gedeeltelijk is aangetast door de schimmel, mag deze zijn gezonde deel verlaten. Als dat zo is, knip dan de scheut bij tot gezond of levend hout..

En de scheuten zijn wild, en de toppen trekken sappen van de appelboom. Ze verdikken de kroon, verminderen de opbrengst en ziekteresistentie. Daarom zijn dergelijke vertakkingen onderworpen aan verplichte verwijdering. Maar er kan een uitzondering zijn voor tops. Wanneer de appelboom slechts één tak is verdord of “verouderd”, kunt u deze vervangen door een jonge top.

Hoe een oude tak te verjongen met een tol?

verjonging van een tak door een tolNa verloop van tijd verschijnen er toppen op de oude takken van de appelboom, terwijl de scheut waarop ze groeien zowel gezond als stervend kan zijn. In het laatste geval heeft het geen zin om de verdwijnende tak te verlaten. Het is handiger om het te verjongen ten koste van de meest ontwikkelde jonge top, waardoor deze in een vruchtdragende tak verandert. Het is het beste om dit in de herfst te doen, en dan na 2 jaar kun je de eerste oogst zien..

Gedeeltelijke verjonging van de kroon door toppen wordt op deze manier uitgevoerd:

 1. Selecteer op de oude tak de meest ontwikkelde en dikste top en verwijder de rest volledig.
 2. Verkort de linker opname met 1/3 “.
 3. In het voorjaar vertakt een jonge twijg zich zijdelings. Dit zijn toekomstige fruitscheuten. Laat ze met rust, maar kort de bovenkant van de vorige top weer in. Het is wenselijk dat de zijtakken naar de oude worden gericht, die wordt vervangen. Als ze ook verticaal groeien, kun je dit doen: de takken krachtig buigen. Plaats ze in de gewenste positie en zet ze vast met een touw.
 4. Het volgende jaar kunt u een droge tak verwijderen..

Verjongend snoeien van oude appelbomen

anti-aging snoeienAppelbomen ontwikkelen zich actief en dragen overvloedig vrucht op alle takken tot 20 jaar, daarna hebben ze verjonging nodig. Als dit niet gebeurt, worden de vruchten alleen aan de bovenkant vastgebonden. Tegelijkertijd wordt de boom zelf te hoog, waardoor het moeilijk is om hem te verzorgen in termen van hetzelfde snoeien en oogsten. Verjonging wordt niet vaker dan eens in de 5 jaar aanbevolen..

verjongend snoeischema voor appelsHoe anti-aging appelsnoei op de juiste manier te doen:

 1. Verlaag eerst de hoogte van de boom, laat niet meer dan 3,5 m van de stam (van de stam) achter en snij alles af dat hoger is.
 2. Verkort de skeletachtige takken. Selecteer de dichtstbijzijnde ontwikkelde jonge scheut erop en snijd de oude er direct achter af..
 3. Verwijder de laagste takken die aan de grond hangen.
 4. Verdun de kroon: knip niet goed groeiende en verdikkende scheuten uit. Verwijder overtollige takken boven de jongen.
 5. Onderzoek de toppen, laat alleen die over die in de richting van de stam langs de gehele diameter van de kroon groeien. Snijd de rest.

Te oude en verwaarloosde appelbomen kunnen niet in één keer verjongd en drastisch gesnoeid worden. Dit is teveel stress voor de boom. Het kan de interventie niet overleven en volledig uitdrogen. Verdeel de procedure over 2-3 jaar, vervang niet meer dan 3 grote takken per keer per jaar.

Vormend snoeien van een appelboom in de herfst

Als je in de herfst een appelboomgaard hebt aangelegd, kun je meteen beginnen met het vormen van de kroon van de zaailingen. Dit proces is in ieder geval lang en zal enkele jaren duren. Bomen ontwikkelen zich ongelijkmatig, op één niveau kunnen een paar scheuten in het ene seizoen verschijnen en meerdere in het volgende.

Stapsgewijs snoeischema

vormgeven van snoeischemaDe vorming van de kroon van een jonge appelboom duurt 3 tot 4 jaar, afhankelijk van hoe oud de zaailing is die je hebt gekocht. Meestal wordt de kroon gemaakt in 2 of 3 lagen. Hoe meer lagen, hoe groter de boom als geheel en hoe dikker de kroon. Dit is onhandig zowel qua verzorging als voor de appelboom zelf. Te veel takken vereisen meer voeding, wat het slechtste effect heeft op de opbrengst en duurzaamheid van de boom.

Voor beginnende tuiniers is informatie over het stap voor stap vormen van een kroon, vanaf het jaar van planten tot de cultuur 4 jaar oud wordt, zeer nuttig.

Eerste jaar

Als je een eenjarige zaailing hebt gekocht, heeft deze nog geen zijtakken, maar één stengel. In de herfst dit takje inkorten met ¼ zijn hoogte. Voor het eerste jaar is dat alles. Als je zaailing al een paar jaar oud is en zijscheuten heeft, ga dan meteen naar de volgende stap.

Tweede jaar

Begin het volgende seizoen met het leggen van de eerste, onderste laag skelettakken. Deze moet minimaal 50 cm boven het maaiveld zijn. Knip daarom alle zijscheuten uit die in de zomer zijn verschenen en onder deze waarde groeien..

Vorm 3 skeletachtige takken van de takken die erboven groeien. Kies de sterkste, groeiend in verschillende richtingen en in een hoek met de centrale stengel niet meer dan 55°, en verkort ze. Op één laag kunnen takken tot 15 cm van elkaar verwijderd zijn. Verwijder de rest van de scheuten.

Soms komt het voor dat de jonge groei niet wil “liggen” en bijna verticaal groeit, zoals toppen. Haast je niet om het te verwijderen, want dergelijke scheuten kunnen van richting worden veranderd door ze in de juiste richting te buigen. Het is het beste om de takken in de lente te buigen, wanneer de sapstroom begint – dan zijn ze flexibeler.

Vergeet niet om het groeipunt in te korten. Het is eenvoudig om te bepalen op welke hoogte de top moet worden afgesneden: vanaf de punt van de bovenste skelettak tot de top mag er niet meer dan 20 cm zijn.

Derde jaar

Ga door met het vormen van de eerste laag skeletachtige takken. Ze zijn al begonnen met vertakking. Verkort een deel van de takken met 1/3, “verwijder” de bovenkant van de hoofdstam om het leggen van de tweede laag te stimuleren.

Vierde jaar

Verkort de toppen van de scheuten vanaf de eerste (onderste) laag zodat ze niet over de bovenste takken gaan. Als de appelboom een ​​sterke groei heeft gegeven, dun de takken dan uit. Verwijder 1/3 van de lengte van jonge scheuten van de tweede (bovenste) laag zodat ook zijknoppen daarop ontwaken. Snijd de middelste geleider om de hoogte te behouden.

Het verdere doel van snoeien is regulerend. Het moet zwak zijn, omdat het sterke snoeien van de takken ervoor zorgt dat de jonge scheuten verticaal groeien. Ze zullen de kroon verdikken, de opbrengst en weerstand van de boom tegen ziekten en plagen verminderen..

Vervang bovendien om de 4 jaar de vruchtdragende takken door jonge, zodat de vruchten groot zijn en hun aantal niet afneemt..

Kenmerken van het snoeien van dwergappelbomen

dwergappelbomen snoeienAls je bestudeert hoe het snoeien van een appelboom wordt uitgevoerd, is het de moeite waard om apart stil te staan ​​​​bij dwergvariëteiten. Ondanks hun korte gestalte geven ze een uitstekende oogst. In sommige variëteiten is de grootte van de vruchten bijna hetzelfde als de grotere soorten appelbomen. Maar om hoge opbrengsten te behouden, moeten dergelijke bomen jaarlijks worden gesnoeid.. Bovendien verschilt het aanzienlijk van de procedure voor gewone appelbomen:

 1. Begin allereerst met het snoeien van dwergbomen, vooral met het oog op verjonging, eerder. Dit moet aan het begin van de herfst gebeuren. Door het minder ontwikkelde wortelstelsel komen dergelijke appelbomen langer “tot leven”.
 2. De mate van snoei hangt af van het aantal wortels dat de boom heeft laten groeien. Hoe meer van hen, hoe minder je nodig hebt om de takken in te korten (met 1/4). Omgekeerd, als er weinig wortels zijn, verkort u meer (met 1/3).
 3. Leg de eerste laag eronder, op een hoogte van 30 cm in plaats van de geaccepteerde 50 cm.
 4. Scheuten van de tweede orde moeten zich strikt in het buitenste deel van de kroon bevinden en geen scherpe hoeken hebben. In principe is deze regel ongewijzigd gebleven..
 5. Snijd die takken die niet geschikt zijn voor de vorming van de tweede laag op een hoogte van maximaal 30 cm van de stam. Een jaar later zullen ze overgroeien met zijtakken en zal zich een kroon vormen..
 6. Dwergappelbomen dragen 4 jaar vrucht, waarna ze verjonging nodig hebben. Zorg ervoor dat u de 3-jarige groei verwijdert door te snijden op het niveau van een sterke tweede-ordetak. Ze zal het verwijderde onderdeel in de toekomst vervangen. Kort ook sterke scheuten in..

Zo’n sterke snoei van appelbomen in de herfst voor dwergvariëteiten is alleen gunstig, in tegenstelling tot gewone appelbomen. Met hernieuwde kracht begint de kroon snel te groeien en nieuwe takken te leggen. En hoewel het aantal vruchten kleiner wordt, worden de appels zelf groter.

Samenvattend moet worden opgemerkt dat het snoeien van appelbomen in de herfst een belangrijke rol speelt bij het tuinieren. Het helpt de vruchtbelasting te verminderen en correct te verdelen, wat de kwantiteit en kwaliteit van het gewas verhoogt. Bovendien overwinteren de appelbomen, ontdoen van overtollige scheuten, beter en worden ze minder snel ziek..

Hoe je een appelboom in de herfst goed snijdt – video

Adblock
detector