Alles wat je moet weten over hoe je thuis paddenstoelen kweekt

Ben je erg geïnteresseerd in het kweken van paddenstoelen thuis? Wat is daar naast het mycelium voor nodig? Ik heb het al voor de herfst besteld en nu denk ik erover na om het pand klaar te maken. We hebben twee kelders, één wordt niet gebruikt. Je kunt daar je champignonkwekerij inrichten, en welke voorwaarden je moet creëren, wat voor soort grond?

hoe je thuis paddenstoelen kunt kweken Bijna iedereen houdt van paddenstoelen, maar als het niet altijd mogelijk is om bospaddenstoelen te krijgen en iedereen kan dat, dan zijn er met paddenstoelen geen dergelijke problemen. Ze zijn zo alomtegenwoordig dat ze zelfs in je huis kunnen groeien. En veel amateurs gebruiken dit, want er is niets bijzonders aan het kweken van paddenstoelen thuis. Het belangrijkste is om hoogwaardig plantmateriaal (mycelium) te kopen en comfortabele omstandigheden te creëren voor de groei. En dat is alles, de paddenstoelen zullen letterlijk groeien als na de regen. Genoeg voor jezelf, en zelfs te koop, want dit is een zeer winstgevende zaak.

Hoe champignons thuis te kweken?

champignons in de kelder Het teeltproces bestaat uit drie hoofdfasen, waarvan de juiste voorbereiding afhangt:

 • keuze van panden;
 • voorbereiding van een substraat voor champignons (het moet speciaal zijn, champignons groeien niet in gewone grond);
 • acquisitie en aanplant van mycelium.

Waar kun je paddenstoelen kweken?

waar je paddenstoelen kunt kwekenHoewel paddenstoelen buiten kunnen groeien, kun je binnenshuis beter kiezen voor binnenruimtes. Het is gemakkelijker om de nodige omstandigheden erin te behouden, bovendien kan de teelt het hele jaar door worden uitgevoerd, ongeacht de weersomstandigheden. Dit kan een kelder, schuur, kelder, kas zijn. Sommige ambachtslieden slagen er zelfs in om champignons in appartementen te planten, op glazen balkons.

Champignons hebben geen vereisten voor verlichting, maar er zijn andere nuances. De kamer moet hebben:

 • minimale oppervlakte 3 m² m .;
 • het vermogen om te ventileren en temperatuur en vochtigheid te regelen;
 • betonnen vloer die kan worden behandeld met ontsmettingsmiddelen.

Houd tot de ontkieming van het mycelium in de kamer een temperatuur van minimaal 25 ° C warmte en vochtigheid van 75%. Daarna wordt de temperatuur verlaagd tot plus 15 ° С.

Hoe maak je paddenstoelensubstraat?

paddenstoelensubstraatChampignons groeien op een speciale compost op basis van paardenmest en stro. Het wordt als volgt bereid:

 1. In een overdekte ruimte, waar contact van het substraat met de grond en regen uitgesloten is, wordt stro geweekt in een hoeveelheid van 100 kg. Het is beter om tarwe of rogge te gebruiken. Drie dagen zijn genoeg om het te laten “branden”.
 2. Nat stro wordt in lagen op een stapel gelegd, afgewisseld met mest. Er zal 80 kg nodig zijn. Daarnaast worden superfosfaat en ureum aan het rietje toegevoegd. Hun totale hoeveelheid is 2 kg voor het aangegeven gewicht aan stro. In totaal moeten er minimaal 3 lagen stro zijn en dezelfde hoeveelheid mest met een dikte van 30 cm.
 3. De gelegde stapel wordt twee keer per dag bewaterd, zodat deze niet uitdroogt. Na 7 dagen wordt het geschud met een hooivork. Het roeren wordt elke 4 dagen nog 4 keer herhaald..
 4. Voeg tijdens het laatste schudden 5 kg krijt en 8 kg gips toe aan de ondergrond.

Het substraat rijpt tot 25 dagen en in totaal wordt het iets meer dan 200 kg. De gereedheid kan worden bepaald door het verdwijnen van de karakteristieke ammoniakgeur. Bovendien wordt het grondmengsel veerkrachtig, los, plakt niet.

Paardenmest kan vervangen worden door kippenmest, maar dan hoef je geen ureum toe te voegen.

Waar en welk mycelium kopen?

paddestoel myceliumHet mycelium kan gratis worden verkregen als het mogelijk is om het te verzamelen op wilde plaatsen waar paddenstoelen groeien. Ze verwijderen het samen met de grond en kiezen gebieden die bedekt zijn met een blauw gaas. Dit is een jong mycelium, en geel, oud, neem het niet. Er is ook een andere manier – om sporen van gekochte paddenstoelen te verwijderen en ze op haveragar te zaaien voor het kweken van mycelium.

Maar de veiligste optie is om een ​​kant-en-klaar mycelium te kopen. Dan weet je zeker dat het steriel is, zonder schadelijke schimmels die vanuit het bos kunnen worden aangevoerd..

Er zijn drie soorten champignons te koop, die verschillen in de kleur van hun hoeden. De meest productieve zijn room en eekhoorntjesbrood. Bruine paddenstoelen zijn hierin inferieur, maar ze zijn beter bestand tegen ongunstige omstandigheden, bijvoorbeeld temperatuurschommelingen.

Meestal kunt u mycelium in twee vormen in de uitverkoop vinden:

 • graan (in zakken, 6 maanden in de koelkast bewaard);
 • compost (in glazen potten, tot 12 maanden houdbaar).

Van graanmycelium kan een grotere oogst worden geoogst. Maar de compost is beter bestand tegen temperatuurveranderingen..

Champignons kweken in de garage

Adblock
detector