Aardbeienanthracnose is een gevaarlijke quarantaineziekte

Vertel ons hoe aardbei anthracnose zich manifesteert. Ik kocht een paar dozijn geïmporteerde zaailingen en hoopte op de verkoper. Hij verzekerde dat de planten absoluut gezond zijn en dat het ras is aangepast aan ons klimaat in de zuidelijke strook. In het begin was alles in orde, de struiken wortelden 100%, maar onlangs begon ze te merken dat er iets mis was met hen. Roodachtige depressieve vlekken verschenen op de bladeren en droge donkere gebieden op rijpend fruit. Ik begon te zoeken, de symptomen zijn vergelijkbaar met anthracnose. Is dit zo en wat nu te doen, hoe aardbeien te redden? Ik heb tenslotte een kleine aardbeienplantage in de buurt en de ziekte zal zich daar nog steeds verspreiden..

anthracnose aardbeien Voorheen was aardbei-antracnose een zeldzaam fenomeen in de uitgestrektheid van ons thuisland. Door de toename van het aantal geïmporteerde zaailingen komen de laatste jaren echter steeds vaker gevallen van manifestatie voor. Italië, Finland en Polen zijn de belangrijkste leveranciers van plantgoed. Van daaruit komen de met anthracnose besmette struiken bij ons terecht. Het probleem is dat het in het beginstadium van de ziekte bijna onmogelijk is om het op te sporen. De schimmel ontwikkelt zich latent, maar infecteert al snel de hele plant. Als u geen actie onderneemt, verdwijnen aardbeien volledig en kunnen ze zelfs de verspreiding van de ziekte naar andere gewassen veroorzaken..

Deze schimmelziekte wordt ook wel escoriasis of zwarte vlek genoemd..

Aardbei anthracnose – symptomen van de ziekte

anthracnose op aardbeienbladeren De schimmel kan zowel jonge struiken als volwassen planten aanvallen. Gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling ervan verschijnen in hete en vochtige zomers. Eerst worden de bladstelen, antennes en bladeren aangetast, daarna gaat de ziekte over naar de vruchten en het wortelstelsel. Je kunt begrijpen dat aardbeien zijn aangevallen door anthracnose door de volgende symptomen:

  1. Op de bladstelen en antennes verschijnen kleine bruinrode vlekjes met een donkere langwerpige rand. Ze zijn licht depressief, zoals zweren. Na verloop van tijd groeit de plek en gaat de antenne of bladsteel rinkelen, waardoor de toegang tot voedsel wordt geblokkeerd. Daardoor drogen ze uit..
  2. De bladeren zijn bedekt met een verstrooiing van kleine lichtbruine stippen. Ze groeien snel in omvang en versmelten en worden zwart. Gebladerte verdort en sterft af.
  3. Dan verspreidt de ziekte zich naar de eierstok en worden de bloemen als het ware verbrand..
  4. Geleidelijk bereikt anthracnose de vruchten. De kopjes zijn verkleurd en er verschijnen bruine, droge of natte, depressieve bruine vlekken op de groene bessen. Rijpe aardbeien hebben ook depressieve zwarte vlekken met een donkere rand. De dopvruchten zelf worden ook donkerder. Bij droog weer worden de vruchten gemummificeerd, als ze nat zijn, rotten ze..
  5. Hoorns en wortel sterven als laatste, worden bruin en drogen uit.

door anthracnose aangetaste vruchten

Een verwelkte struik lijkt meer op een plant die is aangetast door Phytophthora. Een eenvoudige manier zal ervoor zorgen dat aardbeien ziek worden van anthracnose. Snijd het bevlekte blad af, doe het in een vochtige pot met deksel en laat het 3 dagen warm staan. Als na deze tijd het blad bedekt is met een oranjegele schimmel – dit is zeker anthracnose.

Hoe aardbeien te redden van anthracnose

snel van anthracnoseOm het verschijnen van schimmel te voorkomen, moet u plantmateriaal alleen op een vertrouwde plaats kopen. Het is beter om niet uit andere landen te bestellen. Week de zaailingen voor het planten in een lichtroze kaliumpermanganaatoplossing. Niet “frequent” met aanplant, laat voldoende afstand tussen de struiken. In plaats van een film is het raadzaam om de bedden met stro te mulchen. Spray uw aardbeien met fungiciden om het risico op ziek worden te verminderen. Horus is geschikt, terwijl je tijd nodig hebt om de aanplant ermee te verwerken vanaf het begin van de bloei en voordat de bessen beginnen te groeien, tot 4 keer.

In de beginfase van anthracnose kun je folkremedies proberen. Besproei planten minimaal 3 keer per seizoen met jodium- of knoflookinfusie.

In het geval van een enorme nederlaag, moet je je toevlucht nemen tot chemie. Ze werken goed tegen anthracnose Skor, Previkur Energy, Kuproksat, Oxyhom. Houd er echter rekening mee dat fungiciden alleen voor de bloei kunnen worden behandeld..

Hoe ziet anthracnose eruit op aardbeien – video

Adblock
detector