Aardbeien kweken uit zaden

Ik ben al heel lang op zoek naar ampelachtige aardbeien, maar in onze omgeving is het me gelukt om slechts één pakje zaden te krijgen. Vertel me hoe en wanneer je aardbeienzaden kunt zaaien om gezonde zaailingen te kweken? Er zitten niet veel zaden in de zak, het is jammer om ze te verpesten.

zaden zaaien In de meeste gevallen verschijnen aardbeien in zomerhuisjes door kant-en-klare zaailingen in kwekerijen of op de markt te kopen. Er is echter niet altijd een keuze en vaak moeten tuinders tevreden zijn met de variëteiten die in de aanbieding zijn. Maar als je thuis tomatenzaailingen kunt kweken, waarom zou je het dan niet doen met zomerbessen? Zo kunt u niet alleen een variëteit kiezen die past bij de lokale klimatologische omstandigheden, maar ook rekening houden met uw smaakvoorkeuren..

Zaadvoorbereiding voor zaaien

Aardbeienzaden

Zaad moet 2,5 weken voor het zaaien worden voorbereid. Aardbeienzaden moeten worden behandeld met kaliumpermanganaat en 30 minuten in een roze oplossing worden geweekt. Daarna afspoelen met schoon water en op een vochtige doek leggen, afdekken met een tweede nat stuk doek. Rol de stof in een koker, doe in een bak met deksel en laat 2 dagen op een warme plaats staan. Plaats de bak vervolgens in de koelkast, waar hij ongeveer 2 weken zou moeten zijn, totdat de zaden opzwellen. Bevochtig de doek en ventileer de bak regelmatig..

Droog de zaden een beetje vlak voor het zaaien.

Welke grond kan ik het beste gebruiken??

voorbereiding van de post

De grond voor het zaaien moet licht en voedzaam zijn, het is gemakkelijk om het zelf te bereiden met behulp van een van de opties om uit te kiezen:

  • zand, grond uit de tuin en humus in een verhouding van 3: 1: 1;
  • compost, tuinaarde en houtas in een verhouding van 3: 3: 0,5;
  • turf, zand en vermiculiet in een verhouding van 3: 3: 4.

Het voorbereide grondmengsel moet worden gedesinfecteerd. Om dit te doen, morst de aarde met een oplossing van kaliumpermanganaat of verwarm het in de oven. Plaats het gedesinfecteerde substraat 2 weken in een warme ruimte.

Om aardbeien in het jaar van aanplant de tijd te geven om te oogsten, moeten de zaden in februari worden gezaaid. Zaailingen van het zaaien van april kunnen pas volgend seizoen vruchten afwerpen.

Hoe aardbeienzaden te zaaien??

gezaaide aardbeienzaden

De container voor zaailingen moet ook worden gedesinfecteerd door deze af te vegen met een spons gedrenkt in een oplossing van kaliumpermanganaat. Giet aarde in de container, druk lichtjes aan met je handen en spuit royaal met een spuitfles. Verspreid de zaden direct op de grond, met een afstand van minimaal 3 cm tussen de zaden.Dek de container af met een deksel of film en plaats op een lichte, oost of west, vensterbank.

Omdat kleine aardbeizaadjes in het licht ontkiemen, hoef je ze niet met aarde te strooien..

Verzorging van aardbeienzaailingen

aardbei zaailingen

De kinderkamer moet dagelijks worden geventileerd. De opkomende zaailingen mogen niet worden besproeid, anders kunnen ze donker worden. Het is beter om ze direct onder de wortel water te geven met een gewone spuit. 7-10 dagen nadat alle zaden zijn ontkiemd, is het raadzaam om de temperatuur te verlagen tot 15 graden Celsius, zodat de zaailingen niet uitrekken. Voor hetzelfde doel is extra verlichting geïnstalleerd. Het is mogelijk om de shelter te verwijderen wanneer er 2 echte bladeren op de zaailingen worden gevormd.

Om ziekten te voorkomen, geef de zaailingen eenmaal per maand water met een oplossing met toevoeging van Trichodermin.

Het is tijd om de zaailingen te duiken na de vorming van 4 bladeren, waarbij de zaailingen bij de zaadlobbladeren worden verwijderd. Knijp tegelijkertijd met de transplantatie in de wortel om de actieve opbouw van takken te stimuleren. 2-3 dagen na de transplantatie de aardbeien voeden met kalium-fosforpreparaten. Herhaal de bemesting om de 10 dagen tot het planten in de grond, die niet eerder dan half mei wordt uitgevoerd.

Video over het planten van aardbeienzaden

Adblock
detector