ljekovite bobice orlovi nokti Orlovi nokti su bobice bogate vitaminima, a njegove blagodati primijećene su još u IIX stoljeću. Ime bobice dolazi od dvije ruske riječi: “život” i “mladost”. Grmlje orlovi nokti mogu se podijeliti u dvije velike podvrste: ukrasne i jestive medljike.

Vezani članak: orlovi nokti – korisna svojstva i kontraindikacije.

Dekorativni orlovi nokti

Plodovi ukrasnih sorti orlovi nokti su žuti, crveni ili narančasti. Bobice ovih sorti su otrovne. Doza toksina u njima je nekoliko puta veća nego u bobicama vuka. Ukrasni orlovi nokti biljka je penjačica, dobro raste u djelomičnoj sjeni ili na sjevernoj strani nalazišta. U industriji se plodovi ukrasnog orlovog nokta koriste za izradu otrova i pesticida od koloradskog kornjaša i drugih štetočina, no u privatnim vrtovima ukrasni orlovi nokti sadi se kao zelena ograda ili u blizini sjenica.

Jestivi orlovi nokti

U svijetu postoji više od 200 vrsta jestivog orlovi nokta. Plodovi ovog grma su svijetloplavi ili tamnoplavi s bijelim cvatom. Bobice su slatkastog blagog okusa. Prednosti bobičastog voća leže u visokom sadržaju vitamina i minerala koji usporavaju starenje ljudskog tijela. Najvrjedniji i najrjeđi od njih je selen. Nalazi se samo u orlovi nokti.

Grm jestivog medonosnika srednje je veličine. Grane rastu prema gore, pa orlovi nokti ne trebaju podvezicu. Plodovi orlovi nokti počinju sazrijevati sredinom svibnja – početkom lipnja. Ovo je najranija bobica. Sorte orlovi nokti se razlikuju po okusu i otpornosti na bolesti. Orlovi nokti sazrijevaju neravnomjerno, što omogućuje gozbu s ukusnim i zdravim bobicama do kraja ljeta.

Bobice nisu osjetljive na sivu trulež, za razliku od većine drugih jagodičastih kultura. Grm od orlovi nokti počinje donositi plodove od treće godine. Prinos se postupno povećava svake godine. Orlovi nokti mogu roditi 150 godina.

Stare sorte orlovi nokti imaju bobice gorkog okusa. Međutim, sadnja na mjestu potrebna je za unakrsno oprašivanje. Ako posadite jedan grm medljike, tada neće uroditi plodom..

Ako je na vašem mjestu posađeno nekoliko grmova iste sorte, tada se orlovi nokti degeneriraju, a bobice postaju manje – to je negativna značajka ove kulture.

Nećete biti ograničeni na jednu sortu ove prekrasne kulture ako probate njezine bobice. Ostatak nedostataka medljike nadoknađuje se lakoćom održavanja..

Na temu: tatarski orlovi nokti – fotografija i opis

Video: zašto trebate posaditi jestivi orlovi nokti?