Welke soorten cipres kunnen in de tuin worden geplant?

soorten cipres In de landschapsarchitectuur van stadsparken en privépercelen worden coniferen vaak gebruikt vanwege hun mooie groenblijvende kroon. Een van de meest geliefde en populaire gewassen is cipres. In het landschap worden hoge en ondermaatse cipressen gebruikt. Het is gemakkelijk te verzorgen en de dichte kroon is gemakkelijk te vormen. Hierdoor kunnen we de meest ingewikkelde figuren in de tuin kweken en meer.Veel soorten gedijen goed in ons klimaat. Onder hen zijn er variëteiten die binnenshuis kunnen groeien..

Onder natuurlijke omstandigheden worden sommige soorten tot 30 m hoog en leven ze tot 300 jaar. Voor tuinontwerp worden meer “comfortabele” variëteiten van cipres gebruikt, waarbij de hoogte van de boom niet groter is dan 2 m, of kunstmatig wordt tegengehouden door te snijden.

Wat is cipres: een algemene beschrijving van de cultuur

De cipres groeit in de vorm van een hoge slanke boom of een weelderige dichte struik. Skelettakken in struiken zijn grover en dikker, maar in beide vormen bevinden ze zich verticaal en actief vertakt. Terwijl de cipres jong is, groeien veel naalden die op thuja of jeneverbes lijken op de takken. Bij het bereiken van de leeftijd van 3 jaar veranderen de naaldbladeren van vorm en veranderen ze in een soort schubben.

De cipresvruchten zijn ook bedekt met schubben, terwijl zowel mannelijke als vrouwelijke kegels aan dezelfde boom groeien. Ze zijn klein, niet meer dan 3,5 cm in diameter, grijsbruin van kleur. De vruchten rijpen pas in het tweede jaar en onthullen als het ware de schubben en verspreiden zaden rond de boom.

Cypress – populaire variëteiten

Bij het kiezen van een cipres om buiten te kweken, moet er rekening mee worden gehouden dat deze in natuurlijke omstandigheden de voorkeur geeft aan een warm klimaat. Voor ons gebied moet de voorkeur worden gegeven aan rassen met een verhoogde winterhardheid. Ze moeten minimaal een gemiddelde drempel van 20°C vorst kunnen weerstaan, zeker bij aanplant in de middenstrook.

Onder deze planten is het de moeite waard om de volgende soorten cipres te benadrukken die in de tuin worden gekweekt:

  1. Piramidaal. Een hoge boom met een smalle zuilvormige kroon en kleine, donkere smaragdgroene naalden. Pretentieloos, in staat om te groeien in arme grond. Er is ook een compacte variëteit, Montrosa.
  2. Arizona. Een snelgroeiende boom met blauwachtige naalden en dichte, zware takken. Verdraagt ​​gemakkelijk droogte en overwintert goed, zelfs bij -25°C vorst.
  3. Groenblijvend. Een hoge cipresboom met korte takken die een kegelvormige kroon vormen van kleine donkergroene naalden. Kan groeien in schaduwrijke en rotsachtige gebieden.
  4. Dwerg. Langzaam groeiende struik van maximaal 50 cm hoog met dunne glanzende takken en kleine dichte naalden. Haar groene kleur heeft een duidelijke blauwe tint..

Videoreview van cipressenrassen

Adblock
detector