We voeren de vermeerdering van spirea uit met groene stekken – wiresummit.org

reproductie van spirea door groene stekken Spirea is een bloeiende struik, pretentieloos voor de bewaaromstandigheden. Er zijn meer dan 500 soorten van deze plant. Spirea kan op verschillende manieren worden vermeerderd. Een van de eenvoudigste is vermeerdering door groene stekken. Met deze methode van vermeerdering neemt de overlevingskans van nieuwe planten met 30% toe in vergelijking met het bewortelen van verhoute stekken..

Om zaailingen van hoge kwaliteit te krijgen, moet u:

  • groene stekken voorbereiden;
  • kies een geschikte bodemsamenstelling;
  • wortelstekken correct.

Groene stekken worden eind augustus – begin september uitgevoerd, wanneer de takken stijf beginnen te worden, maar de sapstroom nog niet is gestopt. Voor het enten worden volwassen struiken gebruikt die de leeftijd van vier hebben bereikt. Spirea-stekken worden geoogst van jonge eenjarige scheuten die al zijn vervaagd.

Er moeten ten minste drie bladverliezende knoppen op het handvat zijn, zodat de voltooide zaailing snel skeletachtige takken vormt..

Een container voorbereiden voor stekken

Direct na het snoeien worden de stekken in een gemeenschappelijke bak geplant. Je kunt een grote plantenbak of een andere pot met drainagegaten gebruiken.

Het is wenselijk dat de muren wit zijn, zodat de stekken meer warmte krijgen. Als uw plantenbak niet wit is, neem dan een ondoorzichtige zak en bedek de binnenkant van de planter met een gat om het water af te voeren.

De potten zijn gevuld met een vruchtbare mengeling bestaande uit:

  • twee delen turf;
  • een deel gecalcineerd rivierzand;
  • twee delen neutrale tuingrond of grond voor bloeiende planten.

Vervolgens wordt de grond gemorst met een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat. De stekken worden gedompeld in poeder van wortelgroeistimulans. U kunt het medicijn “Kornevin” gebruiken.

Wortelstekken

Om ervoor te zorgen dat de stekken snel wortel schieten en een sterk wortelstelsel vormen, moeten ze op een afstand van 3 cm van elkaar worden geplant. Als de grond niet vochtig genoeg is, wordt deze opnieuw bewaterd met een oplossing van kaliumpermanganaat en worden de stekken een beetje met aarde besprenkeld..

Bedek vervolgens de potten met stekken met een ondoorzichtige plastic zak. Een doek wordt op de tas gelegd en vastgezet met een rubberen band. De container met zaailingen wordt op een warme plaats geplaatst, bij voorkeur in halfschaduw..

De stof moet constant worden bevochtigd, zodat er in de container een microklimaat ontstaat dat geschikt is om te rooten. U kunt de minikas niet openen tijdens het bewortelen..

Elke drie dagen moet een kas met stekken een dag aan de zon worden blootgesteld. Op dit moment wordt de watergift verdubbeld. De stekken zullen in ongeveer twee weken wortel schieten. Na het rooten worden de stekken op een vaste plek geplant..