We kweken tetragonia in de tuin - Nieuw-Zeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie Als je van spinazie houdt, maar in plaats van sappige bladeren in de bedden, pronken pijlen met bloemen elk jaar, plant dan Nieuw-Zeelandse spinazie. Op het eerste gezicht heeft deze plant niets te maken met de gebruikelijke spinazie voor iedereen. Het ziet er zelfs anders uit, maar als je het eenmaal proeft, voel je meteen de vertrouwde smaak. En de struiken hebben een pretentieloos karakter en snelle groei, waarbij ze hun smaak tot het laatst behouden. Deze eigenschappen maken Nieuw-Zeelandse spinazie een graag geziene gast, niet alleen op tafel, maar ook in de tuinperken. Hoe ziet de cultuur eruit, hoe verschilt deze van traditionele spinazie en hoe kweek je deze??

In feite is Nieuw-Zeelandse spinazie geen variëteit, maar een afzonderlijk eenjarig gewas van de kristalfamilie. En het wordt genoemd – tetragonia, wat uit het Grieks “vierhoekig” betekent. Dit is de vorm van zijn vruchten, dat wil zeggen zaden.

Beschrijving van de plant

Zoals gezegd verschilt Nieuw-Zeelandse spinazie van gewone spinazie, namelijk:

 1. In traditionele spinazie is de struik een gedrongen, weelderige rozet van sappige bladeren. En Nieuw-Zeeland groeit in de vorm van een vertakte struik, vrij hoog.
 2. Als de tijd voor het verzamelen van spinazie de lente is, vóór de bloei, dan verhoogt de tetragonie de maximale bladverliezende massa in de zomer.
 3. Spinazie in de hete zomer gaat in de pijl en tetragonia begint pas midden in de zomer te bloeien. Bovendien verliezen de bladstelen en bladeren zelfs tijdens de bloei, die tot oktober duurt, hun sappigheid niet..
 4. Tetragonia groeit heel snel nieuwe lange scheuten in plaats van gesneden, wat de opbrengst van spinazie overtreft.

De bladeren van tetragonia hebben de vorm van een ruit, dik en vlezig, met een gekartelde rand. Ze groeien in een spiraal aan een vertakte scheut die een rode tint heeft. Zeer interessant en de zaden van de plant, vergelijkbaar met gesloten bellen, waarbinnen zaden zijn.

Tetragonia wordt als een vroege oogst beschouwd: er gaan niet meer dan 2 maanden tussen zaaien en oogsten..

Nieuw-Zeelandse spinazie – teeltkenmerken

Een van de kenmerken van de plant is dat de zaden veilig verstopt zitten onder een sterke schil. Hierdoor kunnen ze moeilijk ontkiemen, dus wrijf de zaden voor het zaaien in met schuurpapier. Over het algemeen reproduceert spinazie het beste door zelf te zaaien. Het is voldoende om de zaailingen één keer te laten groeien, ze in de tuin te planten en elk jaar heb je verse groenten.

Als de plant zelf zaait, laat dan niet alle zaailingen staan. Er zullen er veel zijn, wat zal leiden tot verdikking. Gebruik bij het doorbreken van een bed zaailingen voor vermeerdering.

Het telen van Nieuw-Zeelandse spinazie is als volgt:

 1. De cultuur kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien.
 2. Graaf de grond diep voor het planten – de wortels hebben lucht nodig.
 3. Bemest arme grond met minerale meststoffen voor het graven en composteren. Voeg in kleiachtig rivierzand en verrot zaagsel toe.
 4. Tetragonia verdraagt ​​​​geen vorst, daarom is het beter om zaden op een zaailingmanier te zaaien. Plant niet eerder dan eind mei in de tuin..
 5. Laat bij het planten tussen struiken minimaal 40 cm, en minimaal 50 cm tussen de rijen. Tetragonia vertakt actief.
 6. Struiken zijn veeleisend voor vocht, dus geef de bedden regelmatig water. Als de grond droog is, worden de bladeren grof..
 7. Knijp in de toppen van de struiken wanneer ze 12 cm zijn om vertakking te veroorzaken.

Verwijder tetragonia bladeren en stengels minstens één keer per week. En dan staan ​​er altijd verse, sappige groenten op tafel..

Video’s over het kweken van spinazie uit Nieuw-Zeeland

Adblock
detector