Asplenium Zuid-Aziatisch Onder de vele soorten Asplenium is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de Zuid-Aziatische varen. Deze vrij grote plant is vaak te vinden in kantoorgebouwen en zelfs in particuliere huizen en appartementen..

In de natuur groeit de struik op omgevallen bomen, en zijn thuisland is Oost-Australië.

Beschrijving van de variëteit

De plant is een epifyt en is een grote, dichte rozet in de vorm van een trechter met grote bladeren. De bladplaat groeit tot anderhalve meter lang en is niet groter dan 20 cm in de breedte, is recht, bevestigd aan de rozet met een korte bladsteel en breidt zich naar boven uit. De randen van de bladeren zijn licht gegolfd, omdat ze over de gehele lengte van de centrale nerf iets zijn weggestopt.

Het varenwortelsysteem is bedekt met kleine schubben. Het is klein en kort, maar dik en vormt veel onvoorziene wortels, waardoor het stevig vastzit en een stabiele verticale positie krijgt.

Onderhoudsfuncties

Het Zuid-Aziatische Asplenium is een van de meest hardnekkige varensoorten en om het met onjuiste zorg te vernietigen, moet je het nog steeds proberen. Er zijn echter enkele nuances waar je nog steeds op moet letten bij het kweken van zo’n varen. Waaronder:

  1. Overvloedig water geven. De variëteit is zeer, zeer hygrofiel, dus het moet regelmatig worden bewaterd, om te voorkomen dat de grond in de pot een dichte droge klont wordt.
  2. Stofverwijdering. Grote bladeren verzamelen veel stof, dus het is belangrijk om ze regelmatig af te vegen met een vochtige spons of af te spoelen onder stromend water.
  3. Goede afwatering. Ondanks de liefde voor water, zal asplenium reageren op constante stagnatie van vocht met onmiddellijk verval, daarom is de aanwezigheid van een drainagelaag in de bloempot een vereiste, evenals het regelmatig legen van de pan van het overtollige.
  4. Voedingsdressing. Om ervoor te zorgen dat de plant actief nieuwe bladeren laat groeien en de bestaande sappig en groen blijven, moet deze worden bemest. Deze varen is vooral dol op organische stoffen, maar reageert ook goed op complexe bereidingen. De periode voor voeding is dezelfde als voor andere planten, dat wil zeggen van de lente tot de herfst. Het is de moeite waard om te overwegen dat bemesting alleen kan worden toegepast op natte grond..

Zoals alle Asplenium-variëteiten, geeft de Zuid-Aziatische variëteit de voorkeur aan schaduwrijke plaatsen, maar het is een van de weinige die in de zon kunnen staan..