calendula op een perceel zaailingen De lente is de tijd om niet alleen tuingewassen te planten, maar ook bloemen. Calendula is geen uitzondering. Veel bloementelers zaaien het helemaal aan het begin van de lente (en zelfs vóór de herfst), maar de zaailingmethode wordt ook veel gebruikt..

Bovendien heeft calendula één voordeel: het reproduceert goed door zelf te zaaien. Door één keer zaadjes te zaaien of zaailingen van een plant te planten, hoeft u zich jarenlang geen zorgen meer te maken over het planten ervan..

Houd er rekening mee dat calendula de groei van maïs, radijs, basilicum en meloenen remt, daarom is het beter om het te laten “lopen” en zelfzaaiend alleen in bloembedden te zaaien.

Wat zijn de voordelen van de zaailingmethode??

Het planten van calendula-zaailingen is meer geschikt wanneer u eerst moet beslissen over de belangrijkste gewassen in het bloembed, die meer ruimte in beslag nemen en die worden benadrukt in het bloemstuk. Calendula speelt hier een ondergeschikte rol, het aanvullen of benadrukken van het assortiment.

Het is ook de moeite waard om de voorkeur te geven aan kant-en-klare zaailingen als de calendula wordt gekweekt om te beschermen tegen ongedierte. Deze plant houdt dus gewoon van bladluizen. Natuurlijk is dit voor de calendula zelf niet erg goed, maar voor fruitbomen is gezamenlijk planten de beste optie om ze te beschermen tegen schadelijke insecten. De bladluizen zullen smullen van de calendula die in de cirkel met bijna stengels groeit, en ze zal niet langer om kersen en appelbomen geven. Ook voor dit doel wordt calendula geplant tussen rozen en op aubergine- en paprikabedden..

Wanneer en hoe zaailingen te planten??

Zodra er tot 5 echte bladeren op de zaailingen zijn gevormd, kunt u deze overplanten naar een vaste plek. Dit is heel eenvoudig te doen:

  • maak gaten op een gekozen plaats (op een bloembed of tussen groentebedden), waarvan de grootte moet overeenkomen met een coma van aarde, gevlochten door de wortels van een plant;
  • verwijder voorzichtig de zaailing uit de beker samen met de grond;
  • plaats de zaailingen in het gat en besprenkel met aarde, lichtjes rimpelend rond de zaailing;
  • goed morsen en afdekken met mulch.

Als de zaailingen uitgerekt zijn, kun je ze tot aan de bladeren in de grond verdiepen..

Calendula groeit uit tot een vrij krachtige struik, dus de afstand tussen de gaten moet minimaal 25 cm . zijn.

Waar te planten??

Calendula houdt erg van de zon, dus je moet het niet in de schaduw planten – daar zullen de struiken uitrekken, bovendien zal dit de bloei beïnvloeden. De grond moet vruchtbaar en licht zijn, de bloem zal niet in klei groeien.

Op arme gronden zal de plant niet verdwijnen, maar wel zijn uiterlijk verliezen. In plaats van een weelderige struik zal daar een enkele langwerpige scheut met meerdere bloemen groeien. Als er geen andere optie is, is het de moeite waard om voor bemesting te zorgen..

Tips voor het planten van calendula – video