astilba planten langs het reservoir Een van de mooiste vaste planten om in je tuin te planten is astilbe (foto). Ze kwam nog niet zo lang geleden bij ons en begon pas aan het einde van de twintigste eeuw massaal te worden gebruikt om de site te versieren. Degenen die het waagden om een ​​nieuwe bloem voor zichzelf te hebben, realiseerden zich echter al snel alle voordelen van astilba en de cultuur werd al snel erg populair..

Hoe verschilt astilbe van andere vaste planten? Heel eenvoudig, het kan worden gekweekt in schaduwrijke gebieden. Waar de meeste tuinbloemen zich uitstrekken op zoek naar de zon en slecht bloeien, voelt astilba gewoon prachtig aan..

“Astilba” uit het Latijn vertaalt zich als “sterke glans”, wat vrij consistent is met het uiterlijk van de bloem: de bladeren schijnen mysterieus in halfschaduw en benadrukken de donkere delen van de tuin.

Ondanks dat de vaste plant niet zo dol is op de zon, heeft zijn kleurschakering hier helemaal geen last van gehad – alle kleuren van de regenboog zijn hier aanwezig. Elke teler kan een variëteit vinden volgens zijn voorkeuren, omdat de kleur van astilbe-bloeiwijzen zeer divers is, variërend van klassieke bleekwitte tinten tot rijke donkere kleuren. Planthoogtes kunnen ook variëren. Bijvoorbeeld de compacte Japanse astilbe (35 cm) en zijn tegenhanger is de lange Lemoine astilbe (120 cm). Maar de bladeren van alle soorten vaste planten zijn even mooi en delicaat.

In het vroege voorjaar zijn jonge scheuten van Astilbe roodachtig gekleurd, die vervolgens groen worden.

Een landingsplaats kiezen

Astilba heeft gewoon halfschaduw nodig (het is vrij duidelijk dat geen enkele bloem in volledige duisternis zal overleven). Meestal is op dergelijke plaatsen de grond lange tijd nat, omdat deze langzaam uitdroogt, en dit is een extra paal ten gunste van astilbe. Als de standplaats volledig wordt verlicht door de zon en er geen manier is om schaduwen te vinden, moet de plant vaak worden bewaterd. Astilba zal niet overleven zonder constant water in de zon.

Plant astilba niet onder hoge bomen. Ze kiezen voedingsstoffen uit de grond binnen de straal van de kroon, evenals vocht, dat zo noodzakelijk is voor astilbe.

Een schaduwminnende vaste plant ziet er prachtig uit, zowel met een enkele beplanting als als een doorlopend canvas, vooral als je variëteiten van verschillende kleuren gebruikt en ze in strepen afwisselt.

Met welke planten wordt astilba gecombineerd??

Pretentieloze astilbe wordt verrassend gecombineerd met alle schaduwtolerante en schaduwminnende planten, zoals:

  • verschillende soorten bellen;
  • gastheren;
  • coniferen van elke kleur.

Bij het planten in groepen is het de moeite waard om rekening te houden met de hoogte van de planten, zodat de ondermaatse astilbe niet verloren gaat onder hoge en weelderige buren, of omgekeerd..

Praktische tips voor het gebruik van astilba om de tuin te versieren – video