Wanneer narcissen opgraven? – wiresummit.org

narcissen opgraven Narcissen behoren tot die planten die het lang goed op één plek doen. Ze hebben geen jaarlijkse transplantatie nodig, maar ze kunnen ook helemaal niet zonder. In het begin vermenigvuldigen de bollen zich actief, overgroeiend met kinderen. Op 6 jaar wordt de struik groot en te dik, waardoor de bloei eronder lijdt. Knoppen zijn steeds minder gebonden, ze worden kleiner en het enige dat overblijft is om het weelderige gebladerte te bewonderen. Om hun jaarlijkse bloei te behouden, moeten narcissen periodiek worden opgegraven en geplant. Vandaag vertellen we je hoe en wanneer je het goed moet doen..

Grootbloemige narcissen worden door sommige bloementelers nog steeds opgegraven en jaarlijks verplant. Ze beweren dat dergelijke manipulaties helpen om de grootte van de knoppen te behouden..

Wanneer graven?

In tegenstelling tot tulpen, die om de drie jaar worden opgegraven, ondergaan narcissen deze procedure twee keer zo vaak. Eerder zou je dit niet moeten doen, om de struik niet opnieuw te storen. Te vaak verplanten kan ertoe leiden dat narcissen een of twee bloemen missen..

Qua timing zijn ze ook later dan voor tulpen. In de zomer is het noodzakelijk om de bollen uit de grond te halen. Afhankelijk van de teeltregio kan dit begin juni of juli zijn. Het is mogelijk om te bepalen of de bollen “rijp” zijn door het uiterlijk van de struik: deze begint uit elkaar te vallen en het blad wordt geel.

Het is beter om bij zonnig weer te beginnen met graven..

Narcissen na het rooien: bollen bewaren

Bij narcissen is de rustperiode niet erg uitgesproken en worden ze niet lang bewaard. Dit moet echter ook correct gebeuren, anders overleven de bollen mogelijk pas als ze in het bloembed worden geplant.. Een belangrijke nuance is de juiste voorbereiding van narcissen voor opslag, namelijk:

  1. Na het graven moeten ze worden ontdaan van grond en droge schubben..
  2. Selecteer beschadigde en zieke exemplaren.
  3. Behandel met fungicide om schimmelziekten te voorkomen.
  4. Spreid uit onder een afdak (in de schaduw) en droog goed af.

Geprepareerde bollen moeten in één laag worden gevouwen in een kartonnen doos of plastic doos met gaten. Cellofaanzakjes zijn niet geschikt om op te bergen – de bollen zullen daar stikken, omdat ze gas afgeven. Zet de container met narcissen op een koele droge plaats die geventileerd is. De optimale bewaartemperatuur voor bollen is 20 graden Celsius. Ze worden aan het einde van de zomer in de volle grond geplant – aan het begin van de herfst en veranderen de plaats in een nieuwe..

Wanneer narcissen opgraven – video