Viburnum-vermeerdering door gelaagdheid: een gemakkelijke manier van succes

reproductie van viburnum door gelaagdheid Als een plant lekker is, en nog nuttiger, dan wil je natuurlijk enkele tientallen exemplaren in de tuin hebben. Daarom is vermeerdering van viburnum door gelaagdheid een eenvoudige en niet moeizame manier voor een dergelijk geval. Het is nog steeds belangrijk om enkele subtiliteiten van het proces te kennen. In andere gevallen is de struik eenvoudig in verschillende delen verdeeld, waardoor er drie knoppen op elk van hen achterblijven..

Ook in juli/juni worden 10 cm groene stekken (met 3 knopen) gesneden en beworteld. Het gebladerte wordt van de stengels verwijderd en vervolgens worden ze 2 cm ondergedompeld in een substraat van turf en zand. Vervolgens maken ze een kleine kas en het volgende voorjaar worden ze in de grond geplant..

Viburnum-voortplanting door gelaagdheid – alle subtiliteiten van werk

Het lijkt voor velen dat deze procedure vrij eenvoudig is. Je hoeft alleen maar de tak van de moederstruik te halen en erin te graven. Niettemin, om een ​​gezonde zaailing en in de toekomst een productieve plant te krijgen, wordt het proces met enig voorbehoud uitgevoerd:

 1. Er wordt gekozen voor een jonge en goed groeiende scheut. Het moet zo elastisch mogelijk zijn, niet te stijf.
 2. Snoeien is gedaan. Er zijn nog twee knoppen over van het splitsingspunt. Alle andere processen op de stengel worden verwijderd.
 3. Ze maken de grond bij de struik los. Een kleine depressie wordt gevormd bij 20 cm.
 4. Druk de tak naar de bodem van het gat. Bevestig het met een paperclip/lus, die gemaakt kan worden van een laselektrode. Het wordt aanbevolen om de tak te breken op het punt van contact met de grond..
 5. Close-up met natte grond.
 6. Ze zetten onderdrukking op de borst. De plastic plaat wordt dicht bij de stuurpen geïnstalleerd, maar zo dat deze niet bekrast. Er wordt een steen bovenop geplaatst.
 7. Na een week overvloedig water gegeven.

Viburnum-voortplanting wordt uitgevoerd door gelaagdheid in het vroege voorjaar, nadat de dreiging van voorjaarsvorst voorbij is. In sommige regio’s valt de ongebruikelijke plantdatum in de meivakantie of half april..

De volgende lente wordt de zaailing opgegraven. In de herfst, wanneer nieuwe scheuten verschijnen, wordt de bewortelde spruit gescheiden van de moederstruik..

Luie lagen

Kalina is pretentieloos in zowel zorg als reproductie. Het past zich perfect aan nieuwe omstandigheden aan en schiet snel wortel op zode-podzolische bodems. Daarom gebruiken sommige ervaren tuinders “luie” gelaagdheid voor de verspreiding ervan. Allereerst zijn ze:

 • kies een extreem jonge tak;
 • snijd de bovenkant af en laat 2-3 cm boven de nier;
 • steek de scheut in de grond met een snee;
 • repareer het met een object.

Na 12 maanden komen er nieuwe takken uit zo’n ongewone spruit, en er zullen zich ook wortels vormen. De resulterende zaailing wordt uit de moedercultuur gesneden. Daarna graven ze een jong exemplaar op met een klomp aarde en sturen het naar een container. Bestrooi de wortels met aarde zodat ze niet verweren. Zodra het warmer wordt, wordt de spruit overgeplant naar een goed verlichte ruimte. Sommigen plaatsen het op een paar meter van fruitbomen..

Houd er rekening mee dat reproductie van viburnum door gelaagdheid volgens een dergelijk systeem geen bliksemsnelle resultaten zal opleveren. De zaailing blijft lange tijd in de grond totdat deze voldoende sterk is. Desalniettemin, door meerdere van dergelijke exposities te planten, kunt u in 5 jaar een overvloedige oogst krijgen..

Adblock
detector