držanje prepelica Prepelice polažu vrlo zdrava jaja. Prepeličja jaja, za razliku od kokošjih jaja, nikada ne sadrže patogene bakterije. Ova jaja ne izazivaju alergijsku reakciju pa ih mogu konzumirati osobe s alergijom na proteine. Ovisno o pasmini prepelica, godišnje možete dobiti od 240 do 350 jaja po prepelici. Da bi se dobio najveći broj jaja, moraju se poštivati ​​uvjeti za držanje prepelica:

  • osigurati odgovarajući prostor za ptice i održavati kuću čistom cijelo vrijeme;
  • odabrati odgovarajuću bazu hrane;
  • instalirajte dobru rasvjetu i zvučnu izolaciju u kući.

Razlog smanjenja proizvodnje jaja u prepelica mogu biti i stalni propuh, ozljede i vlaga u kući. Ako vam prepelice ne lete, provjerite jesu li već u pubertetu. Ovisno o pasmini prepelica, ovo se razdoblje javlja u različito vrijeme (od pet tjedana do dva mjeseca), a trajanje razdoblja nesilice varira..

Održavajte svoju kuću čistom

Prepelice su ptice čija proizvodnja jaja opada ako žive u prljavoj prostoriji. Iako se odrasle ptice ne razbole zbog visoke tjelesne temperature, njihovi su pilići osjetljivi na mnoge bolesti. Stoga, kako ne bi trošili energiju na rastuće slabo potomstvo, u prirodi prepelice prvo traže čisto mjesto za inkubaciju, a tek onda počinju žuriti.

Kako biste povećali proizvodnju jaja prepelica, redovito uklanjajte kaveze i mijenjajte piljevinu u peradnjaku..

Baza hrane za prepelice

Prepelice su vrlo izbirljive u pogledu hrane. Za hranjenje ptica koristi se posebna krmna smjesa. Uključuju više od 130 komponenti koje se međusobno nadopunjuju. Neće uspjeti uravnotežiti hranu prepelica kod kuće..

Koristite krmnu mješavinu kao osnovu za stočnu hranu i dodajte zelje i kuhanu krupicu u prehranu prepelica.

Uvjeti pritvora

Da bi prepelice počele snositi jaja, kuća mora imati stalnu temperaturu od 22 ° C. Stres u prepelicama može nastati iz više razloga, od nagle zamjene zaliha hrane, do premještanja kaveza na novo mjesto i glasnih zvukova. Prekomjerno osvjetljenje može uzrokovati stres, pa bi fluorescentna svjetla trebala biti ugrađena u kuću..

U prostoriji u kojoj se drže prepelice propuh je neprihvatljiv, pa u kuću ugradite izolaciju i zatvorite sve pukotine. Postavljanje zvučne izolacije u kaveze pomoći će u zaštiti prepelica od stresa.