Sastav krmne smjese za piliće pasmina jaja

hranjenje pilića Kako biste povećali proizvodnju jaja nesilica, morate im osigurati dobru prehranu. Od prvih dana nakon rođenja pilića, glavni dio njihove prehrane je krmna smjesa. Većina uzgajivača peradi koristi gotovu “starter” krmnu smjesu kupljenu u veleprodaji. Troškovi takve prehrane niži su od krmnih smjesa vlastite proizvodnje, ali industrijska hrana nije uvijek pravilno izbalansirana..

Zbog nekvalitetne krmne smjese, proizvodnja jaja pilića značajno opada. Ako pilićima dajete neuravnoteženu hranu, tada u budućnosti postoji velika vjerojatnost linjanja, kasnije se polaže jaja, a imunitet kokoši nesilica bit će slabiji. Stoga uzgajivači peradi sami proizvode „početnu“ krmnu hranu.

Pilići se hrane “početnom” krmnom smjesom od 0 do 21 dan. Zatim se prebacuju na drugu prehranu. Kokoš nesilica u prosjeku dostiže spolnu zrelost u dobi od 115 dana. Za to vrijeme morate promijeniti šest obroka. Od trenutka kad je kokoš snijela prvo jaje, njezina se prehrana mijenja dva puta godišnje: zimi i ljeti..

Sastav krmne smjese

Sastav hrane za piliće uključuje više od 10 komponenti. Baza hrane trebala bi sadržavati 22% proteina, 10% masti i 68% ugljikohidrata. Kako bi se izbjegao gubitak perja, mladi pilići moraju dodavati krmni sumpor i premiks u hranu. Proso i pšenica bit će osnova za hranu. Kao aditivi možete koristiti:

  • grašak;
  • biljno brašno;
  • mesno -koštano ili riblje brašno;
  • suncokretovo brašno;
  • mljeveni kukuruz;
  • jestiva sol.

Za dobru asimilaciju krmne smjese, njegovom sastavu dodaje se sitni šljunak ili škriljevac. Također, sastav hrane za male piliće mora uključivati ​​fusa – talog iz nerafiniranog suncokretovog ulja. Udio fusa u hrani za životinje – ne više od 1%.

Škriljevac će pomoći pilićima samljeti žito. Zahvaljujući kamenčićima, pileći želudac će se rastegnuti, što će mu omogućiti probavu bilo koje hrane. Ako se kokošima ne rastegne želudac, pojest će manje i gore će se udebljati..

Fuza blagotvorno djeluje na crijevni trakt piletine, sprječava stvaranje tekućeg izmeta kod mladih životinja. Osim toga, fusa veže čestice travnatog brašna i mesno -koštanog brašna. Brašno se ne taloži na nepcu ptice, pa pilići ne kihnu.

Kuhinjska sol dodaje se kao pojačivač okusa u omjeru od 1 g na 1 kg hrane. Kako pilići nemaju probavne smetnje, udio graška u hrani za životinje ne smije biti veći od 10%. Mesno -koštano brašno dodaje se u omjeru od 40 g na 1 kg hrane. Pšenica i proso u smjesi žitarica – 25% svake komponente. Suncokretovo brašno i mljeveni kukuruz dodaju se po 15%. Udio biljnog brašna – 5%.

Adblock
detector