Samostalna zamjena grijaćih elemenata u kotlu

zamjena grijaćih elemenata kotla Nakon 2-3 godine nakon rada, kotao se začepi, a grijaći element obrasta kamencom. Magnezijeva anoda uklanja soli iz vode, ali se postupno uništava. Soli otopljene u njemu talože se na površini grijaćeg elementa. Grijaći element ne radi i električni naboj koji se na njega počinje prenositi kroz vodu. To bi moglo dovesti do strujnog udara. Ako je na kotao instaliran RCD (uređaj za zaštitu od struje), kotao će se isključiti kada se uključi neispravni grijaći element. Upotreba takvog kotla nije sigurna, mora se očistiti i zamijeniti neispravni grijaći element..

Čišćenje kotla

Za čišćenje morate isprazniti vodu iz kotla. Zatim uklonite donji poklopac kućišta. Ako su u bojler ugrađena dva grijaća elementa, tada pomoću multimetra provjerite napon na grijaćim elementima i usporedite ga s vrijednošću navedenom u tehničkoj putovnici. Ako je vrijednost napona koju prikazuje multimetar veća, grijaći element nije u redu i mora se zamijeniti.

Ako je grijaći element funkcionalan, ali kontaminiran solima, mora se ostaviti da se namoči u otopini limunske ili octene kiseline. Za pripremu otopine u 10 litara vruće vode razrijede se dva pakiranja limunske kiseline. Grijaći elementi ostavljaju se u otopini 2 sata, nakon uklanjanja silikonskih brtvi s grijaćih elemenata. Ugrađena je nova magnezijeva anoda.

Spremnik također treba očistiti od kamenca i prljavštine. Elektronika se uklanja iz kotla. Prethodno pripremljena otopina kiseline ulijeva se u otvor za grijaći element. Kotao se ostavi nekoliko sati, a zatim ispere iz otopine. Ovaj postupak se radi nekoliko puta. Nakon čišćenja, kotao će raditi ispravno..

Kotao je poželjno čistiti svake godine..

Punjenje kotla vodom

Nakon čišćenja kotao se napuni zrakom. Nemoguće je uključiti grijaće elemente bez vode. Stoga, kako biste spriječili izgaranje grijaćih tijela, kotao mora biti pravilno napunjen vodom. Kotao morate napuniti otvaranjem dva slavina i slavine za toplu vodu na mješalici. Zrak će postupno izlaziti iz kotla kroz slavinu na mješalici, a hladna voda će napuniti cijeli spremnik. Kad voda izađe iz slavine, kotao će biti potpuno napunjen. Bit će moguće uključiti grijaće elemente.

Svakih 6 mjeseci potrebno je ispustiti 1 litru vode kroz nepovratni ventil jer se može začepiti i ne raditi pod previsokim tlakom. Stanje magnezijeve anode provjerava se svake godine.

Adblock
detector