Sadnja proklijalog ananasa u lonac

uzgoj ananasa u loncu Ananas je termofilna kultura. Čak se i u južnoj Rusiji uzgaja u staklenicima. U srednjoj traci i na sjeveru Rusije plodovi se mogu dobiti samo pri uzgoju ananasa u stanu. Biljka će uroditi plodom ako posudu s ananasom stavite na prozorsku dasku s južne strane.

Ananas, kao i svako drugo tropsko voće, ne podnosi stajaću vlagu, pa bi tlo trebalo biti rastresito i dopustiti da voda dobro prođe kako korijenje biljke ne bi istrunulo. Također je važno pronaći pravi lonac s ananasom. Korijenov sustav biljke ne zalazi duboko u tlo, već se horizontalno širi u širinu. U pravilu korijenje dvogodišnjeg ananasa zauzima površinu od 2 m2, iako dublje korijenov sustav raste samo 5 cm.

Ukorjenjivanje ananasa

Da biste ukorijenili ananas, morate kupiti voće s listopadnom krunom. Morate ga uzeti za lisnatu krunu i pomicati ananas u smjeru suprotnom od kazaljke na satu dok se dio jezgre ne odvoji od glavnog ploda. Kako bi se povećalo područje stvaranja korijena, uklanja se suho i mlado lišće. Listopadnu krunu možete podijeliti na četiri dijela tako da je prerežete po dužini kako biste od jednog ploda napravili nekoliko sadnica. Sadnice su prethodno osušene kako bi se izbjeglo stvaranje plijesni na sadnom materijalu. Ako klijate cijelu krunu ananasa, ne morate je sušiti..

Kad je sadni materijal spreman, stavite ga u posudu s vodom. Voda bi trebala potpuno prekriti donji dio krune, ali ne smije dodirivati ​​lišće kako bi se izbjeglo truljenje sadnice. Nakon 10-15 dana, kruna će dati korijenje.

Za nicanje ananasa upotrijebite visoku posudu. Ako je dno krune u dodiru s dnom posude, korijenje se neće razviti. Spremnik za nicanje ananasa trebao bi biti proziran kako bi sunčeva svjetlost mogla ući u korijenje..

Lonac je napunjen mješavinom zemlje i pijeska u jednakim omjerima. Budući da ananas ne podnosi stajaću vodu, potrebno je osigurati dobru drenažu tla. Sadržaj pijeska u tlu trebao bi biti između 30% i 50%. Potrebno je samo zalijeti ananas u tavi. Tada korijenje neće trunuti. Ananas se stavlja u tlo i prekriva tako da tlo prekriva korijenje, ali ne prekriva lišće. Nakon sadnje ananasa u zemlju, tlo se mora obilno osipati. Tada će se ananas dobro ukorijeniti. Urodit će u 3. godini rasta u loncu.

Adblock
detector