Rozemarijn snijden is de snelste manier om een ​​weelderige, kruidige struik te krijgen

stekken van rozemarijn

In bloemenwinkels vind je vaak potten met weelderige rozemarijnstruiken. Er is echter ook een meer betaalbare manier om geurig kruid te kweken – dit zijn rozemarijnstekken. Als de prijs voor een potgewas “bijt”, kan plantmateriaal voor stekken meerdere keren goedkoper worden gekocht. De eenvoudigste optie is om stekken te vragen van vrienden die zich bezighouden met het verbouwen van specerijen. Je kunt ook een pakje rozemarijngroenten kopen in de winkel. Deze twijgen wortelen ook goed als ze vers zijn en het goed doen..

Hoe de versheid van in de winkel gekochte rozemarijn te bepalen?

De eerste stap is om aandacht te besteden aan de datums op de verpakking. Rozemarijn, waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, is al goed gedroogd en zal waarschijnlijk geen wortel schieten.

Sommige gewetenloze verkopers plakken nog voor de feestdagen etiketten op verpakkingen met kruiden. Daarom moet je de cijfers niet sterk vertrouwen, maar het is beter om de takken goed te bekijken. Vers gesneden, verse, rozemarijnblaadjes stevig, rijk van kleur en zonder diverse vlekken. Als de toppen van de bladeren beginnen uit te drogen en zwart worden, en ze zelf traag zijn, is het niet mogelijk om hoogwaardige stekken van dergelijke scheuten te nemen.

Rozemarijn snijden – de subtiliteiten van het oogsten van stekken en wortelmethoden

Zeer lange takken zijn niet nodig voor reproductie. Stekken van ongeveer 15 cm lang zijn voldoende. Als in de winkel gekochte stelen erg lang zijn, kunnen ze in stelen worden gesneden.

Aan de onderkant van de stekken, waar de wortels zullen groeien, moet je alle bladeren afsnijden. De stengel moet “kaal” zijn op een hoogte van ongeveer 5 cm.

Er zijn twee manieren om rozemarijnstekken te rooten:

  1. In water. Het onderste blootgestelde deel van de schacht moet volledig in het water liggen. De plant groeit lang wortels, maar na 14-16 dagen zijn ze te zien. Om te voorkomen dat vocht snel uit het glas verdampt, moet het worden afgedekt met een karton. Maak er een uitsparing in en steek de stekken erin, fixeer ze. U kunt een actieve kooltablet of een beetje Fitosporin-oplossing aan het water zelf toevoegen..
  2. Meteen in de grond. Het moet heel los zijn. Onder natuurlijke omstandigheden groeit rozemarijn in aarde met een neutrale of licht alkalische reactie. De grond voor kamerrozemarijn moet aan dezelfde eisen voldoen. Vergeet goede drainage niet, want overtollig vocht voor een plant is destructief. Totdat de stekken geroot zijn, moeten ze onder een kap worden bewaard..

Indien mogelijk is het beter om een ​​steel met een hak te gebruiken. Het wortelt sneller.

Wanneer ontwikkelde wortels op de stekken worden gevormd, kunnen ze naar een vaste plaats worden getransplanteerd. Als dit een tuin is, moet het planten niet eerder dan eind mei worden uitgevoerd, zodat de struiken niet afsterven door vorst. In potten zal rozemarijn heerlijk in de kamer staan, maar in de zomer is het aan te raden om hem buiten te zetten..

Video over de kenmerken van stekken rozemarijn

Adblock
detector