Rode vlierbes: gevaarlijk, maar mooi en nuttig

rode vlierbes Van een afstand kunnen weelderige witte kwasten of gevulde scharlakenrode trossen rode vlierbessen worden aangezien voor viburnum. Maar als je dichterbij komt en de niet erg aangename geur van bladeren en bloemen inademt, wordt het duidelijk dat dit een heel andere plant is. Het wordt echter nog steeds vaak in tuinen geplant, terwijl het niet voor culinaire doeleinden is. Rode bessen zijn niet lekker en zelfs gevaarlijk vanwege het hoge gehalte aan giftige gifstoffen. Maar de bloeiende struik ziet er spectaculair uit en wordt al lang erkend in de volksgeneeskunde vanwege zijn helende eigenschappen..

Beschrijving van de plant

De rode vlierbes groeit in een compactere struik dan zijn zwarte verwant en vormt een dichte kroon. Grote bladeren hebben een mooie veervormig ontlede vorm, terwijl de randen van de bladplaten zijn bezaaid met tandjes. Op jonge leeftijd zijn ze donkerpaars, met de leeftijd worden ze geleidelijk groen. De bladeren hebben een specifieke “vlierbes” geur, niet erg prettig. Vlierbessenbloeiwijzen, die eind mei opengaan, zullen het aroma niet behagen. Dit weerhoudt hen er echter niet van om de struik te versieren met weelderige witte hoeden en er een tuinmeesterwerk van te maken. Aan het einde van de zomer rijpen rode bessen op hun plaats, giftig, maar medicinaal, als je weet hoe je ze correct moet gebruiken.

Het is de kleur van de bessen die een van de belangrijkste verschillen is tussen de rode vlierbes en de zwarte. De laatste heeft respectievelijk zwart fruit.

Rode vlierbes: waar toe te passen?

Ondanks zijn “giftige karakter”, kan de plant nog steeds heilzaam zijn. De rode vlierbes bevat alkaloïden en glycolide, die verantwoordelijk zijn voor het vrijkomen van blauwzuur. En veel insecten houden niet zo van haar. Waarom hier niet van profiteren en de plant gebruiken om plagen in tuinbouwgewassen te bestrijden? Vergeet de helende eigenschappen van cultuur niet. Hoewel het in de officiële geneeskunde niet wordt erkend, wordt het al heel lang in de volksgeneeskunde gebruikt..

Hoe zich te ontdoen van ongedierte met vlierbessen

Verse scheuten van de plant kunnen helpen bij de bestrijding van dergelijke insecten:

  1. Kruisbessenmot. Het volstaat om één of meerdere vlierbessenscheuten in de kruisbessenstruik te steken.
  2. Mot en kruisbessenmot. De makkelijkste manier is om een ​​vlierbes tussen struiken en bomen te planten..
  3. Zwarte bes niermijt. Deze plaag begint krachtige activiteit tijdens de bloeiperiode. Voordat de knoppen bloeien, moet je emmers of potten met water tussen de bessenstruiken zetten. Plaats vers gesneden vlierbessentakken in elke container en verander ze wanneer ze vervagen.

Niet naar de zin van de geur van vlierbessen en groter ongedierte. Dus de takken van deze plant die aan de stammen zijn vastgemaakt, zorgen ervoor dat muizen de stam niet kunnen beschadigen..

De helende eigenschappen van rode vlierbes

Niet alleen bessen, maar ook de rest van de plant bevat veel nuttige stoffen. Tincturen en afkooksels van deze plant helpen de temperatuur te verlagen en bronchitis te genezen, hormonale onbalans tijdens de menopauze te herstellen. Ze worden gebruikt om migraine, hart-, nier- en leveraandoeningen te behandelen. Vlierbes is ook goed voor ontstekingsprocessen op de huid. Het verlicht irritatie en bevordert wondgenezing.

Het gebruik van rode vlierbes bij ongediertebestrijding – video

Adblock
detector