Plantenvermeerdering door middel van groene stekken

vermeerdering door stekken Om de 5-10 jaar is het nodig om de aanplant van struiken in de tuin bij te werken, maar het is niet altijd mogelijk om de juiste variëteit op de markt of in de kwekerij te vinden. De oplossing voor het probleem is de vermeerdering van struiken door stekken.

Ook helpt vermeerdering door stekken om oude variëteiten van perzik, appel, peer, kers en andere fruitbomen te behouden door de stekken te enten.

De methode van groene stekken is meer geschikt voor het kweken van zelfgewortelde zaailingen van zwarte bes, kruisbes, roos, lijsterbes en andere struiken.

Tijd voor groene stekken

Heesters worden in de zomer gesneden wanneer de jaarlijkse scheuten al grof beginnen te worden, maar nog geen bruine kleur hebben gekregen. Het juiste moment voor het stekken van zwarte bessen is begin juni. De vermeerdering van kruisbessen kan het beste worden gedaan aan het begin van het rijpen van bessen. Clematis-stekken worden gesneden wanneer de actieve groei begint – tijdens de periode van knopvorming en bloei. Rozen houden lang groene scheuten vast, dus snoeien kan van juni tot herfst.

Voortplanting door groene stekken wordt uitgevoerd in de zomer, wanneer de sapstroom nog niet is gestopt.

Daarom ontwikkelen zaailingen zich sneller, leggen wortels in de grond. Ook valt er in de zomer meer direct zonlicht op de planten, wat de overlevingskans van stekken van kruisbessen, rozen en zwarte bessen vergroot..

Correcte teelt van zaailingen met groene stekken

Zodat de moederstruik geen last heeft van wonden, moet de snede worden bedekt met tuinvernis. Een deel van de jaarlijkse scheut van de struik wordt als stek gekozen. Elke snede moet ten minste drie internodiën hebben. De onderste bladeren worden van de scheut verwijderd. De rest wordt gehalveerd – dit zal de verdamping van vocht verminderen en de stek zal sneller wortel schieten.

De juiste plaats voor het planten van stekken is een schaduwrijke plek aan de noordkant van het huis, of onder een hoge, zich uitspreidende boom.

Direct zonlicht is slecht voor de overlevingskans van groene stekken. Voor de succesvolle vorming van een sterk wortelstelsel hebben stekken diffuus zonlicht en halfschaduw nodig..

Voor het planten van groene stekken is het noodzakelijk om een ​​vruchtbaar mengsel van humus, zand en turf in gelijke verhoudingen te bereiden. Ook wordt de grond voor het planten gedesinfecteerd met een oplossing van kaliumpermanganaat. Na het rooten worden de planten getransplanteerd naar een vaste plaats..

Adblock
detector