Špinat od jagoda postojan je, ali lijep, zdrav i jestiv korov u vašem vrtu

špinat od jagoda Volite li eksperimentirati i kuhati razne salate, osim toga, obožavate gredice i izvorne biljke? Otopite špinat od jagoda na tom području. Listovi jedinstvene biljke dodat će jelima mnoge korisne tvari, a da im ne pokvare okus. I ova će vas biljka oduševiti prekrasnim i jestivim plodovima u obliku malih bobica. Mogu se koristiti za ukrašavanje salata ili ih jednostavno gozbiti izravno s grančica. I sami grmovi sa zrelim bobicama mogu poslužiti kao izvrsna ukrasna biljka. Kako izgleda špinat od jagoda i postoje li neke posebnosti njegova uzgoja?

Opis kulture

Špinat od jagoda zapravo ima bližu rodbinu ne među špinatom, već u obitelji amaranta. On sam je njegov predstavnik i “brat” amaranta, kvinoje i drugih kultura. Raste u obliku prilično visokog grma visine oko 50 cm, iako postoje primjerci visoki i do 80 cm. Mladi grmovi aktivno rastu bujnu listopadnu rozetu lijepih trokutastih listova s ​​nazubljenim rubom. Iako neutralnog okusa i bez arome, lišće se koristi za salate. Sadrže mnogo vitamina i minerala, a takav špinat sadrži više željeza od drugog povrća..

S vremenom se iz središta utičnice počinju pojavljivati ​​visoki izdanci. S početkom cvatnje, na njima, u pazušcima lista, cvjetaju mali crveni cvatovi. Mogu biti obojene crvenom ili narančastom bojom. Na kraju cvatnje plodovi su vezani. Čini se da cvjetovi rastu zajedno i tvore jednu bobicu. Kad sazrije, dobiva svijetlocrvenu boju, što biljkama daje lijep ukrasni izgled. Izvanredno, bobice se mogu jesti unutar 1,5 mjeseca nakon klijanja. Okus im je sličan zelenim murvama; biljke s orašastim okusom rjeđe su. Istodobno, potrebno ih je brati tek nakon potpunog sazrijevanja, kada bobice postanu mekane. Istina, prilično je teško otkinuti plod, a da ga ne oštetite. Ali zgodno je odrezati grančicu i jesti izravno s nje..

Špinat od jagoda ima mnogo imena. Među njima su najpopularniji: Mary, Jminda, špinat od jagoda, špinat-malina.

Špinat od jagoda: tajne uzgoja nepretenciozne jednogodišnje biljke

Ne bez razloga mnogi vrtlari kulturu nazivaju korovom. Apsolutno je nepretenciozan, ne boji se mraza i raste posvuda. Dovoljno je posaditi samo jednom, a jminda će se sama saditi godišnje.

Bolje je početi uzgajati špinat na sadnički način, a ne zato što se boji mraza. Sposobni preživjeti čak i minus 10 °, mali grmovi vrlo su slični labudu. Lako ih se može zbuniti i iskorijeniti s korovom tijekom proljetnog plijevljenja..

Inače, špinat od jagoda je apsolutno nepretenciozan:

  • može se sijati i u rano proljeće i prije zime;
  • dobro raste i na suncu i u djelomičnoj sjeni;
  • nisu izbirljivi prema tlu;
  • može rasti bez zalijevanja, ali tada će plodovi biti mali i neće biti sočni.

No, postoji jedna nijansa koja nije tipična za špinat. Ako namjeravate jesti bobice, tada ćete morati vezati velike grmove. U suprotnom će grane pasti na tlo, a plodovi će se zaprljati. I njihovo pranje zbog meke pulpe bit će problematično..

Video sa špinatom od jagoda

Adblock
detector