Peren snoeien in het vroege voorjaar

snoeien peer Peer is een lichtminnende boom die geen verdikking van de kroon verdraagt. Om de opbrengst te verhogen, wordt daarom in het vroege voorjaar gesnoeid. Maar in tegenstelling tot andere fruitbomen wordt de peer zeer oppervlakkig gesnoeid, omdat na een sterke snoei de bladverliezende knoppen snel jonge scheuten vormen en de kruin van de boom nog meer verdikt.

Correct snoeien van peren

Alleen zieke, bevroren of gedroogde takken worden volledig verwijderd en groeien vervolgens in de kroon.

Als er veel takken in de kruin groeien, kunnen sommige niet worden verwijderd, maar worden afgesneden tot een bladverliezende knop die van de stam af is gericht. Dan zal zo’n tak een zijscheut geven, waarop zich bloemknoppen zullen vormen, en na verloop van tijd zullen er vruchten verschijnen..

De peer groeit, zoals alle fruitbomen, met behulp van incrementen, de zogenaamde “knieën”. Op een jaarlijkse scheut opent een vegetatieve knop, de tak groeit en wordt tegelijkertijd dunner, in de herfst wordt een nieuwe bladknop gelegd en de scheut groeit, nog dunner, elk jaar vormt de tak een nieuwe groei. De afstand van nier tot nier is meestal hetzelfde. Deze afstand wordt “knie” of increment genoemd. De meeste perenrassen vormen geen vruchtknoppen op eenjarige groei. Maar fokkers hebben dergelijke variëteiten gefokt, waarvan de gezwellen op de leeftijd van één bloemknoppen vormen. Om ervoor te zorgen dat de nog zwakke takken niet afbreken onder het gewicht van de vrucht, wordt de belasting van dergelijke gezwellen verminderd door ze met een derde van de lengte van de eenjarige knie te verkorten. Zo krijgen de resterende fruitknoppen meer voedingsstoffen en worden de vruchten groter..

Het is beter om gevorkte takken te vermijden. Als de ene helft van de gevorkte tak in de kroon groeit, wordt zo’n deel verwijderd. Ook worden scheuten die verticaal naar boven groeien en een scherpe hoek vormen met de hoofdskelettak verwijderd om te voorkomen dat ze breken tijdens de vruchtvorming..

Zoals bij het snoeien van elke andere fruitboom, moet ervoor worden gezorgd dat de hoofdwortelscheut groter is dan alle andere skelettakken. Om de peer snel te laten groeien, moeten de meeste voedingsstoffen naar de hoofdscheut gaan. Om een ​​nieuwe laag skelettakken te vormen, is het noodzakelijk om de centrale scheut met een derde in te korten. Dan begint het proces van vorming van nieuwe zijknoppen, en volgende zomer zullen deze knoppen bloeien en zal zich een nieuwe laag skeletachtige takken vormen..

Adblock
detector