Pastinaken in de volle grond planten – wat u moet doen om vriendelijke scheuten te krijgen – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

pastinaken in de volle grond planten Van alle gewassen is pastinaak de meest vorstbestendige plant, waardoor hij veel gemakkelijker te kweken is. Als u pastinaken buiten plant, komt er dus tijd vrij voor het kweken van zaailingen van andere groenten. Mee eens dat het handiger en gemakkelijker is om zaden direct in de bedden te zaaien, en ze dan gewoon uit te dunnen dan je bezig te houden met het planten en verplanten van zaailingen. Bovendien vereist dit thuis vrije ruimte. Vandaag zullen we het hebben over hoe en wanneer je pastinaken rechtstreeks in de grond kunt zaaien..

Wanneer pastinaken buiten zaaien?

Het kweken van pastinaak heeft veel gemeen met het planten van wortelen, het is niet voor niets dat deze gewassen qua uiterlijk zo op elkaar lijken..

Er zijn twee manieren om zaden te planten:

  1. In de lente. Ondanks de vorstbestendigheid is het beter om niet te haasten met zaaien. Wacht tot de grond is opgewarmd tot minimaal 8°C. In koude grond kunnen zaden die zo lang nodig hebben om te ontkiemen gewoon rotten. In de middelste baan is eind april de optimale tijd om te zaaien. In het zuiden kan dat eerder, eind maart, maar dat hangt allemaal af van de weersomstandigheden in het jaar van aanplant..
  2. Op weg naar de winter. Natuurlijke gelaagdheid zal de kieming van zaden alleen maar verhogen, dus zaai ze gerust in de herfst. Dan zullen de lentescheuten vriendelijker zijn. Maar ook hier niet haasten: wacht tot de eerste nachtvorst komt, terwijl de grond nog niet bevriest (uiterlijk half oktober). Vroeg planten zal ertoe leiden dat de zaailingen niet volgens plan zullen ontkiemen en afsterven.

De bedden klaarmaken

Begin in de herfst met het voorbereiden van de grond voor het planten van pastinaken in de volle grond. Graaf het gebied op door humus of compost toe te voegen. Als de grond arm is of de tuin lange tijd niet is bemest, voeg dan wat minerale meststoffen toe (salpeter, kaliumzout en superfosfaat). Gebruik geen verse mest, anders krijg je lelijke, knoestige en vertakte wortelgewassen.

Plant pastinaak niet na soortgelijke wortelgroenten (wortelen, selderij, peterselie) – ze hebben veel voorkomende ziekten. Deze groente groeit het beste in de perken waar vorig seizoen tomaten, aardappelen, pompoen en bieten werden verbouwd.

Moet ik zaden voorbereiden om te zaaien, en hoe?

Pastinaakzaden bevatten veel essentiële oliën waardoor ze moeilijk ontkiemen en de kieming verminderen. Bovendien neemt de kieming al in het tweede jaar van opslag af met 2 keer of zelfs meer. Probeer daarom alleen verse zaden te gebruiken om te groeien. Weken zal helpen om hun kieming te versnellen. Doe eerst de zaden in een glas en bedek ze met water. Alles wat naar boven komt – gooi het weg, ze zijn leeg. Leg de rest op vochtig gaas en bewaar op een warme plaats tot er spruiten verschijnen..

Voor het zaaien in de winter hoeven de zaden niet te worden geweekt.

Pastinaken buiten planten

Maak voor het planten van zaden groeven van 2,5 cm diep en werp ze indien nodig af. Als er meerdere rijen zijn, laat er dan een afstand van ongeveer 30 cm tussen.Bij het planten met droge zaden is het beter om dicht te planten – pastinaken hebben geen erg hoge kiemkracht. Als je spaarzaam zaait, is de helft van de bedden leeg. Als de zaden eerder waren geweekt, zaai dan minder vaak. Tijdens de voorbereiding zijn lege zaden al afgekeurd..

Het gezamenlijk planten van pastinaak en radijs in één bed werkt best goed. Radijs komt sneller en eerder op, maakt de grond los en helpt de pastinaak om uit te komen. De radijszaailingen zullen de rij markeren en de bedden kunnen worden gewied. En tegen de tijd dat de pastinaken eindelijk verschijnen, heb je de vroege groente al verwijderd..

Vul de ingezaaide bedden met de hand of loop er lichtjes over met een hark. Als de pastinaken opkomen en een beetje groeien (tot 5 cm), moet u de gewassen uitdunnen. Laat minimaal 6-40 cm tussen elke struik, want de wortels zijn vrij groot. Indien nodig, als de gewassen “succesvol” en dicht zijn, opnieuw verdunnen.

Hoe pastinaken in de volle grond te planten – video