Opuntia cactus - schoonheid en voordelen in één fles

prikkelige Peer Cactus De cactusvijgcactus (Latijnse Opuntia) behoort tot het grootste geslacht in de Cactaceae-familie. Het groeit zowel op de Amerikaanse continenten als op de eilanden in het Caribisch gebied. Sommige soorten cactusvijgen hebben in de loop van de tijd de meeste tropische en subtropische gebieden onder de knie. De meeste soorten van deze plant komen voor in Mexico; cactusvijgen zijn zelfs te zien op het wapen van het land..bloeiende cactusvijgcactus

Kennismaking met de cactusvijgcactus

prachtige cactus cactusvijgOpuntia is een woestijncactus en wordt daarom als vrij pretentieloos en vasthoudend beschouwd. De bladstelen zijn plat, gesegmenteerd en sappig, donkergroen van kleur. Cladodia (segmenten), ongeveer zo groot als de handpalm, zijn omgekeerd eivormig of kunnen langwerpig en dik zijn. Ze groeien uit elkaar en lijken een beetje op bladeren.

In de areolen groeien okselknoppen van cactussen, kleine rudimentaire bladeren, maar vallen snel af. Ze hebben stekels en trossen van de fijnste glochidia met microscopisch gebogen uiteinden, die losjes zijn bevestigd aan behaarde areolen en onmiddellijk in de huid van een dier of mens graven.

De cactusvijg mag niet in de kinderkamer worden geplaatst en op plaatsen waar de cactus beschikbaar zal zijn voor een klein kind of sfinxen (katten zonder haar). Glochidia zijn bijna onzichtbaar op de huid, maar veroorzaken irritatie en zwelling. Ze kunnen alleen met een pincet worden verwijderd. Soms helpt zeepoplossing.

Onder natuurlijke omstandigheden groeit de cactusvijg enorm en wordt hij als een boom. Een plant die in een appartement wordt gekweekt, is niet groter dan 60 cm en bloeit zeer zelden. Maar als de cactusvijg groeit in een kas of een volumetrische kuip, die voor de zomer naar de tuin wordt gebracht, dan kunnen heldere, eenvoudige ronde bloemen, biseksueel, met korte meeldraden op de zijsegmenten verschijnen.

Sommige soorten van deze cactus hebben eetbare, zeer smakelijke en sappige vruchten, waarvan de lengte 10 cm kan bereiken en het gewicht van 300 g. Ze bevatten veel grote zaden met een verbeende schil. Het vruchtvlees is doorschijnend en zoet. Het suikergehalte is 13-14%. Dit zijn de beroemde “Indiase vijgen”. Soms ontwikkelen zich nieuwe scheuten uit de vruchten en na een tijdje verschijnen er bloemen op. In dit geval zijn er geen zaden in de vruchten. Deze functie wordt proliferatie genoemd..

Soorten cactusvijgen

soorten cactusvijgcactus in de natuurOpuntia is in staat om te verbazen met de verscheidenheid van zijn soorten. Het is een van de meest voorkomende vetplanten op aarde. Dergelijke planten kunnen vele maanden zonder water en voelen zich goed op arme en voedselarme gronden. In veel landen hebben boeren verschillende soorten cactussen aan hun habitat kunnen aanpassen door ze op plantages en ruime percelen te kweken. Ook amateurtuinders blijven niet achter – vensterbanken en kassen zijn het tweede huis van cactusvijgen geworden.

De onderfamilie Opuntia kan tot 4 meter hoog worden. Er zijn verschillende soorten stengels:

 • bolvormig;
 • ovaal;
 • schijfvormig;
 • gearticuleerd;
 • cilindrisch.

Planten zelf kunnen op verschillende manieren groeien: recht of kruipend, afhankelijk van de soort. Het wortelsysteem van dergelijke cactussen ontwikkelt zich niet in de diepte, maar in de breedte en beslaat het maximale gebied voor het verkrijgen van voedingsstoffen en vocht, waaruit enkele van de zorgkenmerken voortkomen. De meest interessante en populaire soorten cactusvijgen.

Vijgenvijgcactus (Opuntia ficus-indica)

cactusvijgDeze vetplant is bekend onder veel verschillende namen, variërend van “cactus peer” tot “schoonmoeder”. In de natuur is zo’n cactus vrij lang en kan hij tot 4 m hoog en tot 2 m in diameter worden. Thuis kan hij zo’n maat natuurlijk niet halen. Het zal echter nog steeds een vrij grote plant zijn..

Hij bloeit twee keer per jaar. Bloemen kunnen iedereen plezieren: oranje, rode en gele kleuren zijn zeer helder en versmelten tot één prachtig palet. De vruchten zijn rood, zoet en sappig. Je kunt niet alleen rauw eten, maar ook gebruiken bij het koken van een verscheidenheid aan gerechten..

Vijgencactusvruchten zijn verzadigd met vitamines en mineralen, daarom wordt het vaak gebruikt in de volksgeneeskunde, in de overtuiging dat het gebruik ervan de immuniteit van een persoon niet alleen sterker zal maken, maar ook sommige ziekten in de kiem zal doven.

Ook de cosmetologie ging niet voorbij aan dit type cactus en gebruikt de vruchten actief voor de productie van cosmetica die er jonger uitziet dan hun leeftijd..

Cactusvijgcactus (Opuntia microdasys)

cactusvijgDeze cactus komt uit het centrale deel van Mexico (staat Hidalgo). Het wordt ook gevonden in de Galapagos. Het belangrijkste gebied is 1000 meter boven de zeespiegel. Gemiddeld is hij ongeveer een halve meter hoog.

Het is een struik met vlezige en verdikte stengels die bijna overal de okselknoppen bedekken. Er worden kleine glochidia op geplaatst, die onaangenaam in de huid kunnen graven. De bloemen hebben een mooie citroengele tint. Thuis bloeien ze vrij zelden, daarom worden de vruchten van deze soort voornamelijk alleen op “gratis brood” gevonden. Ze zijn rood en hebben een regelmatige langwerpige vorm..

Opuntia subulata (Opuntia subulata)

cactusvijg subulataHet uiterlijk van deze vetplanten onderscheidt zich vooral door hun uiterlijk. Zoals je op de foto kunt zien, heeft deze cactusvijg dikke en vlezige stengels met elastische en witachtige haren. Alle stengels zijn bedekt met scherpe doornen en bladeren, die de cactusvijg periodiek afwerpt. De stengels strekken zich zeer sterk naar boven uit en groeien, dit onderscheidt deze soort ook van de rest..cactusvijg subulata bloeit

Thuis bloeit het praktisch niet, het heeft ook veel zon nodig. Het is raadzaam om in een warme kas te groeien, dan zal deze cactus de mensen om je heen kunnen plezieren met zijn ongewone uiterlijk.

Opuntia vulgaris (Opuntia vulgaris)

gewone cactusvijgDe soort komt uit de Zuid-Amerikaanse subtropen. Onderzoekers beschouwen deze specifieke vetplant als de stamvader van de rest van de cactusvijgen. Verschilt in snelle groei en ongebruikelijke struikvormen. De stengels groeien in de vorm van cakes, er zitten weinig doorns aan, er zijn ook dikke segmenten waarop kleine blaadjes groeien, die uiteindelijk afvallen.

In het wild bloeit deze cactusvijg met gele bloemen, maar thuis gebeurt dit vrij zelden. De vruchtperiode van deze soort vindt voornamelijk plaats in de midden- en nazomer..

bloeiende knoppenBijna alle elementen van de plant kunnen op de een of andere manier worden gebruikt. De vruchten worden gegeten, de stengels zijn geliefd bij huisdieren, de bloemen zijn geschikt voor het zetten van thee. De zaden zijn een uitstekende bron van olie, die wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde. Lijm, kleurstoffen – de plant kan ze ook geven, als ze op de juiste manier worden verwerkt. Zoals je kunt zien, kan cactusvijg een persoon van veel voorzien.

Braziliaanse cactusvijgcactus (Brasiliopuntia)

Braziliaanse cactusvijgcactusDeze boomachtige plant wordt gemakkelijk 20 meter hoog. Gevonden in de buurt van tropische bossen. Daarom moeten degenen die thuis zo’n cactusvijg willen kweken, goed zorgen voor een hoogwaardig irrigatiesysteem. U moet ook het gewenste vochtniveau creëren. De stam is stekelig, het gieten van de cactus is 15 cm en de naalden kunnen anderhalve centimeter bereiken.

Bloemen groeien tot 6 cm, hun kleur is beige of geelachtig. Het bloeit praktisch niet in een tuin of kas, daarom is het onwaarschijnlijk dat ze zelfs onder ideale omstandigheden van hun uiterlijk zullen genieten..

De vruchten van de plant zijn 3-4 cm groot, hebben een aangename zoetige smaak. Als ze rijp zijn, verschillen ze van kleur, ze kunnen geel of paars zijn. Het palet is hier gevarieerd.

Cactusvijgcactus in de tuin

cactusvijg in de tuinDit type cactusvijg is perfect voor thuiskweek. Geschikt voor vensterbanken en ramen. Deze vetplant overleeft vorst en sneeuw rustig. Het is populair onder landschapsontwerpers omdat het kan worden gebruikt om natuurgebieden te creëren. In de zomer krijgt de plant knoppen, die gaan vervolgens open als de zon schijnt, waarna de cactusvijg begint te bloeien.

tuin cactusvijgOm mooie bloemen en een oogst te krijgen, moet je natuurlijk een goede plek kiezen voor planten, bemesten en het juiste bewateringsregime. Topdressing is ook belangrijk voor dit type cactusvijg..

De cactus kan als medicijn worden gebruikt. Het heeft een diuretisch en ontstekingsremmend effect, werkt tegen katers en geneest hoofdpijn..

Het sap bevat stoffen die wonden helpen sneller te genezen en heeft ook een desinfecterende werking..

Opuntia Monacanta

cactusvijg monacant

Deze soort verrast met zijn ovale stelen. Bedekt met doornen en glorchidia. De bloemen zijn geel en bereiken een grootte van 5-8 cm, de vruchten kunnen tot 5-6 cm groot worden, rood en vlezig. De plant is pretentieloos, dus het wordt vaak aanbevolen door ervaren tuiniers voor degenen die willen proberen cactusvijg te krijgen.prikkelige Peer Cactus

Bergers stekelige peer (Opuntia bergeriana)

berger cactusvijgDeze struikcactus is wijdverbreid. Het groeit hoog genoeg – tot 4-5 meter. Stengels bereiken 40 cm, bedekt met lange doornen. Het verschilt van andere soorten in de vroege bloeiperiode. Fel rode bloemen.

Thuis groeit deze soort ongeveer een meter hoog en de lengte van de processen is niet groter dan 25 cm.Met de juiste zorg kan de eigenaar de cactus een stabiele bloei geven, dan zal deze cactusvijg anderen kunnen verbazen met zijn verschijning.

Gunstige eigenschappen

we gebruiken de heilzame eigenschappen van cactusvijgAlle delen van de plant worden door mensen gebruikt. En niet alleen bij het koken of bij de bereiding van medicijnen. De vruchten en zaden van cactusvijg bevatten vitamines, waaronder E en vetzuren, die de veroudering van de huid vertragen. Daarom zit de olie van deze platte cactus in veel dure cosmetica. Om probleemhaar en -huid te verbeteren, wordt het zowel in zuivere vorm als verdund gebruikt..

Als u olie van cactusvijg met toegevoegde avocado-olie op uw gezicht aanbrengt, kunt u de huidskleur verbeteren en fijne rimpels verwijderen..

cactusvijg in de natuurOpuntia-extract kan worden gebruikt om intoxicatie te verminderen na het drinken van alcohol. Het medicijn verkregen uit de cactus vermindert alle manifestaties van het katersyndroom – misselijkheid, verlies van eetlust, droge mond.

De helende eigenschappen van afzonderlijke delen van de plant worden niet alleen in de volksgeneeskunde gebruikt, maar ook in de traditionele:

 1. Schiet. Bevestigingsmiddel, helpt bij de behandeling van dysenterie, verlicht buikpijn.
 2. Bloemen en stengels. Gebruikt bij de complexe behandeling van hypertensie, gastritis, sommige leverziekten, diabetes mellitus.
 3. Bladeren. Door het hoge gehalte aan calcium en kalium hebben ze een positief effect op de aanmaak van insuline in het lichaam.
 4. Wortels. De bouillon wordt gebruikt als diureticum.

Mannen ouder dan 50 jaar, met disfunctie van de prostaatklier, wordt ook geadviseerd om aandacht te besteden aan preparaten van cactusvijg.

Medicinale grondstoffen worden geoogst van jonge planten waarvan de leeftijd niet ouder is dan twee jaar. Alleen doornen en haren worden verwijderd. De vlezige bladeren worden niet gedroogd, ze worden vers gebruikt voor de bereiding van verschillende tincturen. Een medicinale oplossing gemaakt van bloemen wordt gebruikt om hartaandoeningen te behandelen.

Opuntia-cactus: een natuurlijke remedie tegen obesitas

cactusvijg tegen zwaarlijvigheidHet systematische gebruik van cactusvijgen verbetert de afbraak van vetten in het lichaam en bevordert de eliminatie ervan, wat bij de mens gewichtsverlies veroorzaakt tijdens de complexe therapie van obesitas.

In de samenstelling van de plant zijn er elementen waarvan de mogelijkheid van gewichtsverlies afhangt. De volheid van de maag, gecreëerd door vezels, evenals de onderdrukking van de productie van het hongerhormoon ghreline, helpt de eetlust te verminderen en overeten te verminderen..

Riboflavine, thiamine en vitamine B6 in cactus versnellen de stofwisseling en stimuleren de vetverbranding. Om af te vallen, moet je dagelijks 100 g geplette bladeren eten, azijn gebruiken die is bereid met deze plant en zijn extract.

Het vetverbrandende effect is echter niet beperkt tot de bladeren. Vrouwen die regelmatig stekelige peervruchten eten, raken de manifestaties van cellulitis kwijt.

Gebruik geen preparaten met cactusvijgen of eet geen plant zonder eerst een arts te raadplegen. Individuele intolerantie voor afzonderlijke componenten is mogelijk. De aandoening kan ook verergeren bij chronische cystitis of acute aambeien.

Bij het gebruik van medicijnen bestaat de mogelijkheid van bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, rode vlekken op het lichaam, hoofdpijn. In dit geval wordt de behandeling onmiddellijk stopgezet..

De stekels van cactusvijgen zijn erg gevaarlijk. Als ze per ongeluk worden ingeslikt, zal er erosie van de maag of darmen optreden en is een operatie nodig om ze te verwijderen..

Cactusvijg kweken

cactusvijg groeienDe cactus heeft geen speciale verzorging nodig, hij kan onder verschillende omstandigheden groeien. Ondanks zijn goede aanpassingsvermogen is cactusvijg echter geen populaire plant voor in huis. En dat allemaal vanwege de kleinste stekelige borstelharen, die, met de meest voorzichtige aanraking, onmiddellijk de huid doorboren.

cactusvijg in een pot kwekenDit type cactus groeit erg snel, wordt enorm groot en wordt onaantrekkelijk. Maar in groene kantoor- of binnencomposities die een deel van een landschap laten zien, hebben cactusvijgen geen gelijke in het creëren van een geschikte entourage..

Reproductie

vermeerdering van cactusvijgcactusDeze nuttige plant wordt vermeerderd door zaden of stekken..

In mei of begin juni wordt een segment zonder bloemen en zonder tekenen van ziekten gescheiden van de struik, en dan:

 • de snede wordt onmiddellijk besprenkeld met actieve kool;voorbereiding van bladplaten voor vermeerdering
 • ongeveer 4 dagen aan de lucht drogen;
 • nadat de plaats van de snede is bedekt met een dunne film, worden ze geplant in een doos met rivierzand, vooraf grondig gedesinfecteerd en licht bevochtigd, de stekken zijn niet diep begraven;stekken planten
 • een doos met stekken is bedekt met een film, geplaatst op een verlichte plaats, maar zonder direct zonlicht.comfortabele omstandigheden creëren

Bij een constante temperatuur van ongeveer +20 ° C verschijnen de wortels van cactusstekken in 15-20 dagen. Daarna kunnen ze in aparte potten geplant worden of op een tuinbed in een kas, kas.

De dichte schil van het zaad maakt het moeilijk voor cactusvijg om zich op deze eenvoudigste manier voort te planten. Begin met zaaien in maart.

Om ervoor te zorgen dat de zaden sneller uitkomen, worden ze ingewreven met schuurpapier of een vijl en dan:

 • geplaatst gedurende 30 minuten in een zwakke oplossing van mangaan;mangaan oplossing
 • gezaaid in een container gevuld met een gecalcineerd mengsel van zand, bladaarde en actieve kool;grond voor cactusvijg
 • de zaden worden 2 cm in de grond ondergedompeld, bedekt met een film en op een warme en lichte plaats geplaatst;
 • dagelijks ventileren en de grond besproeien met water op kamertemperatuur.eerste scheuten

Over een maand zullen de zaailingen groeien. Maar thuis moeten ze minstens twee jaar worden bewaard..

Welke zorg heeft een cactusvijgcactus nodig?

cactusverzorging cactusvijgHet verzorgen van cactusvijgen kost niet veel tijd en moeite. De plant is niet grillig. Hij houdt van lichte kamers, maar in direct zonlicht staan ​​is schadelijk voor een cactus. Maar hij tolereert het gebrek aan verlichting helemaal niet. Plantengroei kan enorm vertragen en dan, als de omstandigheden niet worden veranderd, zal het zeker afsterven. Het meest geschikt voor een cactus zijn ramen op het oosten of westen..

Opuntia groeit goed bij normale kamertemperatuur. En in de winter heb je al een temperatuur nodig die niet hoger is dan 8-12 ° C. Omdat voor deze periode de plant in een rusttoestand moet worden gebracht.

Normale luchtvochtigheid is prima met cactusvijgcactus. Soms hebben cactusvijgen een warme douche nodig om opgehoopt stof weg te spoelen..

Water geven moet matig zijn – wekelijks in de lente en zomer, en half zo vaak sinds de herfst. Er zit veel vocht in de vlezige stengel en de plant zal zeker geen last hebben van kortdurende droogte..

het resultaat van goede zorgTijdens de groeiperiode wordt de cactusvijg één keer per maand gevoerd. Een speciale minerale meststof wordt verdund in water en de grond wordt bewaterd. Jonge planten worden niet vaker dan één keer per jaar getransplanteerd. Minder vaak na drie jaar. Volwassen planten die in grote kuipen groeien, hoeven niet opnieuw te worden geplant. Je hoeft alleen maar de bovengrond te vernieuwen.

De container waarin de cactus wordt geplant, moet stabiel en breed zijn. Afvoer moet aan de onderkant worden gestort.

Gewone grond uit de tuin is niet geschikt voor het kweken van deze buitenlandse gast. Het grondmengsel moet je zelf maken.

Zou nodig hebben:

 • 4 delen bladaarde;
 • 1 stuk gras;
 • 2 delen klei;
 • 1 deel rivierzand.

Ervaren tuiniers raden aan om een ​​theelepel gemalen krijt en dezelfde hoeveelheid superfosfaat aan deze compositie toe te voegen..

De transplantatie moet zorgvuldig gebeuren. Het is raadzaam om hiervoor dikke leren handschoenen te gebruiken, omdat de prikplaatsen van de doornen lang pijnlijk zullen zijn..

Belangrijkste ziekten en plagen

cactus heeft hulp nodigAls de cactusvijg verkeerd wordt bewaterd, de vereiste snelheid overschrijdt of ongeschikte omstandigheden creëert voor de cactus die wordt gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid, bestaat de kans op rot. In dit geval worden de zachte en donkere gebieden afgesneden en worden de snijplaatsen behandeld met een fungicide. Zodat de plant niet verder pijn doet, moet deze worden overgebracht naar een andere, meer geschikte plaats..

Soms vestigen verschillende plagen zich op stekelige peren: spintmijten, bladluizen, wolluizen. Er moet onmiddellijk effectief worden ingegrepen. Anders zullen ze zich verspreiden naar de hele plant, deze beschadigen, naar naburige vetplanten gaan en het zal moeilijk zijn om ze te verwijderen. Om ze te elimineren, moet u de juiste insecticide preparaten gebruiken. De in de instructies vermelde verwerkingsregels en regelmatigheid dienen zo nauwkeurig mogelijk te worden gevolgd. Als je de teeltregels niet overtreedt, zal cactusvijg zijn eigenaren verrassen met heldere bloemen..

Hoe cactusvijgcactus winters – video

Adblock
detector