Vijg kan gerust een plant worden genoemd voor beginnende bloementelers, omdat het erg moeilijk is om het te “doden”. Dit is een van de meest pretentieloze bloemen, die binnen zelfs beter groeit dan buiten. Het constante warme binnenklimaat zorgt voor comfortabele omstandigheden om het hele jaar door vijgen te telen. In tegenstelling tot de meeste kamerplanten, die vaak problemen hebben met het wortelstelsel, zijn de wortels van vijgen zeer levensvatbaar en verdragen ze gemakkelijk tijdelijke problemen in de vorm van droogte of overstromingen..

Vijgen worden in de wetenschappelijke literatuur ook vaak “ficus Karika” genoemd.

Kenmerken van planten en verplanten

Niet alleen de wortels, maar ook de jonge stekken van de vijg, waarmee hij zich voortplant, zijn erg “vasthoudend”. Hierdoor is het niet de moeite waard om ze in te kleine schalen te planten, omdat deze plant zich onderscheidt door zijn snelle en actieve groei, en al snel zal in plaats van een klein takje in een pot een hele boom pronken.

Een voldoende grote pot als startpot betekent echter niet dat er altijd vijgen in zullen groeien. Verplanten is een essentiële voorwaarde in de vijgenteelt. Binnen een jaar moet de jonge plant 3-4 keer in een grotere pot worden overgebracht, tot een container met een volume van 10 liter. Opgemerkt moet worden dat u bij het planten van een zaailing niet alleen de wortelhals kunt “begraven”, maar deze ook in de grond kunt verdiepen tot aan de eerste bladeren. Vijgen zullen dit rustig overbrengen, bovendien stimuleert deze methode het verschijnen van extra wortels direct vanuit de stam, die in de grond zit.

Het is noodzakelijk om in december volwassen vijgen te transplanteren (en ook om de eerste overslag van een jonge bloem uit te voeren)..

Winterplanttransplantatie is te wijten aan het feit dat in een gesloten ruimte de rustperiode voor vijgen aanzienlijk wordt verkort. Zoals alle bladverliezende gewassen, laat het in oktober zijn bladeren vallen en trekt zich terug. Als het echter in de volle grond tot de lente duurt, dan “rusten” de vijgen in huis niet meer dan 2 maanden. De reden hiervoor is de stabiele warme temperatuur en verlichting. Daarom worden medio december groeiprocessen geactiveerd en eindigt de rustperiode..

De volgende overslag van jonge vijgen zou in mei moeten plaatsvinden. De wortels die uit de drainagegaten steken, dienen als signaal voor de noodzaak om de bloempot te vervangen..

Van welke grond houden vijgen??

Misschien is zure grond de enige omstandigheid die vijgen kan schaden. Kant-en-klare turfmengsels van bloemenwinkels zijn totaal ongeschikt voor deze plant. U kunt het mengsel het beste zelf bereiden met:

  • een stuk zand en humus;
  • twee stukken bladaarde.

Hoe zorg je op de juiste manier voor een plant??

Zelfs in de winter hebben jonge vijgen voldoende bodemvocht nodig, vooral na de transplantatie in december. Maak hiervoor de grond in de pot goed los en mors de grond met warm water totdat de vloeistof door de gaten in de bodem in de pan begint te lopen..

In mei is het raadzaam om de pot met vijgen naar het balkon of de tuin te brengen, de frequentie van water geven neemt toe afhankelijk van de weersomstandigheden (vaker bij warm weer, minder vaak bij koel en regenachtig weer). Vanaf half oktober beginnen de meeste soorten vijgen bladeren te vallen. Op dit moment moet het worden teruggebracht naar de kamer en moet de watergift tot een minimum worden beperkt (een keer per maand is voldoende).

Tijdens het groeiseizoen moeten vijgen eenmaal per week worden gevoed met minerale meststoffen. Een oplossing met superfosfaat werkt goed (5 g van het medicijn per 1 liter water).

Het is noodzakelijk om topdressing alleen op natte grond uit te voeren..

Praktische tips voor het thuis kweken van vijgen – video