Natuurlijke landbouw. Drie groepen siderates

groenbemester bij hun zomerhuisje In de natuurlijke landbouw wordt de enige manier om de bodem te structureren gebruikt – het zaaien van groenbemesters in de tuin. Deze planten verrijken de bodem met sporenelementen die de vruchtbaarheid verhogen. Siderata zijn onderverdeeld in drie groepen:

  • kruisbloemige planten;
  • peulvruchten;
  • graanplanten.

Afzonderlijk worden boekweit en phacelia onderscheiden..

Al deze planten accumuleren mineralen in de bodem, die gunstig zijn voor een bepaald type cultuurplanten. Mosterd en andere kruisbloemige planten verrijken bijvoorbeeld de bodem met fosfor. Bonen, erwten of andere peulvruchten met stikstof en granen zoals haver met kalium.

Bij het zaaien van sideraten moet er rekening mee worden gehouden dat elke groep geschikt is voor het telen van bepaalde gewassen. Na mosterd mogen andere kruisbloemige planten niet in de tuin worden geplant: radijs, kool en het is ook niet aan te raden om tomaten te zaaien.

Selectie van geschikte groenbemester

Bij het zaaien van sideraten geldt ook de regel van vruchtwisseling: als er sideraten uit de kruisbloemige groep in de tuin zijn geplant, dan kunnen andere kruisbloemige planten niet worden geplant. Na kruisbloemige sideraten is het beter om solanaceous gewassen, bijvoorbeeld aardappelen, in de tuin te planten. Peulvruchten zijn de beste voorlopers voor alle gekweekte planten, ze verrijken de bodem met stikstof. Groenbemesters uit de graangroep maken de grond los en structureren de grond goed, omdat hun wortelstelsel zich tot een diepte van 3 m ontwikkelt, daarom zijn graangroenbemesters zeer geschikt voor vochtminnende gewassen.

Zaaitijd van siderata

Siderata kan het hele seizoen worden gezaaid. De beste tijd voor het zaaien van groenbemesters is de herfst. Na de herfstaanplant moeten ze voor de winter worden gemaaid en in de grond worden ingebed. Het wortelstelsel van groenbemester zal rotten en in het voorjaar zal de grond goed gestructureerd zijn.

Gebruik bij het planten van groenbemesters in het najaar een mengsel uit alle groepen, volgend voorjaar wordt de grond verrijkt met alle noodzakelijke sporenelementen voor de groei en ontwikkeling van cultuurplanten. In de zomer, tijdens de periode van actieve groei, hebben planten een grote hoeveelheid stikstof nodig, dus worden peulvruchten op het tuinbed geplant. Tijdens de bloeiperiode en de vorming van de eierstok wordt mosterd of rogge op het tuinbed gezaaid..

Phacelia behoort tot de familie van cardanische planten. In onze tuinen staan ​​geen gecultiveerde planten van deze familie, dus deze groenbemester is een goede voorloper voor alle gewassen, dus ook voor peulvruchten..

Adblock
detector