Ljetna njega voćki

jabuke u vrtu Voćke rastu na svakoj vrtnoj parceli. Uz pravilnu njegu, svake godine daju velike prinose. Za stvaranje plodova biljke troše hranjive tvari u tlu, pa se s vremenom tlo iscrpljuje, a prinos voća ili bobica postaje manji.

Ljeti se aktivira veliki broj štetočina. U srpnju plodovi još sazrijevaju na drveću pa je nemoguće tretirati biljke pesticidima. Kako bi se usjev zaštitio od štetočina, koriste se biološki proizvodi. Ne nakupljaju se u plodovima i ne sadrže tvari štetne za ljude..

Gnojenje stabala nakon obrade

U srpnju se morate pobrinuti za buduću berbu. Kako bi za sljedeću godinu dobili veliku žetvu plodova, organska gnojiva primjenjuju se na krug debla voćaka:

  • istrunula kravlja balega;
  • drveni pepeo;
  • listopadno tlo.

Humus sadrži veliku količinu dušika potrebnu za stvaranje novih izdanaka s voćnim pupoljcima. Drveni pepeo izvor je minerala, zahvaljujući kojem se formira buduća berba plodova. Raspalo lišće sadrži kalij koji pomaže plodu da dobije slatkoću..

Primjena kemijskih gnojiva tijekom razdoblja plodovanja također pomaže oblikovanju budućeg usjeva. Za prehranu voćaka koriste se superfosfat i kalijeva sol. Ove se komponente mogu nadopuniti složenim mineralnim gnojivom sa smanjenim sadržajem dušika i magnezija..

Superfosfat se mora dobro otopiti, pa je za pripremu hranjive otopine bolje koristiti vruću vodu. Temperatura vode treba biti 60-70 ° C. Zalijevajući drveće takvom vodom, zagrijavate tlo i korijenov sustav mladih sadnica, što pridonosi njihovom brzom rastu..

Bolje je zalijevati mlado drveće u korijenu iz kante za zalijevanje. Ako su stabla stara, a korijenov sustav im je blizu površine tla, potrebno je u krug blizu debla postaviti boce s hranjivom otopinom kako bi se osiguralo navodnjavanje kapanjem..

Preventivni rad

Potrebno je brati plodove zahvaćene gljivičnim bolestima. Takvi plodovi moraju biti spaljeni. Ne možete ih koristiti za kompostiranje, jer se spore nižih gljiva dobro razvijaju u hranjivom mediju, a zatim ih rasporedite zajedno s gnojivom po mjestu.

U kolovozu, nakon berbe, sve se bolesne grane orezuju kako se gljivične bolesti ne bi proširile kroz krošnju stabala prije jesenske rezidbe. Tretiranje fungicidima provodi se neposredno prije jesenske rezidbe..

Adblock
detector