Ljekovita svojstva plodova kleke

korisna svojstva plodova kleke Juniper se široko koristi u uređenju parkova i u krajobraznom dizajnu seoskih kuća. Postoje tri podvrste ove kulture: vodoravna, srednja i visoka..

Četinjača oslobađa veliku količinu fitoncida u okoliš koji pročišćavaju zrak. Juniper ima pozitivan učinak na cijelo ljudsko tijelo. Korijenje, kora i iglice ove kulture imaju ljekovita svojstva..

Nemoguće je koristiti plodove svih vrsta smreke u ljekovite svrhe. Jestivi su samo češeri smreke..

Jestivi češeri smreke

Uobičajeni plodovi kleke su tamnoplavi ili svijetloplavi češeri s tri sjemena. Pogrešno se nazivaju bobicama zbog veličine i prisutnosti pulpe. Pulpa smrekovih čunjeva je smeđa, trpko začinskog okusa.

U medicinske se svrhe mogu sakupljati i ubrati samo zreli plodovi smreke. Nezreli zeleni pupoljci.

Ljekovita svojstva plodova kleke

Šišarke kleke imaju niz ljekovitih svojstava. Na ljudskom tijelu imaju:

  • antibakterijski;
  • diuretik;
  • protuupalno djelovanje.

Osim toga, poboljšavaju sastav krvi i normaliziraju probavni sustav..

Plodovi kleke koriste se u narodnoj medicini za prevenciju prehlade i virusnih bolesti. Od njih se priprema čaj, dekocije, a konzumira se i svježe voće..

Tijekom izbijanja gripe jedite pet plodova kleke dnevno. Svaki dan povećavajte njihov broj dodavanjem jednog stošca na petnaest. Zatim također postupno smanjite njihov broj na pet. Napravite pauzu od 10 dana i ponovite tijek liječenja ponovo.

Plodove kleke moguće je koristiti u ljekovite svrhe samo uz normalno funkcioniranje svih unutarnjih organa. Ljudi koji pate od bolesti probavnog trakta, bubrega i srca, njihova je upotreba kontraindicirana.

Aplikacije za kuhanje

Češeri smreke široko se koriste u kuhanju u desertima, pićima i glavnim jelima. Kako se začin od kleke dodaje mesu i ribi.

Ako sami pripremate hladno dimljenu hranu, pušaču dodajte šaku ploda kleke. Oni će gotovom proizvodu dati pikantnu aromu i obogatiti njegov okus..

Također, češeri smreke koriste se u pripremi kvasa i želea..

Adblock
detector