Linde kweken op de site - alles wat tuinders moeten weten

groeiende linde Als u wilt dat de boom op uw terrein “wacht” op uw kleinkinderen met u, plant dan een lindeboom. Het kweken van linde is een eenvoudige zaak, met enkele voordelen. Allereerst is het een van de meerjarige en multifunctionele planten. Linden ziet er geweldig uit in een enkele aanplant wanneer de brede, spreidende kroon in de zomer de gewenste bescherming tegen de zon geeft. Van compacte variëteiten kunt u met behulp van een knipbeurt heggen en steegjes maken, waardoor ze elke vorm krijgen. En nog belangrijker, tijdens de bloei trekt de goddelijke lindegeur bijen aan. Dus als je er een bijenstal onder plaatst, kun je meer honing nemen, geurig en medicinaal..

Misschien heeft de linde maar één nadeel: er ligt altijd veel puin onder de boom. Dit zijn bladeren en vervaagde bloeiwijzen en zelfs takken die vaak breken.

Maar de “min” is gemakkelijk om te zetten in een nuttig ding als je alles voor de composthoop gebruikt. En de grond van onder de linde kan onder andere planten worden toegevoegd: het is los en voedzaam.

De landingsplaats bepalen

Linden is een pretentieloze cultuur en kan op elke grond groeien. Maar als je er vruchtbare grond voor voorbereidt, zal de boom je er dankbaar voor zijn met actieve ontwikkeling. Het is wenselijk dat de grond licht en vruchtbaar is, omdat in zware grond de ontwikkeling van het wortelstelsel vertraagt. Bovendien verdampt er langer vocht uit en bij langdurige regenval is stagnatie mogelijk. Dit kan op zijn beurt leiden tot boomziekte. De beste optie is om een ​​goede drainagelaag in het plantgat te maken. Bij het planten is het raadzaam om humus en een beetje minerale mest aan de grond zelf toe te voegen om de groei een impuls te geven. Superfosfaat is geschikt – voor een jonge zaailing is 30-50 g van het medicijn voldoende.

Vergeet niet dat de linde in de zon weelderiger zal zijn. Als echter slechts een halfschaduwgebied vrij is, is het heel acceptabel om het daar ook te planten..

Een lindeboom kweken: de belangrijkste punten van boomverzorging

Het verzorgen van een lindeboom is niet moeilijk of omslachtig. Jonge bomen moeten regelmatig worden bewaterd om te gedijen. Met de leeftijd zal een volwassen en grote linde voldoende regen hebben. De stamcirkel moet op orde worden gehouden door regelmatig onkruid te verwijderen en de grond los te maken. Wat het kapsel betreft, het wordt in het voorjaar uitgevoerd en voornamelijk voor sanitaire doeleinden. Alle zieke gebroken scheuten worden verwijderd. Tegelijkertijd wordt vormsnoei ook uitgevoerd voor linderassen die zich hiervoor lenen. Tijdens het seizoen, omdat de linde goed groeit, moet je de kroon nog een paar keer knippen, waarbij de gegeven vorm behouden blijft. Het kan een bal, kubus, piramide zijn.

Reproductiemethoden

Linden reproduceert op verschillende manieren:

  1. Zaden. De grootste moeilijkheid van zaadreproductie ligt in de verplichte en langdurige stratificatie. Als ze op de grond vallen, ontkiemen de zaden niet. Om zaailingen te laten groeien, moeten de zaden 3 tot 6 maanden worden gestratificeerd, daarnaast moeten ze in de grond zitten. De eenvoudigste optie is om de grond onder de boom op te graven of zaden te verzamelen en op een voorbereid bed te zaaien. Het is beter om dit voor de winter te doen, zodat stratificatie op natuurlijke wijze optreedt..
  2. Doorgroei. Ze verschijnt onder de boom. In het voorjaar moet je de centrale wortel afhakken en de scheuten van de moederboom scheiden. De hele zomer groeit de boom op dezelfde plaats, maar voedt hij zich al alleen met zijn eigen wortels. Linden uit het kreupelhout wordt in de herfst naar een vaste plaats getransplanteerd.
  3. Stekken. Vers gesneden stekken worden direct in de grond of in de kas geworteld.
  4. Lagen. Als de groei niet onder de boom verschijnt, maar direct op de stronk die overblijft van de gekapte linde, wordt deze druppelsgewijs toegevoegd. Na 2 jaar, wanneer de stekken een wortelstelsel krijgen, is het mogelijk om het te transplanteren.

Zoals je kunt zien, zal het kweken van een lindeboom niet veel problemen veroorzaken. Maar als gevolg hiervan zal er jarenlang een prachtige honingplant op uw site groeien..

Hoe een lindeboom in de tuin te laten groeien – video

Adblock
detector