bubamara u vrtu U prirodi ne postoji pojam “štetnog” ili “korisnog” insekta. Svaka vrsta obavlja određene funkcije, održavajući ravnotežu ekosustava. Kategorije “štetne” i “korisne” su relativne. Na primjer, mravi, koje su ljudi navikli smatrati štetočinama, dok štite svoje kolonije, jedu druge neželjene insekte, poput moljca ili žižaka. No mravi također šire lisne uši koje štete biljkama pa vrtlari istrebljuju mrave u svojim područjima prskanjem biljaka kemikalijama..

Mravi

Ako ste pobornik organskog uzgoja, ne biste trebali ubijati mrave. Uzgojna područja lisnih uši možete ograničiti sadnjom lavande oko gnijezda, koju lisne uši ne mogu mirisati. Mrave ovaj miris ne odvraća. Ovi insekti mogu putovati na velike udaljenosti u potrazi za hranom za koloniju, pa će vas tako spasiti od žižaka, malinovih muha i drugih štetočina. Da biste spriječili umnožavanje lisnih uši na svom mjestu, naselite bubamare pored kolonije mrava.

bubamare

U svijetu postoji više od 2000 vrsta bubamara, od kojih se 100 dobro ukorijenilo u Rusiji. Ova je buba pravi grabežljivac; u Francuskoj je rasprostranjena vrsta bubamara koje se ujedinjuju u roj i lete u potrazi za hranom uništavajući čitave pčelinjake.

Bubamara sa sedam točaka napada samo insekte koji se hrane biljnim sokom, to jest lisne uši, paukove grinje i druge. Ličinke sedmokrake bubamare crne su s crvenkastim pjegama. Proždrljiva ličinka može istrijebiti do 200 lisnih uši dnevno, što je 5 puta više nego što odrasla osoba može pojesti.

Ovi insekti su toliko korisni da su američki entomolozi prevezli nekoliko stotina buba u Sjevernu Ameriku. Tamo su se bubamare ukorijenile i počele uzgajati. Tako su poljoprivrednici dobili živi insekticid. Na industrijskim farmama bubamare sa sedam točaka posebno se uzgajaju za borbu protiv lisnih uši i ličinke mušice maline.

Klasa insekata “Jahači”

Insekti klase “Jahači” dobili su ime po karakterističnom načinu polaganja jaja. Oni se penju na veliku larvu insekata, na primjer koloradsku zlaticu ili medvjeda, i polažu jaja izravno u tijelo žrtve. Ličinka, nakon što se izlegla, počinje lučiti otrov koji ubija štetnog insekta, zatim se ličinka hrani mrtvim tkivima štetnika, ostavljajući samo ljusku.

Klasa insekata “Oprašivači”

Oprašivači se smatraju pčelama ili leptirima, ali drugi korisni insekti ove klase mogu se naći u ruskim vrtovima, na primjer, hoverfly. Insekt je dobio ime zbog karakterističnog zvuka koji muha ispušta tijekom leta. Nalikuje tihom žuboru vode. Lebdjelica je potpuno bezopasna, radi zaštite prerušava se u osi pa ih ptice ne napadaju.