Kompot od zasićene jabuke za zimu

kompot od bogatih jabuka Postoji dosta recepata za konzerviranje kompota. Svaka domaćica ima svoj omiljeni i poznati način kuhanja, isto se može reći i za voće. Uostalom, svačiji je ukus različit: netko ne može živjeti bez jagoda, dok su drugi alergični na njega..

Međutim, postoji jednostavno voće koje zasigurno raste u svakom vrtu – to su jabuke. Rijetko tko ne voli mirisne sočne jabuke (usput, za alergike su dostupne i ako izbjegavate sorte crvene). Riječ je o tim plodovima o kojima će biti riječi, točnije o tome kako od njih za zimu napraviti bogati kompot.

Priprema sastojaka

Sve sorte jabuka pogodne su za valjanje kompota. To nije od temeljne važnosti, jer najčešće koriste ono voće koje im je pri ruci. No, mora se imati na umu da će kisele sorte zahtijevati malo više šećera i obrnuto..

Da bi jabuke imale lijep izgled kad se valjaju, nije ih potrebno rezati. Dovoljno je samo ukloniti jezgru pomoću posebnog alata. Rezultat je neobična jabuka – naizgled cijela, ali s urednom, okruglom i probojnom rupom.

Ove kompotne jabuke mogu se koristiti za punjenje pri pečenju pita..

Posebnost recepta je u tome što morate staklenku potpuno napuniti voćem, pa broj jabuka ovisi o volumenu posude. Obično se koriste boce od tri litre, iako kompot možete smotati u limenku od 2 litre. Tada vam treba manje jabuka. To se također odnosi na slučajeve kada se kompot konzervira od nekoliko vrsta voća, kao i u obliku raznog voća i bobičastog voća..

Kako biste malo diverzificirali okus, u bocu možete uliti 1 žlicu. ogrozd, prethodno opran i oguljen od repova. Ovo će piću dodati dodatnu slatkoću. Iako je i kompot od nekih jabuka prilično ukusan. Ako nije bilo moguće nabaviti ogrozd, ovu stavku možete preskočiti – to neće utjecati na tehnologiju berbe.

Proces slanja korak po korak

Prije svega, morate pripremiti spremnik. Banke se moraju dobro oprati sodom bikarbonom i isprati; njihova sterilizacija nije potrebna. Sada možete početi s pripremama:

  1. Napunite bocu jabukama (po želji dodajte ogrozd).
  2. Skuhajte šećerni sirup: u 1,6 l vode dodajte 400 g šećera.
  3. Jabuke u staklenci prelijte kipućim sirupom.
  4. Sterilizirajte kompot ne dulje od 15 minuta.
  5. Prije valjanja dodajte limunsku kiselinu ispod poklopca na vrhu noža.
  6. Ostavite kompot da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nemojte zamotati!

Zahvaljujući sterilizaciji, kompot se može sigurno čuvati više od godinu dana, čak i u stanu.

Kompot od jabuka za zimu – video

Adblock
detector