vriezia bloeit Alle planten uit de bromeliafamilie in de natuur worden beschouwd als parasitaire gewassen, ze groeien op boomstammen en klampen zich met hun wortels vast aan de schors. Door hun spectaculaire uiterlijk hebben bromelia’s echter hun plaats gevonden in de binnenbloementeelt. Neem bijvoorbeeld Vriezia met zijn weelderige rozet van harde bladeren en originele bloei, zowel in vorm als in felle kleur. In principe is deze bloem niet erg wispelturig, maar als je besluit hem te hebben, moet je zeker rekening houden met de natuurlijke habitat en de karakteristieke kenmerken van de ontwikkeling van planten van deze familie..

Waarom heeft epifyt aarde nodig??

In tegenstelling tot andere kamerbloemen, die voedsel direct uit de grond halen met behulp van het wortelstelsel, heeft Vriezia als zodanig geen aarde nodig. Bovendien zijn haar wortels erg klein en dienen ze voor directe “opvang” van vocht rechtstreeks uit de lucht..

Potgrond is alleen nodig om de bloem rechtop te zetten. In dit geval krijgt hij bij het sproeien vocht van de bladeren.

Indien mogelijk kunt u het doen zonder een bloempot met aarde en de vriezia aan een boom in de wintertuin bevestigen, maar vergeet niet om de wortels en bladeren te besproeien. Dit zullen ideale levensomstandigheden voor haar zijn, zo natuurlijk mogelijk.

In het geval dat de bloem nog in een pot groeit, is het beter om deze te vullen met orchideeënsubstraat. De grond uit de tuin is te zwaar voor Vriezia – daar zal het snel rotten.

Hoe Vriezia water te geven?

Zoals alle epifyten ontvangt vriezia vocht via de bladeren, dus sproeien is er niet alleen voor wenselijk, maar vervangt ook het water geven zelf in de pot. Hun frequentie is afhankelijk van het seizoen:

  • in de zomer, wanneer het warm en droog weer is, wordt de struik dagelijks of zelfs meerdere keren per dag besproeid;
  • in de lente en de herfst – over een dag of twee;
  • in de winter, tijdens de werking van de verwarmingsbatterijen, hangt de sproeifrequentie af van de luchttemperatuur: hoe warmer het in de kamer is, hoe vaker de bladeren moeten worden bevochtigd.

Naast sproeien, moet soms een kleine hoeveelheid vriezia in het midden van de uitlaat worden bewaterd – daar verzamelt het vocht in de natuur..

Wat te doen na het einde van de bloei?

Helaas betekent het begin van de bloei van Vriezia ook het begin van het einde van haar levenscyclus. Wanneer een steel met felgekleurde bladeren uit het midden van de rozet schiet, begint de bloem zich voor te bereiden op het afsterven. Dit gebeurt natuurlijk niet meteen: eerst verschijnen er onopvallende kleine bloemen uit de schutbladen, dan zullen ze verwelken, maar de steel zelf zal lang in de uitlaat blijven staan ​​(van 3 tot 6 maanden).

Gedurende deze tijd zal de vriezia de kinderen vormen. Wanneer de steel droog is, kan deze worden verwijderd. Nu zal de uitlaat zelf beginnen te vervagen, maar de kinderen zullen groeien.

Nadat de kinderen hun eigen wortels hebben gevormd, zitten ze in aparte bloempotten en wordt de bloem van de moeder weggegooid – het heeft zijn doel al gediend.

Video over het kweken van Vriezia