Kako ubiti žičaru na vrtnim parcelama

ubijanje žičane gliste Žičana glista je ličinka koja je dobila ime po tvrdoći tijela, budući da je samu ličinku vrlo teško zdrobiti rukama. No, na vrtnim parcelama treba provesti uništavanje žičane gliste jer je riječ o štetniku koji oštećuje korijenov sustav biljke..

Zašto je važno ubiti žičaru

Ako je plantažu zahvatio koloradski kornjaš, to je odmah uočljivo i postoji prilika za poduzimanje radnji. Djelovanje žičane gliste je neprimjetno, jer djeluje u tlu. Do berbe, ako se uberu korjenasti usjevi ili krumpir, nasad sa sadnjom može biti potpuno uništen.

Kako se nositi s žičarom

Borba protiv žičnjaka uključuje aktivnosti sezonske ili periodične prirode koje pomažu mehanički smanjiti broj žičnjaka u vrtu. Ne koriste se kemikalije.. Ove metode uključuju:

  1. Duboko sezonsko kopanje u proljeće prije sadnje i u jesen nakon berbe krumpira. Istodobno, dubina obrade tla trebala bi biti u rasponu od 25-35 cm. Tijekom ovog tretmana potrebno je ručno sakupljati i ubijati ličinke, kao i uklanjati korov s mjesta.
  2. Kompetentan plodored. Ova je metoda osobito važna pri uzgoju krumpira na velikim površinama. Mahunarke su najbolje za izmjenu s krumpirom, jer ih žičnjaci ne podnose..
  3. Apstrakcija. Ako između redova posadite privlačniju biljku žičane gliste, poput salate, ličinke prelaze s krumpira na salatu.
  4. Zalijevanje. Ličinke oštećuju krumpir u potrazi za vlagom. Ako je tlo dovoljno vlažno, žičana žed žedi manje vlage i manje će oštetiti gomolje..
  5. Redovito plijevljenje. Ličinke se koncentriraju na mjestima pleksusa korijena, pa je potrebno ukloniti korov.
  6. Ograničavanje kiselih tla i smanjenje njihove kiselosti. Ovo odbija štetočine. Budući da vapno smanjuje imunitet biljaka, uključujući krumpir, poželjno je koristiti kredu ili ljuske jaja ili drveni pepeo.

Žičane gliste lako se mogu uništiti mehaničkim putem. Ove metode ne štete uzgojenim usjevima, već aktivno uništavaju žičaru..

Adblock
detector