Kako razlikovati danj od ljiljana – wiresummit.org

641 347 2d1 74e d50 777 be6

ljiljan i ljiljan Uzgajivači cvijeća početnici često misle da su ljiljan i ljiljan jedna ista biljka. Međutim, to uopće nije točno..

Razlikovanje ljiljana od ljiljana uopće nije teško, samo morate pažljivo pregledati biljke i obratiti pažnju na sljedeće točke:

  • korijenski sustav;
  • nadzemni listopadni dio;
  • cvatovi.

Oba su cvijeta višegodišnje i pripadaju istoj klasi jednočlanih biljaka, ali su predstavnici različitih obitelji: ljiljan – iz ljiljana, lilijan – iz ksantoreje.

Struktura korijenskog sustava

Korijenov sustav ljiljana predstavljen je u obliku lukovice. Kad klija, na dnu se počinje razvijati korijenje, kroz koje se žarulja hrani hranjivim tvarima koje se nalaze u tlu i isporučuje ih dalje do nadzemnog dijela.

Daylily, zauzvrat, ima snažan debeli rizom bez tračka lukovica..

Na temelju karakterističnih značajki korijenovog sustava, ljiljani se razmnožavaju lukovicama, a ljiljani dijeljenjem rizoma.

Struktura listopadnog dijela

Ljetnjak izgleda poput gustog grma. Dugo i usko zeleno lišće počinje rasti ispod zemlje. S vremenom rozeta raste, pojavljuju se novi “grozdovi” i grm se pretvara u grumen pristojnog promjera, ako nije posađen.

S druge strane, ljiljani počinju stjerati strelicu ravno iz žarulje, s jednom žaruljom – jednom strijelom, odnosno deblom. Deblo je obraslo uskim lišćem i tijekom cvatnje izbacuje pupoljke na vrhu. Budući da njihov broj u nekim sortama može doseći i do 50 komada, strijela ima vrlo gustu strukturu da podnese takvu težinu. No, bez obzira na sortu, svi ljiljani imaju jaka i otporna debla..

Za ljiljane je hirovitija briga, a dnevnici neće uzrokovati mnogo problema, štoviše, imaju veću otpornost.

Značajke cvjetanja

Tijekom cvatnje, grm ljiljana izbacuje mnoge duge stabljike, koje se uzdižu iznad lišća, na čijim vrhovima ima nekoliko cvatova. Visina stabljike može doseći 1 m, a broj cvjetova na njoj može biti i do 10 komada.

Ljiljan, s druge strane, na samoj stabljici stvara lišće, ali i na vrhu. Ona nema zaseban stabljiku.

Za razliku od ljiljana, kod kojih cvjetovi traju neko vrijeme, ljiljani se nazivaju “efemerni”, budući da jedan cvat cvjeta samo jedan dan.

Video o razlikama između ljiljana i ljiljana