Kako pripremiti gnoj prije razbacivanja – glavne točke dobivanja visokokvalitetne organske tvari – wiresummit.org

kako pripremiti gnoj prije razbacivanja Za vrtlarstvo, organski je prvi pomoćnik ako znate pripremiti gnoj prije nanošenja na krevete. Obično se svježi gnoj nakon čišćenja staja jednostavno nagomilava u veliku hrpu na rubu parcele, gdje nikome ne smeta. A oni koji nemaju priliku skupljati organsku tvar samo je kupuju, ali i u velikim količinama. Ne možeš s jednom kantom. Međutim, u ovom obliku to još nije punopravno organsko gnojivo. Uostalom, visina hrpe često je znatna, pa je i broj slojeva također. Takav debeli sloj ne trune do kraja i unutra sadrži svježi otpad. Danas ćemo govoriti o tome zašto se ne preporučuju za gnojidbu tla. I također kako pravilno napraviti organsko gnojivo od gnoja.

Možete li prepoznati da li je gnoj svjež ili ne po boji: smeđi je, osim toga, biljni dio u obliku sijena ili slame za posteljinu je netaknut, nije raspadnut.

Zašto se svježi gnoj ne može koristiti za gnojidbu

Ne vrijedi unositi svježi gnoj jer sadrži mnogo štetnih plinova i njihovih spojeva (amonijak, propan i drugi). Možete ih namirisati, a kad uđu u tlo, stvaraju otrovne spojeve. Oni pak ubijaju sve korisne organizme i crve, pa u prvoj godini neće biti koristi od takvog hranjenja. Naravno, do druge godine priroda će obaviti svoj posao, a gnoj će istrunuti. No, u trenutnoj sezoni to će samo izazvati izbijanje bolesti poput smeđih mrlja i kašalj..

Kako pripremiti gnoj prije nanošenja na tlo

Dakle, ako ste kupili svježe prirodno gnojivo u velikim količinama, prvo što trebate učiniti je:

  1. Malo rasporedite gnoj i pogledajte što će se s njim dogoditi. Ako je iznad otpada vidljiva lagana para, to znači da su aerobne bakterije počele djelovati. Zagrijavaju gnoj povećanjem temperature unutar gomile. Korovi i mnoge patogene bakterije umiru. Međutim, “proces izgaranja” moguć je samo u prisutnosti zraka i vlage. Stoga obavezno okrenite gnoj, prolijte ga vodom i prekrijte slojem slame 1,5 tjedna..
  2. Ako je gnoj već prošao prvo zagrijavanje, morate ga rasporediti u tanji sloj (oko 20 cm) i ponovno pokriti. U ovoj fazi preporučuje se ponovno prosipanje organskog otpada uz dodatak posebnih bioloških proizvoda. Tako koloniziraju korisne bakterije i njihov se broj povećava..
  3. Nakon otprilike 1-1,5 mjeseci gnoj počinje postupno postajati crn. Kad promijeni crvenkastu boju i nestane specifičan neugodan miris, već se može koristiti. U ovom polukompostiranom obliku gotovo je gotovo gnojivo, na primjer, za tople gredice..

Do sljedeće sezone potpuno će samljeti, a tada će to biti prekrasna prihrana za rajčice..

Video o tome kako pravilno pripremiti gnoj prije gnojidbe