Je goudsbloemzaden: twee belangrijke nuances bij het verzamelen ervan

goudsbloem zaden Als de club bloeit met weelderige boeketten, wil je volgend jaar meteen zo’n charme op je site zien. Bij het oogsten van je goudsbloemzaden is het echter belangrijk om twee punten in overweging te nemen: hybridisatie en de mogelijkheid van kruisbestuiving. Zonder de essentie te begrijpen van de processen die plaatsvinden in planten, is het onmogelijk om een ​​mooie, luxe voortuin te kweken..

Geheimen die hun goudsbloemzaden bevatten

Door grootbloemige en hoge variëteiten te zaaien, droomt de tuinman ervan om presentabele tentoonstellingen te krijgen. De werkelijkheid vertoont echter slechts een erbarmelijke gelijkenis met hun voorgangers. Een van de redenen voor dit fiasco is het vermogen van kruidachtige planten om te bestuiven met naburige gewassen. Dus door in een latere periode zaden te verzamelen en ze vervolgens te planten, ontvangt de teler een “buitenaards” exemplaar. In plaats van een compacte struik met volle knoppen, groeit er een ongelooflijke reus met kleine bloemen.

Als u het bovenstaande begrijpt, moet u voorzichtig zijn met groepsaanplantingen. Dit geldt vooral voor de buurt van variëteiten die de meest tegengestelde kenmerken hebben..

Toch zijn er momenten waarop alle plantregels worden gevolgd en het resultaat is nog steeds angstaanjagend. Dan ligt de reden in hybridisatie. Het principe van het proces is dat wanneer veredelaars beginnen met het kruisen van rassen, ze deze kiezen op basis van:

  • felle kleuren;
  • compactheid van de struik;
  • dichtheid / pracht van bloeiwijzen (sommige kunnen tot 10 cm in diameter zijn);
  • cultuur uithoudingsvermogen.

Succesvolle selectie van de ouderlijn is belangrijk voor wetenschappers. Als gevolg hiervan geven dergelijke hybriden, maar alleen in de eerste generatie, een combinatie van alle genoemde kenmerken. Als je deze goudsbloemen verder vermeerdert met je eigen zaden, gaat elk van de functies naar een afzonderlijke zaailing. Zodra de eigenaar zaailingen begint te kweken, wordt de schakering van deze voortuin meteen duidelijk:

  • een deel van de struiken is kort en met kleine bloemen;
  • andere zijn te langwerpig, maar tegelijkertijd hebben ze slechts een paar weelderige knoppen op de takken;
  • andere worden verkregen met zeer dicht gebladerte.

Maar het materiaal is afkomstig uit één bron. Daarom raden tuinders unaniem aan om geen hybride exemplaren te kweken met zaden van vorige seizoenen. Landbouwkundigen adviseren om gewone variëteiten te kiezen voor het planten van een dergelijk plan..

Wanneer plantmateriaal verzamelen??

Dit is een van de belangrijkste vragen. De procedure wordt uitgevoerd vóór het begin van de vorst. Schommelingen in temperatuur en vochtigheid hebben een negatief effect op de ontkieming van gewassen. Wanneer de sneeuw smelt en een dooi begint, en dan weer een koudegolf, dan begint het zaad een periode van uitputting. Daarom is het beter om te oogsten bij droog, zonnig weer. Als er plotseling slecht weer in de regio komt, moeten de verzamelde zaden worden gedroogd en in een papieren envelop worden verpakt. Bewaar het op zolder of in de kast, waar geen vocht is..

Hoe hybriden te identificeren? Simpel genoeg. Let op de verpakking. De aanduiding “F1” geeft aan dat het ras is veredeld door kruising. Daarom hoef je de zak soms niet weg te gooien..

Je moet je goudsbloemzaden dus verstandig gebruiken. Door bestuiving en hybridisatie kan de tuinman geen luxe zaailingen krijgen..

Adblock
detector