Hoe hortensia te vermeerderen: effectieve manieren – wiresummit.org

446 d6e 2b7 2d2 767 33e 455

hoe hortensia te vermeerderen? Hortensia is een populaire plant vanwege zijn decoratieve kwaliteiten door zijn prachtige bloeiwijzen. Het vermeerderen van hortensia is bekend bij veel ervaren tuiniers. Er zijn verschillende manieren en iedereen kiest de meest geschikte en effectieve.

Over kamerhortensia hier!

Biologische kenmerken van cultuur

weelderige hortensia bloei De meeste hortensiasoorten zijn struiken of kleine bomen. Er zijn ook wijnstokken die in de nabijgelegen bomen kunnen klimmen tot een hoogte van meer dan 30 m. Het groeit in het wild in Zuid- en Noord-Amerika, China en Japan. In Rusland, in de natuurlijke omgeving, is hortensia gebruikelijk in het Verre Oosten.

Hortensia is een pretentieloze plant. Een van de voordelen is weerstand tegen vele ziekten, insectenplagen en tegen barre winterse omstandigheden. Bovendien heeft de cultuur hoge decoratieve eigenschappen, waardoor deze kan worden gekweekt in tuinen, parken en percelen. Het heeft een verscheidenheid aan felle kleuren, een lange bloeiperiode en vereist geen speciale zorg..

Het belangrijkste voor een overvloedige lange bloei is het juiste bewateringsregime..

Afhankelijk van de soort kan het gewas bladverliezend of wintergroen zijn. De plant bloeit van het vroege voorjaar tot het late najaar. Bloemen vormen aan het einde van de scheut in bloeiwijzen die lijken op een bal (pluim of schildje). Sommige soorten bevatten twee soorten bloemen: kleine vruchtbare, in het midden, en grotere steriel aan de randen. Een aantal variëteiten heeft alleen vruchtbare bloemen van dezelfde grootte.

Tinten van bloeiwijzen zijn gevarieerd – van wit tot felrood, paars en zelfs blauw. Hortensia fruit – een kleine 2-5 -gescheiden bol met veel kleine zaden.

De kleur van de hortensia wordt grotendeels beïnvloed door de bodem. De pH-waarde moet worden gecontroleerd. Als de grond neutraal is, hebben de bloeiwijzen een romige, beige tint. Blauwe bloemen groeien op een zuur substraat, omdat hortensia aluminium goed absorbeert, en op een alkalisch substraat, roze en lila bloeiwijzen.

Soorten hortensia

soorten hortensia in de tuinIn landschapsontwerp is hortensia een uitstekende optie voor groeps- en enkele aanplant. Omdat de struik zich goed leent voor snoeien en vormen, kunnen er verschillende composities van gemaakt worden. Landen in de buurt van een stuwmeer geeft de site een pittoresk uiterlijk.

Grootbladige hortensia (of tuin) is een extreem winterharde soort. Het groeit actief en ontwikkelt zich in gebieden waar de klimatologische omstandigheden nogal streng zijn – lange, ijzige winters en het late voorjaar. Desondanks moet de plant tijdens het koude seizoen worden afgedekt. In een subtropisch klimaat bereikt de cultuur een hoogte van meer dan 4 m, maar dichter bij de noordelijke regio’s groeit hij met 1-2 m. Scheuten zijn rechtopstaand, bladplaten zijn langwerpig, heldergroen, glanzend. De vorm van de bloeiwijzen in tuinbouwgewassen is bolvormig, tot 25 cm in diameter.

Rassen van grootbladige hortensia verschillen in bloeitijd, bloeiwijze tinten en vorm. In gematigde klimaten kan deze variëteit binnen en buiten worden gekweekt..

Panicle hortensia is een struik tot 1,5 m. In het wild wordt hij gevonden in het oosten van China, Korea, Japan, Sakhalin. In juli verschijnen er groene knoppen aan de plant, die dan wit worden. Volle bloei begint in augustus en gaat door tot het einde van de herfstperiode. De schaduw van de bloeiwijzen is wit met een overgang naar framboos en lila kleur. De struik wordt gekenmerkt door weelderige bloei, onder voorbehoud van voldoende water. De wortel van de plant is veel groter in diameter dan de kroon, maar de wortelscheuten bevinden zich bijna op het grondoppervlak. Onder tuinders wordt deze variëteit meer gewaardeerd dan andere..

Panicle hortensia heeft beschutting nodig tijdens de vorstperiode. Wanneer de plant sterker wordt, is een dergelijke voorbereiding op de winter niet nodig..

Boomachtige hortensia groeit tot 3 m. Bladplaten zijn eivormig, heldergroen van kleur. De bloemen zijn klein, gevormd tot prachtige volumineuze bloeiwijzen. De vorstbestendigheid is gemiddeld, bij lage temperaturen is er kans op bevriezing. Er is echter opgemerkt dat met de juiste zorg de beschadigde scheut snel wordt hersteld. Voor dit ras is tijdig snoeien erg belangrijk om het decoratieve uiterlijk van het gewas te behouden..

Een andere voorwaarde die moet worden gecreëerd voor een boomhortensia is vochtige vruchtbare grond. Je moet niet wachten op een weelderig bloeiende cultuur zonder goede grond..

Hoe hortensia goed te vermeerderen?

hoe hortensia te vermeerderen?Telers houden bij de vermeerdering van een gewas rekening met een aantal belangrijke factoren. Zo zijn timing, soort hortensia, methode en proces van vermeerdering van groot belang..

De timing van reproductie is direct afhankelijk van de gekozen methode. Er zijn er verschillende en elk wordt met succes gebruikt door tuinders:

 • verdeling van een volwassen gevormde struik;
 • zaden gebruiken;
 • beworteling van stekken;
 • enten.

Elk type hortensia kan worden vermeerderd door elk van de voorgestelde opties, maar er moet rekening worden gehouden met hun kenmerken. Zo hebben meer boomsoorten geen last van lage temperaturen en worden ze niet blootgesteld aan vorst. Daarom kunnen ze in de winter niet worden afgedekt, vooral in regio’s met een warm klimaat. Deze soorten hortensia’s worden vaker vermeerderd door gelaagdheid of door stekken. De zaadmethode duurt lang.

Grootbladige hortensia wordt als veeleisender beschouwd in termen van zorg, onderhoud, daarom is het wortelproces moeilijker. Voortplanting kan plaatsvinden met behulp van verschillende methoden en elk zal effectief zijn, maar u moet erop voorbereid zijn dat variëteiten van grootbladige hortensia speciale aandacht vereisen. Voor het planten moet plantmateriaal worden voorbereid, ongeacht de gekozen optie, zorg voor volledige en snelle beworteling, gebruik vruchtbare grond.

Het is beter om pluimhortensia te vermeerderen door stekken. Bovendien blijft er na het snoeien, dat regelmatig moet gebeuren, veel goed materiaal over. Hiervan worden stekken geoogst. Dit komt door het feit dat de paniculaire meerjarige variëteit actief groeit en regelmatig snoeien een noodzaak is..

Als u hortensia door stekken vermeerdert, moet u zich aan de volgende voorwaarden houden:

 • in het voorjaar moeten stekken worden gestart vóór het begin van de sapstroom, begin maart;
 • in de herfst (september) worden vaak houtachtige takken gekapt;
 • in de zomer wordt de procedure begin juli uitgevoerd, waarbij een stengel wordt gemaakt van jonge scheuten.

De zomer wordt als de beste tijd beschouwd, omdat de stekken alle voorwaarden hebben voor snel rooten..

Indien nodig kan de kweekprocedure in de winter worden uitgevoerd. De belangrijkste voorwaarde is om tijd te hebben om de stekken voor te bereiden voor het begin van stabiele langdurige vorst..

Hoe een hortensia te vermeerderen door een struik te verdelen?

hoe een hortensia te vermeerderen door een struik te verdelenDit is de gemakkelijkste en meest gewortelde methode. Hydrangea kan op deze manier worden vermeerderd met alleen een volwassen, gevormde struik. De beste tijd hiervoor is de lente, wanneer de sneeuw al is gesmolten en de sapstroom nog niet is begonnen.

De volgorde van werken:

 1. Je moet beginnen met het overvloedig bevochtigen van de grond rond de struik. Dit helpt schade aan het wortelstelsel tijdens extractie te voorkomen..
 2. De kruin van de struik moet zorgvuldig worden vastgebonden met touwen, zodat deze niet interfereert.
 3. Graaf vervolgens geleidelijk de plant van alle kanten in, maak de wortels voorzichtig los en probeer ze niet te verwonden.
 4. Nadat je de hele plant volledig hebt uitgetrokken, inspecteer je het wortelstelsel. Als er veel aarde op zit, kun je hem onder water afspoelen..
 5. Verdeel de plant met een scherp en gedesinfecteerd instrument in delen zodat elk twee knoppen heeft..
 6. Snijd vervolgens de scheuten en wortels en bestrooi de sneden met actieve kool of kaneel.
 7. De resulterende nieuwe planten moeten onmiddellijk op een voorbereide plaats worden geplant..
 8. Graaf gaten van tevoren en voed de grond. Jonge struiken, onder voorbehoud van succesvolle beworteling, zullen in de zomer verse scheuten geven en in het tweede jaar kan de cultuur worden overgeplant naar een vaste plaats.grondbewerking voor het planten van hortensia's

Deze vermeerderingsmethode is meer geschikt wanneer de plant een transplantatie nodig heeft. Onder andere omstandigheden de hortensia niet storen..

Voortplanting door gelaagdheid

vermeerdering van hortensia door gelaagdheidEen andere gemakkelijke manier om hortensia’s te vermeerderen is met gelaagdheid..

Het proces is niet ingewikkeld, maar er moeten enkele subtiliteiten in acht worden genomen om de plant snel wortel te laten schieten:

 1. U moet de procedure in het vroege voorjaar starten, voordat de knoppen beginnen te bloeien..
 2. De grond rond de struik moet voorzichtig worden opgegraven en vervolgens worden geëgaliseerd.
 3. Maak groeven van 2 cm diep, op elke plaats een scheut vanaf de onderkant van de struik.
 4. De scheuten mogen niet recht worden, dus ze moeten in de groef worden gefixeerd en vervolgens met aarde worden besprenkeld.
 5. Voor het snelle verschijnen van de eerste wortels is het niet voldoende om de grond water te geven. De volgende techniek wordt vaak gebruikt. Op de gelaagdheid, voor de eerste ontwikkelde nier, wordt een vernauwing van zachte draad gemaakt. Wanneer de scheut dikker wordt, begint de vernauwing in de schors te snijden. Dit is waar de eerste ruggengraat zal verschijnen..

vorming van jonge scheutenTegen het einde van de zomer moeten er verschillende scheuten uit de stekken worden gevormd. Wanneer de hoogte van elk meer dan 15 cm bereikt, moeten ze worden gehesen. Herhaal de procedure elke week totdat ze groeien tot 25 cm.

Midden in de herfst kunnen de lagen worden uitgegraven, de scheuten van elkaar worden gescheiden..

Graaf elke zaailing in en transplanteer deze in de lente naar de tuin. Over een jaar zijn ze klaar voor een vaste groeiplaats..

Zaadvoortplanting

hortensiazaden verzamelenZaadvoortplanting van hortensia is een zeer lang en arbeidsintensief proces. Veel liefhebbers van deze vaste plant gebruiken het echter om zeldzame en dure variëteiten te kweken. Houd er rekening mee dat het zaad van goede kwaliteit moet zijn. Het is het beste om zaden in een speciaalzaak te kopen. Het is belangrijk om te begrijpen dat met deze methode van vermeerdering de ouderlijke kwaliteiten van het ras mogelijk niet behouden blijven..

De zaden moeten eerst worden geweekt met servetten die in meerdere lagen zijn gevouwen. Het kiemproces wordt aanzienlijk versneld door speciale preparaten, bijvoorbeeld de oplossing van Epin. Nadat de eerste scheuten zijn verschenen, kan het materiaal in de grond worden geplant..zaailingen van hortensiazaden

Verdere succesvolle teelt hangt grotendeels af van de kwaliteit van de grond. Een ideale blend bestaat uit de volgende ingrediënten:

 • turf;
 • grof zand;
 • humus;
 • naald- of lommerrijk land.

sterke zaailingenSterke zaailingen zouden zich in ongeveer een maand moeten vormen. Wanneer elk exemplaar 2-3 bladplaten heeft, kunt u ze in aparte potten overplanten en de bovenkant knijpen voor de ontwikkeling van laterale processen. In dit geval is het noodzakelijk om te bemesten met stikstofmeststoffen. Vervolgens moet u ze verminderen en overschakelen op kalium- en fosforbemesting..

Jonge planten mogen niet eerder dan twee jaar later in de volle grond worden getransplanteerd, en daarvoor moeten goede omstandigheden worden gecreëerd voor zaailingen:

 • natuurlijke lichtbron (maar geen direct zonlicht);
 • de optimale temperatuur is in de zomer hoger dan 20 ° C, in de winter worden de zaailingen naar een koele plaats gestuurd;
 • luchtvochtigheid is bovengemiddeld;
 • regelmatig water geven;
 • tijdige voeding;
 • verhoogde zuurgraad van de bodem.

Met inachtneming van deze regels zullen de zaailingen te zijner tijd in volwaardige zaailingen veranderen..

Gebruik dit type hortensia-vermeerdering niet als u zo snel mogelijk een overvloedige bloei wilt krijgen. Bij zaadreproductie begint de struik niet eerder dan 5 jaar later te bloeien..

Hoe hortensia te vermeerderen door stekken?

een jonge struik uit een stekEen stengel is een klein takje, scheut, onderdeel van een scheut met groene bladeren of knoppen. Met zijn hulp kunt u een nieuwe volwaardige plant krijgen. Stekken kunnen op elk moment van het jaar worden gedaan, maar half juli wordt als de beste beschouwd. Op dit moment zal de cultuur sneller wortel schieten en een nieuwe vaste plant geven.

hortensia stengelVoor de voorbereiding van stekken zijn jonge scheuten die aan de zijkanten van de struik verschijnen geschikt. Ze moeten minimaal een jaar oud zijn. Dergelijke stekken zijn al voldoende sterk en bestand tegen omgevingsinvloeden. Hun nieren zijn goed ontwikkeld en klaar voor verdere ontwikkeling..

Er moet veel sap in de scheuten zitten. De effectiviteit van rooten hangt hiervan af. Ze worden in de vroege ochtend zoveel mogelijk met vocht gevuld, dus dit is het beste moment van de dag om stekken te oogsten. Vervolgens moet ervoor worden gezorgd dat de stekken niet uitdrogen..

correct snijdenHoe een stek voorbereiden? Het moet minimaal 3 knooppunten bevatten. De snede in de shoot moet onder de eerste knoop onder een hoek worden gemaakt. U moet de plaat eraf halen. Laat bij het tweede knooppunt ook alleen de bladstelen. Snijd bij het derde knooppunt de bladeren doormidden. Maak de bovenste snede op een hoogte van 2 cm vanaf de derde knoop.

stengel in groeibevorderaarVerder wordt aanbevolen om de stekken enkele uren in een oplossing met een wortelgroeistimulator te plaatsen. Een goed resultaat wordt gegeven door Zircon of Kornevin. Het is de moeite waard om van tevoren te bepalen waar de stengel de wortels zal beginnen. Het kan aarde of water zijn;.

Hoe wortels te laten groeien uit stekken?

stekken bewortelen in waterWortels verkrijgen met water heeft de volgende nuances. De stekken moeten onmiddellijk na het verwijderen uit de oplossing met het wortelmiddel in een bak met water worden geplaatst. Het water mag alleen vers zijn, het moet om de 4-6 dagen worden ververst. Na een bepaalde tijd zal zich een bepaalde afdichting vormen op het onderste deel van de snede. Na een paar weken beginnen er jonge wortels uit te groeien..

stekken in de grond wortelenAls u wortels in de grond laat groeien, moet u deze in eerste instantie correct voorbereiden. Stekken groeien goed in een mengsel van 2 delen turf en een deel zand. Voor het planten moet de grond worden bevochtigd en dan is het raadzaam om de stekken met blikjes te bedekken. Water geven wordt uitgevoerd zodra het bodemvocht valt. Ongeveer een keer per week wordt er water onder de nek gegoten.

Hoe te begrijpen dat het rooten is begonnen? Door de wortels in een bak met water te laten groeien, kunt u een visuele inspectie uitvoeren. Het jonge wortelstelsel zal met het blote oog zichtbaar zijn. Wat betreft het groeien in aarde, zullen jonge bladeren en knoppen gemiddeld binnen een maand beginnen te groeien. Dit geeft aan dat de plant met succes een gezond wortelstelsel ontwikkelt..

De plant kan in de volle grond worden geplant zodra de wortels tot 3-5 cm groeien. Tegelijkertijd moet er op worden gelet dat de grond licht zuur is.

Voortplanting door nakomelingen

reproductie van hortensia's door nakomelingenEen andere manier van vermeerderen van hortensia’s die aandacht verdient, is door nakomelingen. Deze methode vereist voorzichtigheid van de tuinman, omdat er een hoog risico is op schade aan het wortelstelsel van het gewas, omdat de grond de wortels van de ouderstruik verbergt.

De procedure wordt in de herfst uitgevoerd. Eerst moet je de bovenste laag grond voorzichtig verwijderen en vervolgens de hakhoutscheut scheiden. Het is raadzaam om dit te doen met een scherp, gedesinfecteerd instrument. Plant de resulterende scheut onmiddellijk in het voorbereide gat en laat het daar om zich te ontwikkelen.

De beste plaats om hortensia’s te planten is in een licht beschaduwde plek. In direct zonlicht worden de bloeiwijzen geleidelijk kleiner.

Kenmerken van planten in de volle grond en daaropvolgende verzorging

stekken in de grond planten

Het proces van het planten van een hortensia omvat verschillende stappen:

 • de put moet van tevoren worden voorbereid;
 • 2-3 uur voor het planten moet de grond goed worden bevochtigd;
 • plaats de zaailing in het gat en spreid de wortels voorzichtig uit;
 • vul het wortelstelsel met een mengsel van turf en aarde, zonder holtes te vormen tot aan de wortelhals;
 • verdicht de grond rond de stam.

Daarna moet de grond weer goed worden bewaterd. De daaropvolgende verzorging van het gewas bestaat uit een competent bewaterings- en voedingsregime, tijdig snoeien, losmaken en mulchen van de grond, evenals voorbereiding op de winterperiode.

Hortensia is een pretentieloos gewas; de meeste soorten en variëteiten passen zich gemakkelijk aan de omgeving aan. Daarom kan de struik op een van de meest geschikte manieren voor de tuinman worden vermeerderd. Hydrangea doorloopt snel het bewortelingsproces en wortelt goed in het open veld, mits goed verzorgd.

Praktisch advies over het vermeerderen van hortensia door stekken – video