Gewortelde appelzaailingen kweken

appelboom van eigengewortelde zaailing Fruitbomen worden meestal vermeerderd door stekken op de stam te enten, dit is de meest gebruikelijke methode. Het kweken van zelfgewortelde zaailingen is een oude en onterecht vergeten reproductiemethode, omdat een geënte appelboom de eigenschappen van een onderstam kan krijgen, en bij het kweken van zelfgewortelde zaailingen blijft de zuiverheid van de variëteit behouden.

De essentie van de methode om zaailingen met eigen wortels te kweken

De methode bestaat uit het kweken van zaailingen uit stekken. De takken van de moederboom worden op de grond gekanteld en besprenkeld met aarde. Door voedingsstoffen van de moederboom te ontvangen, zal de tak wortel schieten en groei geven, die in een jaar sterker zal worden en van de moederboom kan worden gescheiden. Je krijgt een jonge appelboom, klaar om te verplanten naar een nieuwe plek..

De op de kwekerij gekochte zaailingen werden vermeerderd door de cultivar te enten op een wilde appelboom. Als u daarom een ​​op de stam geënt appelras wilt vermeerderen, moet u de tak boven het entpunt selecteren. Dit wordt gedaan om geen wilde appelzaailing te laten groeien. Als de appelboom geworteld is, kun je elke tak erin laten vallen.

Hoe een appelboomtak te rooten??

Het rooten van een appelboom is heel eenvoudig. Om dit te doen, kantelt u de tak naar de grond en snijdt u in de schors voor snellere vorming van het wortelstelsel. Vervolgens graven ze een groef van ongeveer 10 cm diep, plaatsen er een tak in en besprenkelen deze met aarde. De plaats waar de ingegraven tak zich bevindt, moet worden gemarkeerd met een pin om de toekomstige zaailing niet per ongeluk te beschadigen. Rondom moet je een kleine groef maken, zodat het handig is om de tak water te geven. Over een jaar zal de ingegraven tak groei geven. Wanneer het sterker wordt, zal het mogelijk zijn om de zaailing van de moederboom af te snijden met een snoeischaar en deze naar een vaste plaats te transplanteren..

Is dit een rationele manier??

Sommige tuinders twijfelen aan deze reproductiemethode van een appelboom, omdat deze erg lang is: je moet tenslotte een heel jaar wachten voordat een ingegraven tak ontkiemt. Als je een appelboom vermeerdert met zaailingen met eigen wortels en elk jaar meerdere takken toevoegt, kost het niet meer tijd dan het kweken van een geënte appelboom.

Maar het kweken van zelfgewortelde zaailingen is niet geschikt voor alle soorten appelbomen. Een krachtige appelboom schiet bijvoorbeeld slechter wortel dan ondermaatse en middelgrote variëteiten..

Het voordeel van het kweken van eigengewortelde zaailingen is dat er een nieuwe boom groeit met een eigen wortelstelsel, dat overal op het terrein kan worden getransplanteerd. Door het ontwikkelde wortelstelsel neemt de overlevingskans van de boom meerdere malen toe en blijven de smaakkwaliteiten van het ouderras behouden..

Adblock
detector