Fokwerk in de schapenfokkerij

schapen met lammetjes De schapenfokkerij in Rusland bereikt tegenwoordig een nieuw niveau. Nu zijn niet alleen staatsboerderijen bezig met het fokken van nieuwe rassen, maar ook met particuliere boerderijen. Een sprekend voorbeeld van een selectief landbouwbedrijf is de Katumy-boerderij, die zich bezighoudt met het fokken van het Katum-schapenras..

Veredeling is een zeer complex en langdurig proces. Er worden gedurende acht tot tien generaties fokwerkzaamheden uitgevoerd totdat de zuiverheid van het ras is bereikt.

Voorbereiding voor selectie

In de beginfase van de fokkerij moet de boer twee of drie bestaande rassen kiezen om te kruisen en op basis van de externe gegevens en kenmerken van deze schapen een beschrijving van het nieuwe ras opstellen.

Op particuliere boerderijen zijn er vier onafhankelijke genetische lijnen. Deze benadering van fokken stelt boeren in staat om onverwachte mutaties te voorkomen..

Fokkers selecteren twee schapen uit elke genetische lijn. Deze schapen worden koninginnen genoemd. Ze moeten sterk en gezond zijn. Eenjarige schapen worden meestal als koninginnen gebruikt. Ze brengen vier jaar lang nakomelingen voort, waardoor je in één oudergeneratie een nieuw ras kunt krijgen..

Selectie van lammeren

Nadat de eerste generatie lammeren is geboren, wordt een strikte selectie van nakomelingen uitgevoerd, waarbij de nadruk ligt op de eerder samengestelde beschrijving van het ras. In de beginfase van de selectie van Katum-schapen was bijvoorbeeld 60% van de lammeren zwart..

In de vijfde generatie was het aantal zwartharige lammeren al 5%. Er zijn verschillende andere eigenschappen van het nageslacht die er toe doen:

  • de aanwezigheid van hoorns in rammen;
  • de lichaamsbouw van lammeren;
  • de snelheid van gewichtstoename of groei van de vacht.

Als het ras als homoloog wordt gepositioneerd, mogen schapen en rammen geen hoorns hebben. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de constitutie van de schapen. In één ras moet het noodzakelijkerwijs hetzelfde zijn..

Afhankelijk van het type ras worden in de laatste selectiefase de twee beste genetische lijnen van de soort gekruist.

Als u van plan bent een vleesras van schapen te fokken, zijn de beste vertegenwoordigers van het ras die schapen die de grootste massa hebben gekregen..

Als ze van plan zijn een wollig schapenras te fokken, worden de individuen met de hoogste wolgroeisnelheid beschouwd als de beste vertegenwoordigers van het ras. De textuur van de wol is ook belangrijk..

Het ras wordt op de volledig Russische markt gebracht na ongeveer vijf jaar fokwerk, wat wordt beschouwd als een korte periode in het selectief fokken van schapen..

Adblock
detector