aerator za ribnjak Za zasićenje ribnjaka kisikom potrebno je spojiti aerator na pumpu koja dovodi vodu u umjetnu kaskadu. Prozračivanje se provodi kako bi se biljkama u ribnjaku osigurao kisik. Ribama je potrebna i cirkulacija zraka. Bez aeracije, voda u ribnjaku će “procvjetati”.

Kako biste osigurali ugodno okruženje za sve stanovnike ribnjaka, priključite aerator na pumpu. Ako u prodaji nema odgovarajućeg uređaja, možete ga sami izraditi. Domaća konstrukcija izrađena od visokokvalitetnih materijala obavljat će funkciju zasićenja vode kisikom ništa lošije od tvorničkog uređaja.

Princip rada

Domaći aerator može se napraviti na temelju Venturi injektora. Princip rada ove brizgaljke temelji se na “Venturijevom efektu”.

Sastoji se u padu tlaka kada protok tekućine ili zraka prolazi kroz suženi dio injektora. Uslijed pada tlaka usisava se zrak. Ovaj se princip koristi u plamenicima za miješanje plina i zraka, kao i u mlaznim pumpama..

Uređaj i sklop aeratora

Za sastavljanje aeratora trebat će vam:

  1. Cijev izrađena od aluminijske legure promjera grla 3,5 mm i duljine 4 mm. Cijevni difuzor može se izravnati stepenastom bušilicom. Difuzor je dugačak 40 mm i ima najveći promjer 18 mm. Na strani dovoda vode cijev bi se trebala sužavati od maksimalnog promjera do 3,5 mm. Visina konusa je 20 mm. Za usis zraka moraju se izbušiti tri radijalne rupe promjera 2,5 mm u razini sredine vrata.
  2. Polipropilenski rukav koji će služiti kao vanjska strana kućišta zračne komore. Za cijev promjera 25 mm možete koristiti nastavak. U zidu spojnice mora se izbušiti rupa s navojem za uvrtanje fitinga. Služit će kao dovod zraka.
  3. Mreža s utikačem. Možete koristiti mrežicu iz filtera za slavinu.

Vanjsko kućište aeratora stavlja se na aluminijsku cijev, a dijelovi se brtve brtvilom. Na izlazu iz aeratora ugrađena je mreža s utikačem. Silikonska cijev stavlja se na priključak za zrak kroz koji će se odvoditi zrak.

Konstrukcija je spojena na pumpu za vodu i spuštena u spremnik. Kraj silikonske cijevi mora biti iznad površine vode.

Kada se koristi takav aerator, stvorit će se lagano kretanje vode. Ribe će imati dovoljno kisika za rad.