Ciklama nakon zaljeva zahtijeva operacije spašavanja

ciklama nakon zaljeva Ispostavilo se da Ministarstvu za izvanredne situacije nisu potrebni samo ljudi, već i biljke. Pogotovo u onim slučajevima kada morate sačuvati ciklamu nakon zaljeva. To se događa tijekom neobično sušnih razdoblja u godini. Ako su to rijetke kolekcije, a nema rezervnog sjemena, tada dolazi do hitne situacije. Domaćice nastoje učiniti sve kako bi ih održale na životu, te napuniti saksiju. No kapriciozne kulture počinju blijedjeti i postupno uvenuti. Prekomjerna vlaga dovodi do truljenja korijena.

Nezdrava pojava lišća prvi je znak očitog problema. Štoviše, nakon zalijevanja, biljka ne upija vodu, tekućina ostaje na površini tla..

Ciklama nakon zaljeva čeka amputaciju

Za početak, cvijet se vadi iz lonca, a zatim se pažljivo pregledava njegov korijenov sustav. Ako je korijenje smeđe, otrcano i trulo, onda je mrtvo. Samo mladi izdanci koje je biljka lansirala radi sanacije mogu ugoditi vrtlaru. Daljnje radnje cvjećara svode se na:

  • uklanjanje mrtvih pipaka rizoma;
  • sušenje dijelova salvetom (navlažite svaki korijen);
  • čišćenje oštećenih tkiva u obliku mrlja (s dubokim oštećenjima);
  • odsijecanje starih grana, pa čak i stabljika, jer mogu oslabiti daljnji rast kulture;
  • tretiranje svih rana, uključujući i one na mjestima rasta, koncentriranom otopinom fungicida (nanesite je što je više moguće jer ne uzrokuje opekline).

Dio lišća je ostavljen. To se posebno odnosi na mlade izdanke usred utičnice. Kroz njih će se provesti naknadna prehrana grma..

Dezinficirani grm trebao bi se osušiti oko 10 minuta. Za to vrijeme pripremaju se čaše s tresetnom podlogom za ciklamu, koja je uvenula nakon poplave. Razbijte nekoliko tableta i ulijte u posudu. Čim se korijenje osuši i zemlja se olabavi, sadnica se prebacuje u prozirno staklo. U tom slučaju potrebno je produbiti i točke rasta i cijeli gomolj. Vrijedi uzeti u obzir da će isparavanje biti jako jako i može dovesti do skupljanja zbijene stabljike..

Budući da su svi korijeni potpuno uklonjeni, a listopadna masa vrlo obilna, biljka bi trebala napraviti mini staklenik. Formira vlažnu mikroklimu.

Navlaku možete napraviti od obične plastične vrećice. U tom slučaju, čahura se stavlja u metalni prsten radi kompaktnosti. Improvizirani staklenik postavlja se na hladno mjesto ili na prozor, ako se spasilačka akcija ciklame nakon zaljeva izvede u kasnu jesen. Poželjno je da na njega ne padne izravna sunčeva svjetlost. Sada ostaje promatrati biljku. Ako mu lišće nije istrunulo, korijenje će rasti zdravo i snažno..

Adblock
detector