Borba protiv bolesti kupusa

bolesti kupusa Često, nakon berbe kupusa, zbog nedostatka slobodnog vremena od vrtlara ili iz drugih razloga, lišće i panjevi ostaju na mjestu. Naravno, do idućeg proljeća većina ostataka kupusa će istrunuti, a ostatak će se u svakom slučaju ukloniti prije početka razdoblja sadnje. Međutim, takav otpad može nanijeti ogromnu štetu mjestu ako je kupus bio zahvaćen bolestima. Spore koje uzrokuju bolesti mogu prodrijeti u tlo i dolaskom topline počet će se aktivno umnožavati, utječući na posađene biljke.

Neke od najčešćih bolesti kupusa su:

  • kobilica;
  • mukozna bakterioza.

Kobilica kupusa

Drugi naziv bolesti je rak korijena. Oboljele biljke izvana se praktički ne razlikuju od drugih, osim što lišće lagano uvene i blago požuti. Međutim, prilikom iskopavanja panja iz zemlje, dijagnoza se može postaviti odmah: mali tanki korijeni, naizgled, nabubre zbog izraslina nastalih na njima.

Uzrok bolesti je gljivica koja se brzo razvija u vlažnom tlu, a nemoguće je izliječiti oboljele biljke. Moraju se ukloniti i zbrinuti.

Keela se vrlo lako prenosi na druge biljke kroz tlo u kojem se nalaze gljivice, stoga treba ukloniti i tlo s područja na kojem su rasli bolesni usjevi..

Nakon uništavanja oboljelog kupusa, gredice se moraju obraditi otopinom bordoške tekućine. Tamo će usjeve biti moguće posaditi najranije za 5 godina..

Kako bi se spriječila bolest kupusa s kobilicom, preporučuje se na gredice primijeniti gnojiva s prevladavanjem kalcija, pepela i koloidnog sumpora.

Bakterioza sluznice

sluzava bakterioza kupusa Bolest se naziva i mokra bakterijska trulež. Prvo inficira lišće ili stabljiku kupusa. U prvom slučaju pojavljuje se karakterističan miris, lišće je prekriveno sluzavim premazom i trune. Ubrzo se bakterioza širi na cijelu biljku, sve do pokera. U drugom slučaju, razvoj bolesti počinje s panja..

Bakterijska trulež utječe na oslabljene biljke ne samo kupusa, već i drugih usjeva, osobito u prisutnosti oštećenja i u uvjetima dugotrajnih kiša. Najizraženiji je tijekom skladištenja usjeva u prostoriji s visokom temperaturom ili tijekom transporta.

Kad se pojave prvi znakovi truljenja, grmove kupusa treba poprskati otopinom pripravka Binoram. Za prevenciju bolesti:

  • ispustiti bušotine istom otopinom;
  • kiseli krastavci;
  • prije sadnje sadnica tretirajte korijenje fitoflavinom.

Osim toga, treba čuvati temperaturni režim tijekom skladištenja usjeva..

Bolesti kupusa – video

Adblock
detector