boekweit als siderat Het is geen geheim dat het gecultiveerde land uiteindelijk arm aan voedingsstoffen wordt, wat steevast de oogst beïnvloedt. Liefhebbers van biologische landbouw weten dat boekweit, als groenbemester, een uitstekend middel is om de bodem te verrijken en te herstellen. Door het korte groeiseizoen en krachtig wortelstelsel groeit hij snel en maakt hij de grond goed los. En na inbedding in de bodem zal het ook de reserves aan mineralen aanvullen, vooral stikstof, fosfor en kalium. Wat is er nog meer anders aan deze groenbemester en hoe deze te gebruiken in een privéruimte??

Eigenschappen van boekweit gezaaid als groenbemester

Als groenbemester worden planten gebruikt die het bovengrondse deel snel laten groeien, en boekweit is daar een van. Het is vooral geschikt voor de verrijking van zware gronden. De dichte structuur van de grond interfereert niet met de ontwikkeling van krachtige zaailingen, en lange penwortels maken het tot 0,5 m diep los.

Onder de groenbemester heeft boekweit enkele voordelen, die liggen in zijn karakteristieke eigenschappen:

 • stijgt snel en rijpt volledig in slechts 2,5-3 maanden;
 • groeit op elke grond, zelfs op kwelders;
 • maakt de grond diep los vanwege het ontwikkelde wortelstelsel;
 • verrijkt de onderste bodemlaag met door de wortels afgescheiden zuren;
 • herstelt de microflora van de vruchtbare laag en vernietigt micro-organismen die plantenziekten veroorzaken;
 • beschermt het gebied tegen onkruid vanwege de dichtheid van de beplanting en diepe wortels;
 • helpt vocht en warmte vast te houden, voorkomt scheuren;
 • het plantendeel dat tijdens het verval in de grond is ingebed, verrijkt het met stikstof en andere micro-elementen;
 • dient als honingplant en trekt bijen naar de site, die tegelijkertijd de tuin bestuiven.

Drievoudig zaaien van boekweit helpt om in slechts één seizoen van het “ondodenbare” tarwegras onkruid af te komen.

Ondanks de enorme voordelen van boekweit als siderat, heeft het ook enkele nadelen waar rekening mee gehouden moet worden. Deze plant verdraagt ​​​​dus geen kou en droogte. Boekweit is als voorganger niet voor alle gewassen geschikt. Bovendien zijn ontwikkelde wortels bij dichte gewassen vaak met elkaar verweven, waardoor het moeilijk is om het terrein verder te cultiveren..

Boekweit als groenbemester: wanneer te planten en hoe te sluiten

Om te profiteren van de groenbemestingseigenschappen van boekweit, kan het worden gezaaid van half mei tot half augustus. De zaaidiepte is niet meer dan 3 cm op zware grond en tot 6 cm op zwarte grond. U kunt hem planten door de korrels eenvoudig over de standplaats of in rijen te strooien, waarbij u rijenafstanden van ongeveer 15 cm vrij laat.Het zou ook leuk zijn om boekweit in de tuin tussen de bomen te planten. Het droogt de grond niet uit, voorkomt snelle verdamping van vocht en trekt bestuivende insecten aan..

De zaaihoeveelheid is afhankelijk van het doel:

 • om onkruid te overstemmen, heb je tot 15 g zaden per vierkante meter nodig. m .;
 • voor inbedding in de bodem tbv verrijking is 6 g voldoende.

Voor het planten in de lente in hete, droge zomers, moet u de gewassen minstens één keer per week water geven. Zodra de boekweit begint te bloeien, is het het juiste moment om te oogsten. Om dit te doen, is het noodzakelijk om het bovengrondse deel te maaien. Het kan trouwens worden gebruikt voor compostering of eenvoudig tussen rijen tussen tuingewassen worden verspreid. De wortels zelf moeten met een platte snijder worden afgesneden tot een diepte van minimaal 10 cm. U kunt twee weken na het oogsten van de groenbemester beginnen met het planten van tuingewassen. Boekweit gezaaid in de herfst wordt gewoon op de site achtergelaten en in de winter zal het zichzelf rotten.

Waarom boekweit nuttig is als siderat – video